Întrebări şi răspunsuri despre planul de afaceri negociat de Hunter Biden cu o companie din China. Există dovezi ale implicării candidatului democrat?
0Documente dezvăluite de Tony Bobulinski, fostul asociat al lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, au în centru negocieri de afaceri cu o companie chineză, de care ar fi ştiut şi candidatul democrat, acuză susţinătorii lui Donald Trump. Care sunt însă dovezile?
O propunere de afaceri din 2017 implicând o companie chineză face obiectul unor mailuri, printscreen-uri şi altor documente furnizate de fostul partener de afaceri al lui Hunter şi James Biden. Această afacere a căzut în cele din urmă, dar există lucruri nelămurite, în condiţiile în care acuzaţii de corupţie planează asupra contracandidatului lui Trump la preşedinţia SUA.
Potrivit New York Times, în primul rând, documentele nu conţin dovezi că fraţii Biden ar fi discutat despre un rol al fostului vicepreşedinte. În al doilea rând, dacă afacerile în China sau cu parteneri chinezi nu sunt ilegale, declaraţiile fiscale ale lui Biden nu conţin totuşi nimic despre bani încasaţi din astfel de tranzacţii. În plus, chiar Trump a prospectat piaţa din China şi a avut un parteneriat cu o întreprindere de stat chineză, ca şi un cont la o bancă din această ţară.
Andrew Bates, purtătorul de cuvânt al campaniei Biden, a declarat că acesta „nu a luat niciodată în considerare să intre în afaceri alături de familia sa şi nici în altele de peste graniţe”. La dezbaterea prezidenţială finală, candidatul democrat i-a răspuns astfel lui Trump, când acesta din urmă l-a acuzat că primeşte bani din afara ţării: „Nu am luat nici măcar un penny de la vreo sursă străină în toată viaţa mea”.
Mesajele predate presei de Bobulinski conţin referinţa la o întâlnire între Joe şi James Biden care ar fi avut loc în mai 2017, în Beverly Hills, California. Din mesaje nu reiese clar despre ce au discutat.
Bates nu a spus nimic despre afirmaţia lui Bobulinsk că s-ar fi întâlnit cu Joe Biden, ci a subliniat faptul că fostul vicepreşedinte american nu a discutat nimic cu familia sa despre propunerea din China sau alte afaceri:„Niciodată nu a purtat conversaţii despre aceste chestiuni”.
Potrivit unui mail trimis pe 13 mai 2017 de către un alt asociat în afacere, aveau loc discuţii despre cât primeşte procentual sau în bani fiecare din parteneri şi care să fie partea Barosanului, care nu e identificat în niciun fel: „10% păstraţi de H pentru barosan?”.
Bobulinski spune că nu e niciun dubiu asupra faptului că e vorba de Joe Biden.
Purtătorul de cuvânt al campaniei Biden a lămurit că acesta „nu a stocat acţiuni în aranjamentele de afaceri de acest fel şi nici membri ai familiei sale sau alte persoane nu au stocat vreodată acţiuni pentru el”.
Ce voiau să facă Hunter şi James Biden?
Fraţii negociau o propunere de afacere cu o companie energetică şi de investiţii, şi anume CEFC China Energy. Materialele furnizate de Bobulinski conţin mailuri, contracte, planuri de afaceri şi printscreenuri ale unor mesaje schimbate între partenerii americani. The Times nu a putut verifica autenticitatea documentelor, dar ele corespund cu relatări din interviuri şi alte ştiri publicate de ziar în ultimii ani. Campania Biden nu contestă faptul că fraţii au purtat negocieri cu compania chineză.
Mesajele arată destul de clar că Hunter Biden considera numele familiei o resursă valoroasă, el referindu-se furios la „bradul familiei mele” pentru a justifica valoarea sa în afacere. Documentele arată de asemenea că ţările vizate de iniţiativele de afaceri ale fraţilor Biden şi asociaţii lor sunt naţiuni cu care Biden a interacţionat ca vicepreşedinte. Un plan de 42 de pagini are o secţiune ce subliniază rolul lui Joe Biden în facilitarea relaţiilor comerciale cu Columbia, una din ţările vizate în intreprindere alături de Luxemburg, Oman şi România.
Conform unui document, Hunter „avea un rol cheie în stabilirea de relaţii, şi transmiterea bunelor intenţii în jurul preşedintelui”, şi anume Ye Jianming, directorul CEFC.
The Times a dezvăluit în 2018 că Ye a avut o întâlnire privată cu Hunter Biden în mai 2017 la un hotel din Miami, în care primul i-a propus un parteneriat de investiţii în proiecte de infrastructură şi energetice din SUA. Unele mesaje indică unele planuri referitoare la această întâlnire.
Suma pusă pe masă de CEFC China a fost o investiţie de 10 milioane de dolari, bani ce urmau a fi livraţi la începutul anului. CEFC viza venituri din contractele de petrol la termen şi accesul la platforme petroliere din ţări măcinate de conflicte precum Ciad, Sudanul de Sud şi Irak. Compania căuta să se extindă la nivel global atât ca firmă energetică, cât şi ca investitor, iar rolul fraţilor Biden era să găsească noi contracte.
Potrivit unuia din planurile de afaceri, fraţii şi asociaţii lor „stabiliseră alianţe cu persoane de nivel înalt din structuri guvernamentale, instituţii bancare şi companii”.
Ce s-a întâmplat cu afacerea?
În august 2017 au apărut primele semne ale unor probleme: Bobulinski a notificat compania că plăţile stabilite la 10 de milioane de dolari nu au ajuns în conturile partenerilor americani.
Nu se ştie dacă vreo parte din aceşti bani a fost trimisă vreodată, informaţiile sunt contradictorii. Achetele a două comisii din Senat realizate în acest an nu au găsit dovezi de influenţă sau ilegalitate comisă de Joe Biden, dar au scos la iveală mesaje recente în care Bobulinski întrebs de sosirea banilor.
Documente din 2018 dau de înţeles că cel puţin o parte din afaceri fuseseră închise sau urmau a fi închise, o ciornă menţionând „lichidarea toată şi disoluţie” a principalei investiţii.
CEFC, una din cele mai mari companii private din China, a fost declarată în faliment în martie anul acesta după ce a apărut într-o anchetă a Departamentului de Justiţie american.