Electorii Hamilton: Şapte electori americani vor depune un vot de protest împotriva lui Donald Trump la întrunirea colegiului electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte electori din mai multe state americane au anunţat în ultimele săptămâni că vor prezenta un vot de protest la reunirea colegiului electoral, din luna decembrie, care în mod normal ar fi trebuit să consfinţească victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Toţi electorii care vor să participe la acest gest protest până în momentul de faţă provin din state câştigate la Hillary Clinton, însă vor să scrie numele unui republican moderat pe buletinele de vot pentru a atrage atenţia faţă de problema preşedinţiei lui Trump.

Cei şapte electori neloiali formează un grup intitulat „Electorii Hamilton”, nume care se referă la concepţia unuia dintre părinţii fondatori ai Statelor Unite – Alexander Hamilton – despre rolul electorilor în procesul de alegere al preşedintelui.

În Statele Unite, alegerile prezidenţiale nu se desfăşoară prin vot direct, ci populaţia fiecărui stat alege reprezentanţii acestuia în colegiul electoral – în care învingătorul primeşte dreptul de a desemna electori favorabili lui. Donald Trump a câştigat în alegerile din 8 noiembrie colegiul electoral cu 306-232, în ciuda faptului că Hillary Clinton a primit cu cel puţin 1 milion mai multe voturi la nivel naţional.

Însă, chit că sunt desemnaţi pentru a exprima voinţa cetăţenilor propriului stat, electorii nu sunt obligaţi să voteze pentru candidatul ales de popor, iar Hamilton, unul dintre susţinătorii colegiului electoral, era de părere că rolul acestora este acela de a nu permite victoria unui candidat considerat incapabil de a exercita funcţia de preşedinte.

„Încercăm să spargem geamul furtunului pentru incendii care s-a prăfuit destul de mult în ultimii 200 de ani” a declarat Bret Chiafolo, unul dintre electorii Hamilton din statul Washington, pentru „The Atlantic”.

De-a lungul istoriei, au existat cazuri în care electorii au votat opţiuni diferite de cele ale poporului, însă majoritatea au fost prilejuite de moartea unui candidat în perioada dintre alegeri şi adunarea colegiului electoral. În unele cazuri s-au consemnat şi voturi de protest, însă niciunul nu a schimbat soarta unei alegeri.

Şansa ca Donald Trump să primească o surpriză din partea colegiului electoral este foarte mică – din statele câştigate de magnat, un singur elector, Art Sisneros din Texas, a anunţat că renunţă la calitatea de membru pentru că nu dorea să îl voteze pe candidatul republican, din considerente de opinie personală şi religie.

„Nu este o persoană care să ne conducă în mod just sau înţelept. Trecutul său arată că este un om lacom care-şi serveşte propriul interes – un mincinos şi un trişor nu ar trebui să deţină acea poziţie” a declarat Sisneros pentru „The Guardian”.

Ultimul dintre defectori este o tânără de 19 ani, Levi Guerra, elector democrat din Washington, care şi-a motivat decizia prin faptul că „a promis că va face tot posibilul pentru ca Donald Trump să nu ajungă preşedinte”.

Deşi nu ameninţă victoria lui Trump, mişcarea electorilor Hamilton aruncă încă o controversă asupra alegerii magnatului ca preşedinte; în cazul în care cei şapte îşi duc până la capăt planul, acesta ar reprezenta cel mai semnificativ vot de protest din colegiul electoral american înregistrat în ultimul secol.

Colegiul electoral din Statele Unite se va întruni pe 15 decembrie pentru a consfinţi prin vot numele viitorului preşedinte al ţării.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite