Influența lui Elon Musk asupra viitoarei administrații Trump
0Elon Musk nu plănuiește să dețină nicio funcție oficială în administrația lui Donald Trump, însă nici nu e nevoie, întrucât poate exercita influență din exterior, relatează CNN.
În ultimele 48 de ore, la reședința lui Trump de la Mar-a-Lago s-au perindat două categorii de persoane: cele care doresc o poziție în viitoarea administrație a președintelui ales și cei care încearcă să-și exercite influența pentru a face anumite numiri în poziții cheie.
Dar cel care se remarcă în special și care este cotat ca având o influență considerabilă este antreprenorul Elon Musk, potrivit mai multor surse. Miliardarul a fost văzut aproape zilnic la reședința din Palm Beach, Florida de la victoria electorală a lui Trump, săptămâna trecută, de pildă, cinând cu el pe terasă și socializând cu familia acestuia pe terenul de golf.
Totodată, Musk a fost prezent în cursull apelurilor lui Trump cu mai mulți lideri mondiali și s-a implicat în deciziile privind personalul. În plus, CEO-ul SpaceX și Tesla și-a exprimat clar preferințele în termeni de nomnalizări.
Musk se afla alături de Trump la Mar-a-Lago când președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a sunat pentru a-l felicita pentru victoria în alegerile prezidențiale. Trump a pus apelul pe speaker, astfel că Zelenski a avut ocazia să-i mulțumească lui Musk pentru ajutorul acordat Ucrainei prin furnizarea serviciului de internet prin satelit Starlink.
Musk și-a exprimat preferința pentru cine să fie liderul majorității Senatului
Duminică, Musk a luat o poziție în bătălia pentru conducerea Senatului, anunțându-și sprijinul pentru senatorul de Florida Rick Scott, după ce acesta a răspuns prompt solicitării lui Trump ca orice candidat să-i susțină pe cei nominalizați de el în timpul vacanțelor - o tactică pe care președinții o folosesc pentru a ocoli Senatul, unde democrații au posibilitatea de a bloca nominalizările lui Trump.
„Rick Scott în funcția de lider al majorității Senatului!” Musk a scris într-o postare X duminică, la câteva ore după ce a postat un sondaj în care întreba cine ar fi mai potrivit să ocupe postul.
Cursa pentru conducerea Senatului se conturează a se duce între senatorul Rick Scott, care a primit cele mai multe voturi în sondajul lui Musk, John Thune din Dakota de Sud, respectiv senatorul John Cornyn din Texas.
Senatorii republicani urmează să voteze miercuri următorul lider, într-un scrutin secret.
Musk, o potențială influență asupra unor numiri în administrația Trump
Musk este apropiat și de copreședintele echipei de tranziție a Trump, miliardarul Howard Lutnick, CEO al companiei financiare Cantor Fitzgerald, însărcinat cu selecția personalului.
Potrivit surselor, Trump este captivat de Musk.
„Trebuie să ne protejăm geniile, nu avem prea multe”, a declarat președintele american ales în discursul prin care a revendicat victoria după alegeri.
Deși nu se așteaptă ca Musk să-și asume în mod oficial un rol în administrația lui Trump, el nici nu are nevoie, a remarcat o sursă, explicând că proprietarul rețelei de socializare X exercită la fel de multă influență și din exterior.
Deși atât Trump, cât și Musk au indicat public că acesta din urmă ar putea să conducă o comisie pentru eficiența guvernului în vederea reducerii cheltuielilor federale, CNN a relatat însă că este puțin probabil ca Musk să accepte o funcție permanentă în guvern, având în vedere ce ar presupune asta pentru conducerea companiilor sale.
Investiție profitabilă
De la mijlocul lunii octombrie, Musk a donat aproape 119 milioane de dolari unui comitet de acțiune politică pe care l-a înființat pentru a-l sprijini pe Trump , potrivit datelor Comisiei Electorale Federale. De asemenea, a urcat pe scenă alături de Trump la mitinguri și a găzduit un interviu pe platforma sa X.
Pariul lui Musk pe Trump a dat roade. A doua zi după alegeri, investitorii au crescut valoarea acțiunilor Tesla cu aproape 15%. Asta a însemnat o sporire de peste 15 miliarde de dolari a valorii celor 411 milioane de acțiuni Tesla pe care le deține Musk.