Ginerele lui Trump, Jared Kushner, declarație controversată despre potențialul imobiliar al Fâșia Gaza

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jared Kushner, fost consilier al lui Donald Trump la Casa Albă și ginerele acestuia, a vorbit despre potențialul „foarte valoros” al „proprietăților de la malul mării” Fâșia Gaza, sugerând că Israelul ar trebui să mute civilii în timp ce „curăță” zona, relatează AP.

Jared Kushner ginerele lui Donald Trump a avut cancer sotul Ivankai Trump (7) jpg

„Proprietățile de pe malul apei din Gaza, ar putea fi foarte valoroase, dacă oamenii s-ar concentra pe clădirea mijloacelor de trai", a declarat Kushner într-un interviu datat 15 februarie, postat la începutul acestei luni pe canalul YouTube al Middle East Initiative, un program al Școlii Kennedy de Guvernare a Universității Harvard, și despre care a relatat  marți The Guardian. „Dacă ne gândim la toți banii care au fost investiți în această rețea de tuneluri și în toate munițiile, dacă s-ar fi dus în educație sau în inovare, ce s-ar fi putut face?”, a spus el.

„Este o situație puțin nefericită acolo, dar cred că, din perspectiva Israelului, aș face tot posibilul să scot oamenii afară și apoi să fac curățenie. Dar nu cred că Israelul a declarat că nu ar vrea ca oamenii să se mute înapoi după aceea”, a adăugat Kushner. 

Răspunzând marți, pe X, „celor care folosesc în mod necinstit anumite fragmente” din comentariile sale, Kushner a postat o înregistrare video a declarațiilor sale afirmând că își menține poziția și că, din punctul său de vedere, „viața poporului palestinian se va îmbunătăți NUMAI atunci când comunitatea internațională și cetățenii vor începe să ceară responsabilitate din partea conducerii lor".

În interviul de luna trecută, Kushner a sugerat, de asemenea, că scoaterea civililor din Rafah și, eventual, transferul lor în Egipt ar putea fi posibilă „cu diplomația potrivită”; el a propus și un plan pentru deșertul Negev din sudul Israelului.

În plus, Kushner a sugerat că „ar distruge cu buldozerul ceva în Negev, aș încerca să mut oamenii acolo", adăugând: „Știu că nu va fi un lucru popular, dar cred că este o opțiune mai bună, astfel încât să poți merge acolo și să termini treaba".

„Cred că Israelul s-a străduit mult mai mult decât ar face-o multe alte țări pentru a proteja civilii de a deveni victime", a adăugat Kushner.

Kushner s-a ocupat de o gamă largă de probleme și politici în administrația Trump, inclusiv de eforturile de pace în Orientul Mijlociu. Precizând că nu este interesat să se alăture din nou Casei Albe dacă Donald Trump  va câștiga alegerile prezidențiale din 2024, Kushner a declarat luna trecută că se concentrează pe afacerea sa în investiții și pe familia sa.

Întrebat luni, într-un interviu, despre criticile crescânde ale democraților la adresa premierului israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu modul în care acesta a gestionat războiul din Gaza, Trump a comentat că evreii care votează pentru democrați „urăsc Israelul” și urăsc „religia lor”, stârnind o furtună de critici din partea Casei Albe și a liderilor evrei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite