În mesajul de Anul Nou, Trump se laudă că a reuşit să dezvolte rapid un vaccin anti-coronavirus. SUA au încheiat anul cu peste 345.000 de decese de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Preşedintele Donald Trump a transmis joi un mesaj video de sfârşit de an, după ce s-a întors devreme din vacanţă, subliniind activitatea administraţiei sale de a dezvolta rapid un vaccin împotriva COVID-19 şi de a reconstrui economia. SUA au încheiat anul 2020 cu aproape 20 de milioane de cazuri şi peste 345.000 de decese de COVID-19.

Şeful Casei Albe a numit vaccinul un „miracol medical cu adevărat fără precedent” şi a spus că acesta va fi disponibil pentru fiecare american la începutul acestui an. „Trebuie să ne amintim pentru ceea ce s-a făcut”, a spus Trump în mesajul de aproape cinci minute.

Preşedintele american Donald Trump a vorbit, în mesajul de anul nou, despre realizările din timpul mandatului său, pe care le-a numit „victorii istorice”, în timp ce preşedintele ales Joe Biden şi-a exprimat încrederea că America va învinge criza sanitară.

Într-un mesaj video publicat pe Twitter, Trump a spus: „Trebuie să fim ţinuţi minte pentru ce a fost făcut”.

„În faţa celor mai mari provocări de anul acesta, americanii au arătat un curaj incredibil, putere, tenacitate şi împreună am obţinut victorii cu adevărat istorice”, şi-a început preşedintele discursul.

Donald Trump, preşedintele în funcţie al Statelor Unite, este de părere că ar trebui să primească laude şi să-i fie recunoscut meritul pentru apariţia vaccinurilor anti-Covid. Într-o nouă postare pe Twitter, Trump îl citează pe prezentatorul TV al Fox News Stuart Varney care ar fi spus că „Donald Trump trebuie să primească recunoştinţă pentru vaccinuri. Este un miracol”. 

 Din Delaware, Joe Biden a adus un omagiu lucrătorilor sanitari şi a încurajat oamenii să se vaccineze.

„Sunt absolut sigur, de-a dreptul încrezător că vom reveni şi vom reveni chiar mai puternici decât înainte”, a spus el în scurta apariţie alături de soţia lui, Jill Biden, la „Dick Clark’s New Year’s Rockin’ Eve with Ryan Seacrest 2021”, transmis de ABC.

Biden, care urmează să fie învestit pe 20 ianuarie, a reiterat că dozele de vaccin trebuie să fie distribuite mai rapid.

SUA au ajuns joi la 19.943.695 de cazuri confirmate şi la 345.271 de decese de COVID-19, potrivit unui bilanţ independent al Universităţii Johns Hopkins, relatează EFE.

Acest bilanţ publicat la 20:00 ora locală (01:00 GMT vineri) indică 3.426 mai multe decese decât miercuri şi 227.796 noi contagieri.

Statul New York rămâne cel mai afectat de pandemie cu 37.983 de morţi, urmat de Texas (27.942), California (25.515), Florida (21.673) şi New Jersey (19.042).

Alte state care au înregistrat un număr mare de decese sunt Illinois (17.978), Pennsylvania (15.947), Michigan (13.018), Massachusetts (12.423) şi Georgia (10.934).

În ce priveşte numărul contagierilor, California este cel mai afectat cu 2.273.464 de cazuri, urmat de Texas cu 1.766.410, de Florida cu 1.323.315, de New York cu 978.783 de cazuri şi de Illinois cu 963.389.

Bilanţul provizoriu al deceselor - 345.271 - depăşeşte cu mult estimările iniţiale ale Casei Albe, care a prevăzut în cel mai rău dintre cazuri între 100.000 şi 240.000 de morţi din cauza pandemiei.

Pe de altă parte, Institutul de Metrică şi Evaluare a Sănătăţii (IHME) al Universităţii din Washington, pe ale cărui modele de predicţii se bazează Casa Albă, a calculat că atunci când preşedintele Donald Trump va abandona puterea, la 20 ianuarie, SUA vor depăşi 420.000 de decese, iar la 1 aprilie numărul morţilor va ajunge la 560.000.

La sfârşitul mandatului său, Donald Trump a încheiat anul 2020 cu o lungă serie de tweet-uri furioase. Pentru ultima sa şedere în Mar-a-Lago (Florida) în calitate de preşedinte al Statelor Unite, el a oferit spectacolul unui om retras în sine, parând că a abandonat orice aplecare pentru guvernare, dar respingând în continuare ideea că cedează locul pe scenă lui Biden, potrivit AFP.

Cel care încă refuză, la aproape două luni după alegeri, să-şi accepte înfrângerea împotriva lui Joe Biden, şi-a împărţit zilele însorite între partide de golf şi mesaje răzbunătoare.

Pe Twitter, el distribuie lovituri şi insulte, depăşind cu mult ţintele sale tradiţionale, care sunt mass-media şi democraţii.

Curtea Supremă, din care a numit trei dintre cei nouă judecători? „Incompetenti şi slabi”. Liderii Partidului Republican, partidul său? "Jalnici". Guvernatorul republican al Georgiei? „Un dezastru complet”. FBI şi Departamentul de Justiţie? - Nu şi-au făcut treaba. Editorialele din Wall Street Journal? „Plictisitoare şi inconsecvente”.

Fapt notabil: nu a schimbat niciun cuvânt cu grupul de jurnalişti care îl însoţesc în toate călătoriile sale.

Contrastul a fost puternic cu ultimii patru ani în care a arătat cât de mult îi plac interacţiunile cu media.

Sub aripa Air Force One, înainte de a urca scările, pe un covor roşu sau la începutul unei ceremonii, el a pus deseori întrebări, a provocat schimbul. Nu şi acum în amurgul preşedinţiei sale.

Trump, care, pe tot parcursul mandatului său, i-a plăcut să pozeze pentru fotografi în timp ce ţinea în mână un decret sau o lege pe care tocmai le semnase, s-a abţinut de la orice publicitate duminică când şi-a pus iniţialele pe planul de sprijinire a economiei.

Acest plan de 900 de miliarde de dolari, care acordă ajutor gospodăriilor şi întreprinderilor mici, a fost votat de oficialii aleşi de ambele părţi şi a fost aşteptat cu nerăbdare în toată ţara.

Însă promulgarea prezidenţială a fost întârziată, Donald Trump criticând textul înainte de a ceda în cele din urmă fără a obţine ceva.

Singurele imagini care vor rămâne din ultima sa vacanţă prezidenţială sunt cele, luate de departe, cu el jucând golf, cu tricou alb şi şapcă roşie Make America Great Again.

Casa Albă asigurase, în programul său oficial, care nu prevedea niciun eveniment public, că va continua să lucreze „fără răgaz” pentru americani.

"Programul său va include multe întâlniri şi multe apeluri telefonice", a avut grijă să precizeze, într-o frază neobişnuită, executivul SUA.

Într-un moment în care Statele Unite, ca multe alte ţări, se confruntă cu o revenire spectaculoasă a epidemiei Covid-19, el nu a spus, totuşi, niciun cuvânt despre pandemie şi impactul ei asupra sănătăţii şi economiei.

Înregistrările macabre se acumulează: în penultima zi a vacanţei sale în Florida, Statele Unite au înregistrat miercuri un nou record trist de 3.927 de decese în 24 de ore.

După ce a renunţat în ultimul moment să petreacă Revelionul în clubul său din Mar-a-Lago, Donald Trump a părăsit Palm Beach în mijlocul zilei.

Mai are 20 de zile la Casa Albă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite