Video Primul robot pictor din lume va vinde un tablou cu o sumă uriașă. Opera este scoasă la licitație de o casă importantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa americană de licitații Sotheby's va scoate la vânzare un tablou creat de un robot umanoid. Portretul abstract al lui Alan Turing a fost pictat de Ai-Da, un proiect experimental de robotică alimentat cu inteligență artificială.

Ai-Da, un robot alimentat cu inteligență artificială FOTO: popsci
Ai-Da, un robot alimentat cu inteligență artificială FOTO: popsci

Ai-Da va fi primul robot-artist din lume, a cărui operă este oferită spre vânzare de o casă de licitații importantă. Licitația este programată să se desfășoare în perioada 31 octombrie-07 noiembrie, scrie popsci.

Finalizat în 2019 de către galeristul Aidan Meller în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford și compania de robotică Engineered Arts, Ai-Da utilizează camere pentru a capta date vizuale pe care algoritmii grafici de la bord le folosesc apoi pentru a formula imagini generative cu o anumită orientare și ajustări umane.

De aici, desenele digitale sunt recreate pe hârtie cu ajutorul pensulelor controlate de cele două brațe bionice.

„Când vorbim despre Ai-Da ca artist și despre opera de artă a lui Ai-Da, facem acest lucru recunoscând pe deplin personalitatea sa compusă ca o fuziune unică AI/mașină/om și statutul său de mașină non-conștientă”, scriu creatorii robotului pe site-ul său.

În același timp, însă, ei intenționează să dezvolte „personalitatea și opera sa artistică, deoarece aceasta este o oglindă inteligentă a curentelor și comportamentelor contemporane”.

Din punct de vedere fizic, robotul a fost construit pentru a semăna cu o femeie albă cu ochi căprui și o tunsoare bob, în timp ce numele său este menit să o onoreze pe Ada Lovelace.

Matematiciana engleză din secolul al XIX-lea este considerată prima persoană care a identificat aplicațiile mașinilor dincolo de simplele calcule și, de asemenea, a contribuit la proiectele lui Charles Babbage pentru un computer mecanic, deși munca sa inovatoare a fost întreruptă în 1852, când a murit la 36 de ani de cancer uterin.

Designerii lui Ai-Da îl îmbracă adesea într-o varietate de garderobe, inclusiv rochii și salopete, și chiar merg ocazional atât de departe încât să adauge bijuterii, cum ar fi coliere.

De la debutul său, Ai-Da a participat la o conferință TED și s-a prezentat în fața Camerei Lorzilor din Regatul Unit, prin utilizarea unui model de limbaj de mari dimensiuni (LLM) care a răspuns la întrebări și date umane pre-scrise.

 Între timp, lucrările sale de artă au fost expuse în întreaga lume, inclusiv un poliptic cu cinci panouri la Organizația Națiunilor Unite, în cadrul Summitului AI for Global Good din mai 2024.

Alan Turing, pionerii inteligenței artificiale

Unul dintre aceste portrete de 64 de inci pe 90,5 inci, „AI God,” va intra acum în istorie prin intermediul viitoarei licitații Sotheby's. Reprezentarea în nuanțe întunecate înfățișează chipul dezarticulat al lui Alan Turing, unul dintre primii pionieri ai informaticii și inteligenței artificiale.

Artistul Meller susține că pictura lui Ai-Da este „eterică și obsedantă” și determină publicul să „continue să se întrebe unde ne va duce puterea inteligenței artificiale și cursa globală pentru valorificarea puterii sale”.

Fost spărgător de coduri în cel de-al Doilea Război Mondial, Turing a devenit în cele din urmă unul dintre primii cercetători în domeniul informaticii care a avertizat cu privire la potențialele capacități și pericole ale IA.

În cele din urmă, Turing s-a sinucis în 1954, la doi ani după ce a acceptat un tratament de castrare chimică în urma unei condamnări pentru homosexualitate - ilegală la acea vreme în Regatul Unit. A fost nevoie de aproape 60 de ani pentru ca guvernul britanic să prezinte scuze oficiale pentru tratamentul său „îngrozitor”, în timp ce Regina Elisabeta a II-a l-a grațiat oficial pe Turing în 2013.

Cu toate acestea, în deceniile care au urmat morții sale, unul dintre cele mai faimoase repere pentru judecarea presupusei conștiințe de sine și a „inteligenței” reale a unei AI a devenit Testul Turing al regretatului inovator.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite