Ce spun analiştii politici despre viitoarea colaborare a Maiei Sandu cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales, Maia Sandu, va avea parte de o comunicare bilaterală foarte bună cu ţările occidentale, însă dificultăţile ar putea apărea în contextul relaţiilor cu Rusia. Chiar dacă ea a anunţat că-şi doreşte ca relaţia dintre cele două ţări să fie bazată pe respect reciproc şi pragmatism, analistul Cornel Ciurea este de părerea că acest lucru nu va fi posibil în contextul în care Maia Sandu reprezintă interesele occidentale, notează IPN.

„Moscova aşteaptă acţiuni concrete. Maia Sandu are intenţii bune, îşi doreşte relaţii bilaterale cu Rusia, care nu vor fi foarte bune, dar cel puţin acceptabile. Acest lucru va fi foarte greu pentru că ea reprezintă interesele occidentale, iar în prezent vedem că Occidentul are o tendinţă de a fi în conflict cu Rusia”, a declarat Corel Ciurea în cadrul emisiunii „Glavnîi Vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Potrivit analistului politic, felicitarea adresată Maiei Sandu de către Vladimir Putin, a fost una reticentă, ceea ce nu se poate afirma despre celelalte felicitări primite.

„Este evident că Maia Sandu nu poate avea probleme cu Uniunea Europeană.
Liderii occidentali sunt încântaţi. Mulţi dintre ei sunt bucuroşi pentru faptul că omul lor a venit la conducere. Ei au investit mult, poate nu bani, dar nervi şi dorinţă”, a adăugat Cornel Ciurea.

De partea cealaltă, expertul Stanislav Pavlovschi afirmă că Republica Moldova este condamnată la a avea relaţii bilaterale constructive cu toţi jucătorii care au de spus un cuvânt, inclusiv cu Rusia, România, Ucraina.

„Să nu uităm că avem Acordul de Asociere cu UE pe care trebuie să-l respectăm, vrem noi sau nu. De asemenea, toate tehnologiile noi vin din UE. Dacă vrem să continuăm calea progresului, trebuie să avem relaţii bune cu toţi, fără a admite unele excepţii”, a menţionat Stanislav Pavlovschi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite