Două bombardiere americane au zburat deasupra Mării Chinei de Sud, cu doar o zi inainte de întâlnirea dintre Trump şi preşedintele chinez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două bombardiere de tip B-1 au zburat deasupra unor zone contestate, printre care şi Marea Chinei de Sud, desfăşurând o operaţiune militară comună alături de avioanele de luptă japoneze. Acţiunea, care vine în urma tensiunilor cu Coreea de Nord, pune la îndoială relaţiile dintre Statele Unite şi China, relatează CNN.

Cele două aeronave americane au fost însoţite de către două avioane de luptă japoneze de tip F-15, pentru a desfăşura o misiune militară comună deasupra Mării Chinei de Sud, o zonă care atât China cât şi Japonia spun că le-ar aparţine.

Potrivit unui comunicat de presă din partea Forţelor Aeriene Americane, deşi zborurile comune cu japonezii au defenit o rutină, acum a fost prima oară când cele două forţe militare au avut o misiune pe timpul nopţii, în zona respectivă.

„Zborul şi antrenamentul pe timp de noapte alături de aliaţii noştri într-o manieră eficientă şi sigură reprezintă un avantaj pentru ambele ţări” a declarat Maiorul Ryan Simpson.

Forţele de Apărare Aeriană japoneze au precizat că misiunea nu a vrut să trimită vreun mesaj către o ţară anume, în ciuda conflictelor din ultima perioadă din zona respectivă.

De mai mulţi ani, Statele Unite a pus la îndoială revendicarea Chinei asupra teritoriului din Marea Chinei de Sud, ce a pus numeroase pedici asupra relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

Potrivit mai multor analişti, demonstraţiile aeriene au pus capăt „lunii de miere” dintre SUA şi China şi au dat startul unei noi serii de tensiuni, de la ultima întâlnire dintre Donald Trump şi Xi Jinping din aprilie. Duminica trecută, acesta din urmă preciza că relaţia cu Statele Unite s-a încordat din cauza „unor factori negativi”.

Unul dintre aceşti „factori” ar putea fi tranzacţia dintre Taiwan şi SUA, aceştia din urmă vânzând arme în valoare de 1.4 miliarde de dolari, în contextul în care Beijingul şi-a arătat dezacordul. În aceeaşi zi, o bancă din China a fost sancţionată de către Statele Unite pentru presupuse legături cu Coreea de Nord.

Donald Trump şi omologul său chinez, Xi Jinping, au programată o întâlnire sâmbătă, în cadrul G20, în care pe lângă tensiunile din ultima perioadă, vor discuta despre ultimele acţiuni ale Phenianului, care joi a testat o nouă rachetă intercontinentală.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite