Donald Trump desființează Departamentul pentru Educație din SUA. Peste 2.000 de oameni vor fi concediați
0Președintele american Donald Trump va semna un ordin executiv care vizează desființarea Departamentului Educației, anunță Casa Albă.

Măsura, pe care a promis să o ia în timpul campaniei electorale, se confruntă deja cu provocări juridice din partea celor care încearcă să blocheze închiderea departamentului, precum și reducerile radicale ale personalului acestuia, anunțate săptămâna trecută, scrie bbc.com.
Trump a cerut de mult timp ca departamentul să fie desființat, un obiectiv prețuit de unii conservatori, dar eliminarea completă a acestuia ar necesita aprobarea Congresului.
Iar acest lucru este considerat puțin probabil, având în vedere majoritatea redusă de 53-47 pe care republicanii o dețin în Senat. O legislație majoră, cum ar fi închiderea unui departament, ar necesita 60 de voturi.
Dar chiar dacă departamentul nu este închis în mod oficial, administrația Trump ar putea decima finanțarea și personalul acestuia, așa cum a făcut cu Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care a oprit ulterior marea majoritate a programelor și a activităților sale umanitare.
Ordinul președintelui privind departamentul educației urmează să fie semnat în cursul unei ceremonii care va avea loc la Casa Albă în cursul zilei de joi. Guvernatorii republicani ai statelor, inclusiv Ron DeSantis din Florida, se pare că vor participa la semnare.
Ordinul va „extinde oportunitățile educaționale” și va „împuternici părinții, statele și comunitățile să preia controlul și să îmbunătățească rezultatele pentru toți elevii”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe.
Înființat în 1979, departamentul pentru educație supraveghează finanțarea școlilor publice, administrează împrumuturi pentru studenți și derulează programe care ajută elevii cu venituri mici.
Trump l-a acuzat că îndoctrinează tinerii cu materiale rasiale, sexuale și politice.
O concepție greșită obișnuită este că departamentul gestionează școlile din SUA și stabilește programele școlare - dar acest lucru este făcut de state și districte locale.
Și un procent relativ mic din finanțarea școlilor primare și secundare - aproximativ 13% - provine din fonduri federale. Majoritatea provine de la state și grupuri locale.
Agenția joacă, de asemenea, un rol important în administrarea și supravegherea împrumuturilor federale pentru studenți utilizate de milioane de americani pentru a plăti studiile superioare.
La scurt timp după ce a fost învestită în funcție, Linda McMahon, secretarul pentru educație al lui Trump, le-a trimis celor 4 400 de angajați ai departamentului un memoriu intitulat
„Misiunea finală a departamentului nostru”.
„Aceasta este ocazia noastră de a îndeplini un serviciu public final, de neuitat, pentru generațiile viitoare de studenți”, a scris ea.
„Sper că vă veți alătura mie pentru a ne asigura că, atunci când misiunea noastră finală se va încheia; vom putea spune că am lăsat educația americană mai liberă, mai puternică și cu mai multă speranță pentru viitor”.
Rapoartele anterioare au sugerat că Trump ar căuta să pună capăt unora dintre programele departamentului și să le trimită pe altele la departamente diferite, cum ar fi Trezoreria.
Trump și colegii săi republicani au acuzat departamentul de promovarea unei ideologii politice „woke” și spun că departamentul promovează opinii liberale cu privire la gen și rasă.
Cel mai mare sindicat al profesorilor din America a criticat recent planurile lui Trump, afirmând că acestuia „nu îi pasă de oportunitatea pentru toți copiii”.
Ordinul de începere a închiderii departamentului se va confrunta probabil cu alte contestații juridice după ce va fi semnat.
Majoritatea copiilor din SUA frecventează școlile publice, care sunt gratuite și conduse de autoritățile locale. Aproape întreaga lor finanțare provine din taxele locale și de stat, iar deciziile privind programele școlare sunt luate de guvernele statelor și de districtele școlare.
Actualul departament la nivel de cabinet a fost înființat de Congres la sfârșitul anului 1979.
Doi ani mai târziu, fostul președinte Ronald Reagan, un republican, a început apelul pentru desființarea acestuia pentru a economisi bani și pentru a favoriza „nevoile și preferințele locale”.
Cu 4.400 de angajați, aceasta este cea mai mică agenție din cabinetul președintelui și ocupă mai puțin de 2% din bugetul federal total.
Unii dintre acești angajați au fost deja prinși în reducerile radicale de personal ale administrației Trump, conduse de o unitate a Casei Albe cunoscută sub numele de Departamentul pentru eficiență guvernamentală (Doge). Aceștia fie au fost îndemnați să se pensioneze, fie au fost concediați sau plasați în concediu administrativ plătit.
Elon Musk a supravegheat eforturile Doge de a reduce cheltuielile federale și de a restructura radical - sau pur și simplu de a desființa - multe agenții guvernamentale.
Săptămâna trecută, administrația Trump a anunțat că intenționează să reducă aproximativ jumătate din forța de muncă a departamentului de educație.
Concedierile vor afecta aproape 2.100 de persoane, care urmează a fi concediate începând cu 21 martie.