Diplomaţia americană în viziunea lui Mike Pompeo: despre acordul nuclear cu Iranul, relaţia cu Rusia şi război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pompeo FOTO AFP
Mike Pompeo FOTO AFP

Viitorul secretar de Stat american Mike Pompeo a încercat joi, în cadrul audierii sale în Congres, să scape de eticheta de „adept al liniei dure“, însă şi-a afişat fermitatea faţă de rivalii Statelor Unite, în plină confruntare cu Rusia pe tema Siriei, relatează AFP, potrivit news.ro.

Director al CIA de la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, la începutul lui 2017, el a fost numit în martie la conducerea diplomaţiei americane de către preşedintele Statelor Unite, atunci când acesta l-a destituit pe Rex Tillerson, considerat mai moderat în politica externă decât miliardarul republican.

Odată instalat în postul de secretar de Stat, Pompeo, care a ştiut să-i câştige încrederea lui Trump, se va trezi în faţa unei serii de crize şi de termene foarte delicate, notează AFP.

În afară de Siria şi Rusia, Donald Trump urmează să decidă, până la jumătatea lui mai, dacă „rupe“ sau nu acordul în dosarul nuclear iranian, aflat în vigoare din vara lui 2015, iar apoi se întâlneşte, până la începutul lui iunie, cu liderul nord-coreean Kim Jong Un într-un summit istoric de la care Washingtonul speră să deschidă calea unei dezarmări nucleare a Phenianului.

În toate aceste dosare, Mike Pompeo, în vârstă de 54 de ani, este prezentat ca un dur, mai pe aceeaşi lungime de undă cu preşedintele decât era foarte ştersul Tillerson. La conducerea celei mai cunoscute agenţii de spionaj din lume, el a pledat pentru o CIA „agresivă, brutală, implacabilă şi nemiloasă“, mai ales faţă de Iran şi Coreea de Nord.

Războiul, ultima soluţie

În declaraţiile sale în faţa senatorilor, el a dat asigurări că nu este nici „durul“ şi nici „adeptul războiului“ pe care-l prezintă adesea presa.

„Războiul este întotdeauna şi trebuie să fie întotdeauna ultima soluţie“, a spus acest fost militar.

„Aş prefera să ating obiectivele preşedintelui în politica externă printr-un efort diplomatic constant, mai degrabă decât trimiţând nişte tineri la război“, a dat el asigurări.

Opoziţia democrată este interesată de viziunea lui Pompeo despre politica externă a lui Trump, prezentată de către senatorul Robert Menendez ca „ghidată de impuls şi nu de strategie“ şi „care a lăsat America izolată şi singură“.

Politica moderată faţă de Rusia „s-a terminat“

Viitorul secretar de stat şi-a detaliat viziunea cu privire la principalele dosare care-l aşteaptă pe viitorul său birou, Foggy Bottom, tentacularul Departament de Stat, aflat în inima Washingtonului.

Pompeo, care la conducerea CIA a evocat un posibil nou atac cibernetic rus vizând alegerile legislative americane din noiembrie - după amestecul în alegerile prezidenţiale din 2016 denunţat de serviciile americane de informaţii - consideră că Rusia continuă „să acţioneze în mod agresiv“.

Însă „politica moderată“ faţă de Moscova „s-a terminat“, promite el.

Pentru o „îmbunătăţire“ a acordului nuclear iranian

„Debarasarea lumii de o Coree de Nord nucleară“ este „misiunea diplomatică cea mai importantă a Departamentului de Stat“, afirmă viitorul secretar de Stat, dând asigurări că s-a pregătit în vederea viitorului summit Trump-Kim pentru „a nu repeta greşelile trecutului“.

Afişându-şi fermitatea faţă de „atitudinea periculoasă“ a Iranului, acest critic al acordului încheiat de administraţia democrată a lui Barack Obama - cu scopul de a evita ca Teheranul să se doteze cu bomba atomică - face din acest dosar o „prioritate personală“.

El vrea să colaboreze cu „partenerii“ europeni ai Statelor Unite „pentru a vedea dacă mai este posibilă o îmbunătăţire“ a acordului - în lipsa căreia Trump a promis o retragerea americană şi o întoarcere la sancţionarea Iranului.

Parteneriat „mai fructuos“ cu China

În ceea ce priveşte China, el spune că îşi doreşte un parteneriat „mai fructuos“, în contextul în care planează spectrul unui război comercial cu Beijingul.

Mike Pompeo a lăudat, de asemenea, meritele diplomaţilor americani, în contextul în care Rex Tillerson a fost acuzat adesea de lipsă de respect faţă de ei, şi a promis să acopere numeroase posturi încă vacante la conducerea departamentului.

Mike Pompeo, născut în California, a înfiinţat o companie de inginerie în Kansas, după ce a servit cinci ani în armată, iar apoi a intrat în politică, în 2010.

Ales în Camera Reprezentanţilor, el a ieşit în prim-plan mulţumită luptei dure duse de republicani împotriva lui Hillary Clinton în ancheta cu privire la atentatul de la Benghazi, în care a fost ucis ambasadorul Statelor Unite în Libia, în 2012.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite