Întoarcerea lui Donald Trump la gigantul social media X (fostul Twitter): un avantaj sau o nenorocire?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nouă luni după ce Elon Musk a restabilit contul lui Donald Trump pe rețeaua de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, fostul președinte a revenit pe ceea ce a fost cândva platforma sa preferată pentru a comunica cu națiunea. Această revenire ar putea însemna un punct de cotitură pentru compania, numită acum X, după luni de instabilitate.

Donald Trump, Foto Profimedia
Donald Trump, Foto Profimedia

Cu aproape 87 de milioane de urmăritori, Trump ar putea atrage o audiență largă, în special în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2024, unde este favorit pentru nominalizarea republicană.

Cu toate acestea, acest lucru ar putea aduce și noi provocări pentru rețeaua de socializare, inclusiv eforturile sale de a-și revigora activitatea de publicitate, dacă Trump decide să reia postările regulate pe platformă, scriu jurnaliștii CNN.

În prima sa postare din ianuarie 2021 încoace, Trump a publicat o fotografie cu poza sa de identificare după ce s-a predat în Georgia pentru mai multe acuzații legate de eforturile sale de a inversa rezultatele alegerilor din 2020. El a inclus, de asemenea, un link către o strângere de fonduri.

Această revenire a fost aparent bine primită de Musk, proprietarul X, care a încurajat politicienii și personalitățile publice să posteze pe site pentru a crește numărul de utilizatori. Musk a distribuit postarea lui Trump pe X, comentând: "Next-level", iar ulterior a postat despre capacitatea platformei de a ajunge rapid la un număr mare de persoane.

X a refuzat să comenteze această știre.

Revenirea lui Trump la postarea regulată pe X ar putea aduce beneficii semnificative platformei, care se confruntă cu o concurență sporită din partea unor platforme alternative precum Meta's Threads. Potrivit Similarweb, traficul pe atunci pe Twitter a scăzut cu peste 9% în săptămâna din 17 iulie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Schimbările lui Musk la nivelul companiei au supărat, de asemenea, unii agenți de publicitate, având un impact asupra activității de bază a X.

Influencer pe Twitter

În timpul președinției sale, postările lui Trump pe atunci pe Twitter au influențat adesea piețele, au stabilit ciclul de știri și au condus agenda de la Washington, aducând beneficii companiei prin implicarea extinsă a utilizatorilor. Deși Trump a folosit în principal platforma sa, Truth Social, de când a fost suspendat de pe rețelele sociale principale la începutul anului 2021, X i-ar oferi o acoperire mai mare în timp ce concurează pentru nominalizarea republicană din 2024.

Analistul Tom Forte de la D.A. Davidson a declarat vineri, într-un e-mail pentru CNN, că revenirea lui Trump "ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra angajamentului [X] într-un moment în care are nevoie de el".

Cu toate acestea, acest angajament ar putea fi o sabie cu două tăișuri pentru X în eforturile sale de a atrage din nou agenții de publicitate pe platformă. Unii agenți de publicitate și-au redus cheltuielile pe platformă din cauza preocupărilor legate de faptul că anunțurile lor ar putea apărea alături de conținut controversat sau potențial reprobabil, deoarece Musk a redus moderarea conținutului pe site.

Luna trecută, Musk a dezvăluit că societatea are încă un flux de numerar negativ din cauza unei scăderi de 50% a veniturilor din activitatea sa principală de publicitate. Cu toate acestea, CEO-ul Linda Yaccarino a declarat ulterior că, în prezent, compania este "aproape de break-even".

În ciuda faptului că conducerea X susține că agenții de publicitate se întorc datorită noilor controale de siguranță a brandurilor, cel puțin două branduri și-au întrerupt recent cheltuielile pe platformă după ce reclamele lor au apărut alături de un cont care sărbătorea partidul nazist. X a suspendat contul după ce a fost semnalat și a declarat că impresiile publicitare de pe pagină au fost minime.

Trump a forțat adesea limitele atunci când era activ pe Twitter. Inițial, platforma a adoptat o abordare ușoară în ceea ce privește moderarea contului său, argumentând că, în calitate de oficial public, președintelui de atunci trebuie să i se acorde o largă libertate de exprimare. Acum, dacă Trump revine la vechile sale obiceiuri, cum ar fi afirmația falsă că alegerile din 2020 au fost furate, Musk ar putea fi nevoit să decidă dacă să riște să își înstrăineze mai mulți agenți de publicitate sau să își compromită angajamentul față de "libertatea de exprimare".

Forte a declarat că va monitoriza îndeaproape impactul revenirii lui Trump asupra afacerii de publicitate a X. "Angajamentul sporit ar trebui să fie favorabil, dar există riscul ca o controversă sporită să împiedice vânzările de publicitate", a spus el.

Implicațiile pentru prezidențialele din 2024

Rămâne neclar dacă Trump va fi activ pe X dincolo de postarea de joi, care a fost, în esență, un apel la strângere de fonduri, similar cu ceea ce a postat pe Truth Social. După ce Facebook a restabilit contul lui Trump la începutul acestui an, multe dintre postările sale pe această platformă îi îndrumau pe utilizatori să doneze sau să se ofere voluntari pentru campania sa.

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din 2024, revenirea lui Trump la X ar putea avea implicații semnificative pentru platformă și pentru afacerea de publicitate a acesteia. În timp ce angajamentul sporit ar putea atrage agenții de publicitate, potențialul de controversă i-ar putea descuraja. În cele din urmă, impactul revenirii lui Trump pe X rămâne de văzut.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite