INFOGRAFIE Analiză Stratfor: Scutul restructurat al SUA - economie sau concesie în faţa Rusiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Dacă schimbările anunţate de SUA privind scutul său antirachetă au deschis calea unor îmbunătăţiri în relaţiile cu Rusia, acestea sunt fragile, în contextul în care prezenţa militară în Polonia şi în România va continua să fie un obstacol între cele două mari puteri, se arată într-o analiză Stratfor privind impactul restructurării programului american antirachetă.

La 15 martie, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat că, din considerente financiare, SUA vor anula cea de-a patra etapă a programului său antirachetă din Europa, renunţând la programul Standard Missile-3 Block IIB, un interceptor foarte avansat de apărare împotriva rachetelor balistice intercontinentale, văzut de Rusia ca o posibilă ameninţare pentru propriul arsenal strategic de rachete nucleare.

Analiştii de la Stratfor consideră că SUA renunţă la cea de-a patra etapă în speranţa că relaţiile sale tensionate cu Rusia se vor ameliora şi vor obţine sprijinul Moscovei în probleme importante, precum programul nuclear iranian şi conflictul din Siria. De asemenea, SUA au nevoie
să-şi asigure accesul la Reţeaua Nordică de Distribuţie, principală rută logistică spre Afganistan, esenţială pentru retragerea trupelor americane în următorii doi ani.

Oficialii militari americani insistă că anularea fazei finale nu are nimic de-a face cu Rusia şi că decizia s-a luat din raţiuni tehnice şi bugetare. De altfel, cei de la Stratfor amintesc că sistemul a fost considerat mereu ambiţios şi costisitor.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat luni că restructurarea operată de Pentagon nu este o concesie şi că Rusia continuă să aibă obiecţii faţă de scutul antirachetă.

SUA şi-ar putea concentra atenţia asupra unui alt sistem de apărare împotriva rachetelor balistice intercontinentale, care ar putea suscita din nou obiecţiile ruşilor. Tot la 15 martie, Hagel a anunţat desfăşurarea a 14 interceptori tereştri în Alaska şi a reiterat că angajamentul SUA de a apăra Europa rămâne în picioare, astfel aplanând îngrijorările din Europa Centrală şi de Est privind o posibilă apropiere între Washington şi Moscova.

infografie scut
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite