Fosta „Beretă verde” ce a spionat pentru ruşi şi-a recunoscut vinovăţia. Ce pedeapsă riscă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Rafael Dzibinski Debbins
Peter Rafael Dzibinski Debbins

Acuzat în Statele Unite ale Americii de spionaj, fostul angajat al serviciilor speciale americane, Peter Rafael Dzibinski Debbins, a recunoscut că a colaborat cu serviciile speciale ruse, se menţionează într-o declaraţie publicată, de Departamentul american al Justiţiei.

 „Fosta „beretă verde” şi-a recunoscut vinovăţia de conspiraţie cu ofiţerii de informaţii ruşi pentru a le oferi informaţii referitoare la securitatea naţională a Statelor Unite ale Americii” – se afirmă în document. Pogtrivit versiunii autorităţilor americane, „din decembrie 1996 până în luna ianuarie 2011, Peter Rafael Dzibinski Debbins a avut o înţelegere cu ofiţeri ai serviciilor speciale ruse. În această perioadă, el „a vizitat în mod periodic Rusia şi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai serviciilor speciale ruse” – se precizează în declaraţie.

Debbins, fost căpitan al Forţelor Speciale ale Statelor Unite, a fost arestat în 21 august pentru spionaj, fiind acuzat de colaborare cu Direcţia Principală de Informaţii (GRU), serviciul de informaţii militare al Rusiei.

Peter Rafael Dzibinski Debbins, în vârstă de 45 de ani aşteaptă să-şi audă sentinţa pe 26 februarie 2021 şi poate suferi o condamnare la închisoare pe viaţă.

Potrivit justiţiei americane, fostul ofiţer al forţelor speciale se face vinovat de furnizarea Rusiei de informaţii confidenţiale. „Domnul Debbins a furnizat, de asemenea, agenţilor de informaţii ruşi numele unui număr de foşti colegi de echipă ale Forţelor Speciale, precum şi informaţii despre aceştia, astfel încât agenţii (ruşi, nota editorului) să poată alege dacă se apropie sau nu de aceşti coechipieri pentru a stabili dacă sunt gata să coopereze cu serviciile secrete ruseşti."

Potrivit rechizitoriului, fosta „Beretă verde” a fost staţionat în Germania, apoi în Azerbaidjan, cu autorizaţie de securitate la nivel înalt.

Potrivit justiţiei americane, Peter Rafael Dzibinski Debbins, născut în SUA dintr-o mamă rusoaică, a fost racolat de Moscova în 1996, încă înainte ca el să intre în armată.

În 1994, când avea doar 19 ani, Peter Debbins era un student al Universităţii Minnesota şi a călătorit pentru prima dată în Rusia. Într-o vizită ulterioară din 1996-1997 ca parte a unui program de studii din Celeabinsk, acesta a fost abordat de serviciile de informaţii ale Rusiei care au început să îi evalueze şi testeze potenţialul de agent secret.

În timpul studenţiei sale la Celiabinsk, el s-a întâlnit cu agenţi, pe care i-a asigurat că este "un fiu al Rusiei" şi pro-rus politic.

Anul următor, Debbins - care era numit Ikar Lesnikov de contacţii ruşi - s-a căsătorit că iubita sa rusoaică, al cărei tată era ofiţer militar, şi a intrat în armata americană.

Câţiva ani mai târziu, el a anunţat Rusia că ar dori să părăsească armata, însă a fost încurajat în schimb să intre în forţele speciale americane.

Recrutarea şi antrenarea lui Debbins au început în mod oficial în luna octombrie din 1997, colaborarea sa cu ruşii continuând în perioada în care acesta a fost membru al forţelor armate americane, între 2005 şi 2010 raportând unei companii-paravan a GRU, Eastern Marketing Solutions.

Cercetările iniţiale au descoperit că Debbins a făcut parte din comunitatea de informaţii şi apărare din Statele Unite, Regatul Unit şi NATO, acesta fiind angajat de mai mulţi contractori din domeniul apărării.

Ceea ce face cazul lui Debbins şi mai notabil este statutul său din comunităţile respective precum şi analizele, rapoartele şi prezentările făcute de acesta în domeniile apărării şi informaţiilor. Toate acestea trebuie acum revizuite după ce a fost descoperită colaborarea sa cu GRU.

Ultimul contact cu Rusia menţionat în actul de inculpare datează din 2011, când Debbins informează că se va muta să locuiască la Washington.

Potrivit profilului său LinkedIn, el a început atunci să lucreze pentru Institute of World Politics, specializat în securitate naţională şi informaţii.

Fostul militar de 45 de ani, arestat în Virginia, este acuzat că "a furnizat informaţii cu privire la apărarea americană unui guvern străin" şi riscă închisoare pe viaţă.

"Faptele menţionate în acest dosar constituie o trădare şocantă, de către un ofiţer al armatei, a foştilor săi camarazi şi a ţării", a denunţat într-un comunicat Alan Kohler, un responsabil al FBI. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite