Fostul șef al Statului Major al SUA l-a numit pe Trump „dictator aspirant”

0
Publicat:

  Retrăgându-se din funcția de președinte al șefilor de stat major interarme din SUA, generalul de armată Mark Milley i-a adresat un mesaj de adio lui Donald Trump, președintele pe care l-a servit, dar pe care pare să-l numească „dictator aspirant”.

Mark Milley FOTO: EPA-EFE
Mark Milley FOTO: EPA-EFE

Vorbind la Joint Base Myer-Henderson Hall din Arlington, Virginia, Milley a spus despre forțele armate americane: „Noi nu depunem un jurământ față de o țară. Nu depunem un jurământ față de un trib. Nu depunem un jurământ față de o religie. Nu depunem un jurământ în fața unui rege, sau a unei regine, sau a unui tiran sau a unui dictator, și nu depunem un jurământ în fața unui dictator aspirant. Nu depunem un jurământ în fața unui individ. Depunem un jurământ în fața Constituției și depunem un jurământ în fața ideii care este America și suntem dispuși să murim pentru a o proteja”.

Trump, care l-a nominalizat pe Milley în 2019, nu a comentat imediat. Dar luptele lui Milley pentru a-l stăpâni pe Trump, în special în 2020, ultimul an tumultuos al președinției sale, au fost îndelung și pe larg mediatizate, notează The Guardian.

Astfel de lupte au vizat politica externă, în timp ce Milley și alți oficiali au încercat să îl oprească pe președintele capricios să provoace confruntări cu inamici, inclusiv China și Iranul.

Dar Milley și alții au trebuit, de asemenea, să țină armata americană departe de afacerile interne, în timp ce Trump se opunea protestelor la nivel național pentru justiție rasială, dorind în mod deschis să invoce Legea privind insurecția din 1807 și să cheme astfel armata.

Săptămâna trecută a fost publicat o descriere detaliată de către The Atlantic, în care Milley și-a exprimat din nou regretul pentru o apariție infamă cu Trump în iunie 2020, când președintele a mărșăluit de la Casa Albă până la o biserică istorică, ușor avariată în mijlocul protestelor, în încercarea de a proiecta o imagine de om puternic.

Descrierea din Atlantic l-a determinat pe Trump să se ia din nou de Milley, calificând o conversație despre care s-a relatat pe larg, în care generalul a încercat să îl asigure pe omologul său chinez că Trump nu va ordona un atac, drept „un act atât de grav încât, în vremurile de altădată, pedeapsa ar fi fost MOARTEA!”.

Milley a declarat că a luat „măsuri de siguranță adecvate” împotriva unor potențiale amenințări din partea susținătorilor lui Trump, probabil încurajat și de cuvintele lui Paul Gosar, un congresman republican din Arizona care le-a spus susținătorilor că Milley ar trebui să fie spânzurat.

Generalul și-a anticipat, de asemenea, remarcile sale din Arlington într-un interviu acordat CBS News.

„În măsura în care aceste comentarii sunt îndreptate împotriva mea, sunt îndreptate și împotriva instituției militare”, a spus el. „Și suntem 2,1 milioane de oameni în uniformă. Iar poporul american poate să creadă că noi toți, fiecare dintre noi, de la soldat la general, suntem loiali acestei constituții și nu îi vom întoarce niciodată spatele, indiferent de situație. Indiferent de amenințări, indiferent de umilință, indiferent de orice. Dacă suntem dispuși să murim pentru acel document, dacă suntem dispuși să ne desfășurăm în luptă, dacă suntem dispuși să pierdem o mână, un picior, un ochi, pentru a proteja, susține și apăra acel document și pentru a proteja poporul american, atunci suntem dispuși să trăim și noi pentru el”.

Perioada petrecută de Milley în fruntea forțelor armate americane a cunoscut și alte provocări, în special în retragerea haotică din Afganistan în vara anului 2021, după 20 de ani de război, și în supravegherea sprijinului american pentru Ucraina în războiul său cu Rusia.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite