Fostul vicepreşedinte Mike Pence a depus mărturie despre Donald Trump, în faţa unui mare juriu
0Fostul vicepreşedinte american Mike Pence a compărut joi ca martor în faţa unui mare juriu care urmează să decidă eventuale inculpări în legătură cu asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului din Washington.
Depoziţia sa este considerată un mare succes al procurorilor care anchetează rolul fostului preşedinte Donald Trump în evenimentele legate de contestarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2020, potrivit Agerpres.
Pence a răspuns pentru prima dată la întrebări sub jurământ, pe tot parcursul zilei, însă lucrările marilor jurii din Statele Unite sunt secrete şi nu s-au aflat imediat detalii despre mărturie.
Cu numai câteva ore înainte, o curte de apel respinsese încercarea lui Trump de a bloca mărturia lui Pence. Acesta a sosit la sediul instanţei federale în jurul orei 8 dimineaţa şi a plecat la 16.30.
Ex-vicepreşedintele acceptase deja să se conformeze unei decizii judecătoreşti conform căreia trebuie să răspundă la aproape orice întrebări pe care i le-ar putea pune procurorul special Jack Smith, însărcinat cu anchetarea eforturilor lui Trump de a răsturna rezultatul scrutinului câştigat de actualul preşedinte Joe Biden.
Pence nu mai dezvăluise până acum sub jurământ ce ştie despre acţiunile lui Trump legate de revolta de la sediul Congresului SUA sau ce i-a spus acesta în spatele uşilor închise.
Alţi martori au afirmat că fostul preşedinte a încercat să îl intimideze pe Pence pentru a obţine sprijinul său în campania "Opriţi furtul" şi pentru a-l determina să refuze certificarea victoriei lui Biden în sesiunea din 6 ianuarie a Congresului. Vicepreşedintele a fost nevoit să se ascundă într-o zonă sigură din Capitoliu pentru a scăpa cu viaţă, în timp ce atacatorii care pătrunseseră în Capitoliu scandau "Spânzuraţi-l pe Mike Pence!". Ceva mai devreme în cursul zilei, Trump ţinuse un discurs incendiar în faţa susţinătorilor săi, cerându-le să "lupte ca nişte diavoli" pentru a-l menţine la putere. Mărturia lui Pence ar putea elucida intenţiile preşedintelui.
Pence a încercat până acum să evite criticile publice la adresa lui Trump, împotriva căruia ar putea candida pentru a obţine nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidenţiale de anul viitor. El a refuzat să compară în faţa unei comisii a Congresului care anchetează evenimentele din 6 ianuarie şi s-a opus unei citaţii a marelui juriu.
Fără legătură cu mărturia lui Pence, Trump a făcut şi eforturi de ultim moment de a implica Congresul în ancheta privind documentele secrete pe care le-a luat la plecarea de la Casa Albă, găsite la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, în statul Florida. Avocaţii săi le-au trimis marţi seara o scrisoare parlamentarilor republicani, cerându-le să retragă din anchetă Departamentul Justiţiei şi pe procurorul special Smith şi să încredinţeze cercetările serviciilor de informaţii, care nu pot formula acuzaţii penale.
Demersul nu are nicio şansă să fie aprobat de Senatul controlat de Partidul Democrat, cu atât mai puţin să îl determine pe preşedintele Joe Biden să promulge o eventuală decizie a Congresului în acest sens.
În afară de ancheta atacului de la Capitoliu şi de cea condusă de Smith privind documentele de la Mar-a-Lago, Trump este implicat şi într-un proces civil intentat de scriitoarea şi jurnalista E. Jean Carrol, care susţine că a fost violată de fostul preşedinte, şi în dosarul plăţii ilegale către actriţa porno Stormy Daniels, pentru a-i cumpăra tăcerea legat de presupusa lor relaţie. Procesul cu Carroll va avea loc într-o instanţă federală din Manhattan, iar inculparea lui Trump în dosarul penal legat de Daniels a fost decisă recent de un mare juriu din acelaşi district newyorkez.