De ce Elon Musk este un activist de extremă dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mesajele publicate de Elon Musk, care a preluat recent platforma Twitter, sunt suficient de provocatoare pentru a putea afirma că, deși poate nu ar vrea să admită asta, Musk pune umărul la promovarea proiectului politic al extremei drepte: motiv pentru care este un activist de dreapta în toată regula, se arată într-o analiză The Atlantic.

Musk a deblocat contul lui Donald Trump după ce a cumpărat Twitter FOTO Shutterstock
Musk a deblocat contul lui Donald Trump după ce a cumpărat Twitter FOTO Shutterstock

Pronumele mele sunt Inculpă-l pe Fauci”, a scris Musk pe Twitter și cu acest singur mesaj a spus totul. Dincolo de natura sa plină de cruzime, mesajul le dă apă la moară trollilor și adepților de dreapta care urmăresc să șocheze cu mesajele lor.

Convingerile politice ale lui Musk au devenit în ultima vreme subiect de dezbatere în presa americană. De plidă, recent Jeremy W. Peters de la New York Times, a încercat să ofere o viziune nuanțată asupra ideologiei sale politice care ar fi departe de a fi clar definită - totuși, intervenții precum recomandarea făcută luna trecută milioanelor sale de urmăritori de a acorda votul lor republicanilor îi demontează teza. În realitate, atât acțiunile noului director al Twitter, cât și persoanele cu care se asociază pledează în mod limpede pentru faptul că este un reacționar de dreapta, se arată în analiza The Atlantic.

Musk a susținut mereu că nu și-a schimbat convingerile politice, că a rămas un centrist convins, și că Partidul Demorcat este cel care a realizat un viraj dramatic către stânga extremă. De fapt, raționamentul lui Musk - faptul că stângismul pervertit a obligat pe cineva care a fost mult timp un liberal moderat să susțină cauze de dreapta- este un argument întâlnit adesea la activiști de extremă dreapta. Acesta se originează în mișcarea neoconservatoare a liberalilor din SUA, care au fost dezamăgiți de Partidul Democrat, în special relativ la protestele stângii față de războiul din Vietnam.

Totuși convingerile politice reale ale lui Musk - adică setul său fundamental de valori, ideologii și principii care îi definesc viziunea despre lume - sunt o discuție diferită. În acest sens, ar putea fi îndreptățită analiza lui Liz Lipatto publicată în „The Verge” potrivit căreia Musk nu are credințe politice, ci doar interese personale. Totuși activismul politic nu este despre convingeri, ci despre acțiuni. Iar acestea se văd în reacțiile la mesajele lui Musk - din partea unei alese republicane ce susține teorii ale conspirației precum Marjorie Taylor Greene sau a vechiului aliat al lui Donald Trump, Roger Stone (aflat în vizorul Comitetului de Anchetă a evenimentelor de la Capitoliul SUA, în 6 ianuarie -n.red).

În declarațiile publice, Musk pare angajat față de războiul cultural purtat de dreapta împotriva aproape fiecărei forme de progresism. Achiziția Twitter este un act politic explicit prezentat în termenii intenției de a apăra discursul liber. Pentru că noțiunea lui Musk despre libertatea de exprimare implică de fapt amplificarea și promovarea intereselor reacționarilor de dreapta, în timp ce îi trollează pe cei de stânga. Musk s-ar putea apăra argumentând că, de fapt, este o reechilibrare a sistemului - totuși, judecând după acțiunile lui și consecințele lor, poziția lui la Twitter ar fi greu de interpretat altcumva decât ca o serie de poltici menite să fie benefice unei anumite ideologii.

Musk ar putea face orice altceva, dar conversează cu influencerii de extremă dreaptă pe Twitter. Totodată, prin intermediul proiectului „Dosarele Twitter”, prin care face publice documente interne legate de decizii controversate privind moderarea de conținut, punându-le la dispoziția unor jurnaliști independenți, este un spectacol menit să atragă atenția și să-i încânte pe prietenii săi. Cu toate că aceste documente sunt în sine captivante, sunt prezentate publicului într-o manieră partizană și de către acei jurnaliști care îi împărtășesc tezele ideologice - precum că mass-media mainstream e coruptă din punct de vedere etic, că rețelele sociale și instituțiile de elită sunt părtinitoare și mână în mână cu guvernul.

Punerea în lumină a poziției ipocrite a lui Musk este critică pentru a înțelege în mod real activismul său politic, scrie The Atlantic. El a fost promotorul unor idealuri absolutiste precum discursul liber maxim și iertarea celor care au au sfidat regulile platformei - între care organizatorii marșului violent Unificarea Dreptei din Charlottesville, unele personalități neonaziste sau Roger Stone - în timp ce a suspendat conturi care l-au batjocorit pe el personal sau care au exprimat vederi de stânga.

Viziunea avansată de miliardarul american ar putea fi văzută în termenii unui proiect politic îndelungat al dreptei descris recent de Adam Serwer, jurnalist The Atlantic drept „credința într-o nouă dreapta constituțională. Cel mai important, acesta este mai presus de drepturile la liberă exprimare ale tuturor celorlalți: dreptul conservator de a posta”.

De ce face Musk toate astea? Răspunsul nu este unul complicat: pare destul de limpede faptul că activismul de extremă dreapta a lui Musk are la bază nu atât o ideologie politică bine definită sau un sistem de valori, ci, așa cum argumentează analiza lui Lopatto, puterea financiară și „faptul că este perceput drept vizionarul chemat să remodeleze societatea umană”.

Interesul lui Musk este să fie conservate valorile și sistemele poltice care îl mențin în vârf ca membru respectat al culturii. O filosofie descrisă de scriitorul John Ganz ca atitudine de baron și a ideii că șefii trebuie să fie în vârf. Activismul de dreapta este un mijloc pentru Musk pentru a materializa această concepție.

Dar chiar și în calitate de postac de extremă dreapta eforturile lui Musk sunt jalnice și forțate, fiind văzute ca atare de fanaticii din colțurile cele mai întunecate ale internetului care văd în mesajele sale doar o nevoie disperată de a fi controversat pentru a atrage trafic pe noua sa platformă, se arată în analiza The Atlantic.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite