Inteligența artificială creează artă. Suma uriașă cu care s-a vândul primul tablou realizat de un „pictor” robot

0
Publicat:

Un portret al matematicianului englez Alan Turing a devenit prima operă de artă a unui robot umanoid. Tabloul a fost vândut la licitație cu 1,08 milioane de dolari. 

Ai-Da, un robot alimentat cu inteligență artificială FOTO: popsci
Ai-Da, un robot alimentat cu inteligență artificială FOTO: popsci

Portretul lui Alan Turing a fost creat de Ai-Da, primul artist robot ultra realist din lume. A depășit așteptările de prevânzare între 120.000 și 180.000 de dolari, atunci când a fost scos la licitație de Sotheby’s, care a confirmat că au fost depuse 27 de oferte pentru lucrare.

Ai-Da a fost creat pe parcursul a doi ani de o echipă de programatori, robotici, experți în artă și psihologi și este actualizat pe măsură ce tehnologia AI se îmbunătățește.

„Prețul de vânzare record de astăzi pentru prima lucrare de artă a unui artist robot umanoid scoasă la licitație marchează un moment din istoria artei moderne și contemporane și reflectă intersecția tot mai mare dintre tehnologia AI și piața globală de artă”, a declarat casa de licitații, potrivit The Guardian.

Ai-Da, care folosește AI pentru a vorbi, a spus: „Valoarea cheie a muncii mele este capacitatea sa de a servi drept catalizator pentru dialogul despre tehnologiile emergente”.

Ai-Da a adăugat că „un portret al pionierului Alan Turing invită telespectatorii să reflecteze asupra naturii asemănătoare lui Dumnezeu a inteligenței artificiale și a computerului, luând în considerare implicațiile etice și societale ale acestor progrese”.

Unul dintre cei mai avansați roboți din lume, Ai-Da este proiectat să semene cu o femeie umană și poartă numele Ada Lovelace, primul programator de computere din lume.

Ai-Da a fost conceput de Aidan Meller, specialist în artă modernă și contemporană.

„Cei mai mari artiști din istorie s-au confruntat cu perioada lor de timp și ambii au celebrat și au pus sub semnul întrebării schimbările societății”, a spus Meller.

Meller a condus echipa care a creat Ai-Da și a lucrat cu specialiști în inteligență artificială de la universitățile din Oxford și Birmingham.

Ai-Da generează idei prin conversații cu membrii studioului și a sugerat să creeze o imagine a lui Turing în timpul unei discuții despre „AI pentru totdeauna”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite