INFOGRAFIE Pentagonul sperie Rusia cu tehnologie SF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategie Armata SUA îşi va moderniza arsenalul nuclear şi va investi în mijloace de înaltă tehnologie precum drone, bombardiere cu rază lungă de acţiune, lasere, tunuri electromagnetice pentru a face faţă oricărei „agresiuni“ ruseşti.

Washingtonul îşi adaptează „postura operaţională“ pentru a face faţă oricărei „agresiuni ruseşti“ scrie „Le Soire“ citândul pe şeful Pentagonului Ashton Carter.

„Pe mare, în aer, în spaţiul cibernetic, actorii ruşi s-au angajat în activităţi provocatoare“, a denunţat el. „Şi, cel mai tulburător, zăngănitul de arme rus în domeniul nuclear ridică probleme“, a subliniat Carter.

„Ne adaptăm postura operaţională şi planurile noastre de urgenţă în activitatea pe care o facem — noi înşine şi cu aliaţii noştri — pentru a descuraja Rusia de o agresiune şi a contribui la reducerea vulnerabilităţii aliaţilor şi partenerilor noştri“, a afirmat Carter la un forum pe probleme de apărare în California. 

Şeful Pentagonului, Ashton Carter,  a precizat , în cadrul unui Forum pe probleme de Apărare la Biblioteca prezidenţială Ronald Reagan, la Simi Valley, în California, că SUA îşi vor moderniza arsenalul nuclear şi va investi în mijloace de înaltă tehnologie precum drone, bombardiere cu rază lungă de acţiune, lasere, tunuri electromagnetice, dar va consolida şi lupta în domeniul apărării cibernetice. El a făcut aluzie la noi mijloace militare „surprinzătoare“, pe care a spus că nu le poate descrie „acum“.

Armele nucleare ruseşti, o problemă

Carter a acuzat Rusia că pune în pericol ordinea mondială, evocând în acest sens incursiuni în Ucraina şi unele afirmaţii despre armamentul nuclear.

„Cel mai tulburător lucru este că zăngănitul armelor nucleare al Moscovei ridică întrebări cu privire la angajamentul liderilor ruşi faţă de stabilitatea strategică, cu privire la respectul lor faţă de folosirea armamentului nuclear şi dacă ei respectă prudenţa de care au dat dovadă liderii în perioada nucleară în ceea ce priveşte agitarea ameninţării armelor nucleare“, a subliniat oficialul american.

Mai multe forţe trimise în Europa

Tot Forumul Reagan pentru Apărare Naţională ce  reuneşte anual zeci de personalităţi din Apărarea americană, responsabili de rang înalt ai Pentagonului au propus suplimentarea numărului de forţe ce vor fi trimise în Europa în baza principiului rotaţiei pentru a consolida prezenţa militară americană, scrie cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ).

Generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate ale NATO în Europa, a afirmat că ar dori ca mai multe brigăzi să fie implicate ca forţe rotaţionale în Europa, o decizie asupra acestei propuneri urmând să fie făcută „în lunile următoare“. 

Pe de altă parte, generalul Breedlove a avertizat că, prin cooperarea cu Rusia, Occidentul va ajunge să accepte anexarea Crimeii şi sprijinul acordat de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei. 

În schimb, ministrul apărării a apărat ceea ce a numit o abordare echilibrată faţă de Rusia, insistând că Moscova poate juca un rol constructiv în soluţionarea conflictului din Siria, dar fiind de acord că NATO are nevoie de noi strategii pentru a descuraja Rusia. 

În eventualitatea unui conflict, a estimat generalul Breedlove, SUA se vor confrunta atât cu problema transportului de trupe spre Europa, cât şi cu cea a deplasării de forţe şi echipamente de la aeroporturi şi din porturi spre prima linie a zonelor de conflict.

„Marina rusă nu va sta deoparte uitându-se la noi cum întărim noi Europa“, în cazul unui conflict, a mai declarat gen. Breedlove, remarcând că, „în ultimele două decenii, nu ne-am gândit la faptul că va trebui să ne croim drum peste Atlantic“. 

La rândul său, generalul Mark Milley, şeful de Stat Major al armatei americane, a declarat că aceasta îşi actualizează instruirea pentru a face faţă ameninţărilor venite din partea forţelor ruse, învăţând să răspundă războiului hibrid, care combină forţe regulate şi neregulate, propagandă şi tactici neconvenţionale pentru a semăna confuzie. Geneneralul Miller s-a declarat şi el în favoarea trimiterii de trupe suplimentare în Europa, cu titlu temporar. 

Astfel de măsuri sunt esenţiale pentru a ne asigura că în Europa nu va izbucni un nou conflict, a subliniat acelaşi oficial, într-un interviu pentru WSJ, apreciind că „agresiunea căreia nu i se răspunde este probabil să ducă la mai multă agresiune“. 

Propunerea privind suplimentarea forţelor rotaţionale trebuie dezvoltată oficial de strategii Pentagonului, apoi aprobată de administraţia Obama şi finanţată de Congres. 

SUA, cu ochii pe China

În plus, Statele Unite sunt „profund îngrijorate“ şi de  riscul unui „conflict în Marea Chinei de Est, din cauza revendicărilor teritoriale ale mai multor state, în frunte cu China“, a subliniat secretarul American al Apărării.

El a exprimatcă  „îngrijorarea profundă“ a SUA este amplu împărtăşită în regiune. “Şeful Pentagonului s-a declarat preocupat de „perspectivele unei militarizări sporite şi de potenţialul acestor activităţi de a spori riscul unor calcule greşite sau unui conflict între statele care au revendicări“.

tun electromagnetic
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite