Cum va afecta victoria lui Donald Trump politica Uniunii Europene. Avantaje şi dezavantaje
0Factorii de decizie europeni au petrecut luni întregi pregătindu-se pentru potențiala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă şi calculând cum va afecta aceasta Europa, începând de la energie și comerț, la finanțe, sisteme bancare, tehnologie și apărare.
De exemplu, Donald Trump a promis că va aplica tarife vamale pentru fiecare produs european care intră în SUA, astfel încât UE a luat măsuri preventive de contrabalansare, ceea ce pare logic, dar asta funcționează doar într-o lume în care noul preşedinte american nu este imprevizibil și impulsiv. De asemenea, liderii europeni sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte declaraţiile lui că ar putea „pune capăt” instantaneu războiului Rusiei din Ucraina.
Domeniul energetic
Promisiunea sa de a stimula extracția de petrol și gaze și de a transporta mai mulți combustibili fosili în străinătate a stârnit îngrijorarea ecologiștilor, dar a făcut ca industria să aibă în vedere profituri mari
Membri din tabăra lui Trump doresc ca acesta să elimine Legea privind reducerea inflației (IRA), care alocă peste o jumătate de trilion de dolari pentru proiecte precum tehnologia curată, hidrogenul și energia regenerabilă. Cu toate acestea, acest program a creat locuri de muncă în state-cheie și a atras afaceri din Europa, oferind SUA un avans față de UE în sectoare precum energia eoliană, solară, combustibilii alternativi și vehiculele electrice, informează Politico.
Abrogarea sa ar putea fi un avantaj pentru Bruxelles, care își propune să concureze cu Washingtonul.
Climă
Victoria lui Donald Trump înseamnă un dezastru ecologic. Pentru a evita niveluri catastrofale de încălzire globală, lumea are foarte puțin timp la dispoziție pentru a reduce drastic emisiile. Cu toate acestea, sub conducerea lui Trump - care intenționează să retragă din nou SUA din Acordul de la Paris și să dubleze consumul de combustibili fosili - se preconizează că ritmul tranziției ecologice va încetini în loc să accelereze.
Astfel, unii se tem că victoria lui Trump ar putea reduce impulsul pentru acțiuni climatice la nivel mondial, făcând ca obiectivele Acordului de la Paris să fie și mai departe de atins.
Fără sprijinul SUA pentru reformele atât de necesare ale arhitecturii financiare globale pentru a face față provocării climatice, țările în curs de dezvoltare afectate de datorii vor lupta pentru a obține fondurile necesare pentru a renunța la combustibilii fosili.
Comerțul
Donald Trump a promis să readucă locurile de muncă în SUA și să pedepsească prietenii și dușmanii cu tarife generale de 10 sau 2 % (și de până la 60 % pentru bunurile provenite din China), în ciuda avertismentelor economiștilor cu privire la un impact negativ asupra creșterii economice a SUA și la creșterea costurilor pentru consumatori.
Cum UE nu a reușit să profite de destinderea cu administrația Biden pentru a soluționa disputele comerciale privind tarifele la oțel și aluminiu, subvențiile ecologice pentru mașinile electrice și revigorarea celei mai înalte instanțe a Organizației Mondiale a Comerțului, se așteaptă ca aceste divergențe să se agraveze sub Trump.
Sistemul bancar central
În cazul în care președintele ales merge mai departe chiar și cu jumătate din ideile pe care le-a lansat în campanie, economia europeană va fi pusă la zid. Analiștii de la Goldman Sachs au declarat că euro ar putea scădea cu până la 10 % față de dolar dacă noua administrație își va pune în aplicare planul de tarifare generalizată, în timp ce câștigurile unui grup de mari companii europene ar putea scădea cu peste 5% anul viitor.
Mai puțin directe, dar nu mai puțin importante sunt planurile de a expulza milioane de migranți fără documente. Nu este încă clar cine va fi în vizorul programului de deportare în masă, dar având în vedere importanța forței de muncă migrante, chiar și a celei fără documente, pentru secțiuni cheie ale economiei americane, va exista o presiune inevitabilă în sensul creșterii prețurilor. Acest lucru s-ar putea traduce prin creșterea ratelor dobânzilor în SUA și ar putea exercita presiuni asupra Băncii Centrale Europene, ceea ce ar afecta o redresare economică deja șubredă.
Sustenabilitatea
Deși administrația Trump probabil că nu va avea un impact asupra propriei reglementări a Bruxelles-ului în materie de chestiuni ecologice, animozitatea lui Trump față de politica de mediu va mări decalajul dintre cele două blocuri pe scena internațională și va dăuna ambițiilor UE de a promova cooperarea multilaterală, astfel că Bruxelles-ul își poate lua adio de la acest vis.
Servicii financiare
Pe termen scurt, victoria lui Trump pare a fi o veste proastă pentru implementarea la nivel mondial a normelor privind capitalul bancar cunoscute sub numele de Basel III, elaborate după criza din 2007-2008 pentru a se asigura că creditorii au suficiente rezerve pentru a face față șocurilor economice.
Statele Unite și-au schimbat deja planurile și au amânat punerea în aplicare a normelor globale în urma unor presiuni masive din partea sectorului bancar, iar acum ar putea renunța complet la norme, ceea ce ar provoca temeri legate de instabilitatea financiară.
Sănătate
Susținătorii sănătății globale se tem, de asemenea, că Donald Trump se va retrage din nou din Organizația Mondială a Sănătății (Biden a anulat retragerea anterioară a lui Trump în prima sa zi în funcție). SUA este cel mai mare finanțator al organismului ONU, astfel încât dezangajarea sa ar avea un impact uriaș asupra proiectelor de sănătate globală.
Mobilitate
Victoria lui Donald Trump este de natură să afecteze producătorii auto europeni. „Vreau ca firmele auto germane să devină firme auto americane”, le-a spus recent Trump susținătorilor săi, promițând «cele mai mici taxe, cele mai mici costuri cu energia și cea mai mică sarcină de reglementare» pentru producătorii auto care aleg să își mute producția în SUA și «un tarif foarte substanțial» pentru ceilalți. Republicanii au promis, de asemenea, să anuleze mandatul lui Biden privind vehiculele electrice, care vizează să se asigure că jumătate din toate mașinile și camioanele noi vândute în 2030 sunt cu emisii zero.
Realegerea lui Trump ar putea însemna, de asemenea, vești proaste pentru Airbus și restul sectorului aeronautic european, cu un posibil val de protecționism aerospațial menit să salveze Boeing din apele tulburi.
În ceea ce privește transportul maritim, care este cel mai expus la efectele negative ale tarifelor, sectorul va urmări îndeaproape orice tip de război comercial pe care o a doua administrație Trump l-ar putea lansa.
Apărare
O victorie a lui Trump înseamnă că Europa nu se mai poate baza - sau cel puțin mult mai puțin - pe SUA pentru apărarea și securitatea sa. Donald Trump a amenințat în timpul primului său mandat că va părăsi NATO și a declarat în mod repetat în timpul campaniei electorale că Washingtonul nu va veni în ajutorul aliaților care nu investesc suficient în armata lor în cazul unei agresiuni rusești.
Într-un fel, acest lucru ar putea fi o binecuvântare deghizată pentru UE, forțând guvernele europene să colaboreze mai strâns și să ia decizii îndrăznețe - cum ar fi să accepte împrumuturi comune pentru a stimula industria de apărare a blocului. Franța ar putea relansa discuțiile privind aspectul european al doctrinei sale nucleare, în timp ce Bruxelles-ul și Londra ar putea accelera discuțiile pentru un acord de apărare și securitate. Majoritatea țărilor ar crește probabil cheltuielile de apărare cât mai mult posibil.
Pe de altă parte, am putea asista la încercări bilaterale ale capitalelor europene de a obține favoruri de la o administrație Trump pentru a se asigura că Washingtonul rămâne interesat de securitatea lor, și anume prin creșterea și mai mare a achizițiilor de arme fabricate în SUA, în timp ce Comisia Europeană încearcă să încurajeze țările UE să cumpere arme locale.
Victoria lui Trump ar putea însemna sfârșitul ajutorului militar american pentru Ucraina și presiuni asupra Kievului pentru a negocia un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin, chiar dacă termenii sunt mai favorabili pentru Moscova.
Tehnologie
În timpul mandatului lui Biden, UE vorbea cu SUA despre tehnologie. Victoria lui Trump ar putea schimba acest lucru, anunțând sfârșitul Consiliului SUA-UE pentru comerț și tehnologie, reuniunea politică transatlantică bianuală înființată în 2021 ca un loc în care SUA și UE să discute politica tehnologică și să se coordoneze pe teme precum semiconductorii și standardele de inteligență artificială. Prăbușirea unui astfel de canal diplomatic secundar ar putea veni atunci când alinierea internațională privind guvernanța IA este cea mai necesară.
Un alt risc este apropierea lui Trump de Elon Musk, proprietarul X, care a devenit un mare susținător al lui Trump. În cazul în care UE amendează X pentru încălcarea regulilor de moderare a conținutului, relația dintre Trump și Comisia Europeană s-ar putea deteriora foarte rapid și ar putea revigora o poveste binecunoscută conform căreia UE încearcă doar să „doboare marile companii tehnologice americane”.