Cum îl poate ajuta pe Obama planul îndrăzneţ al lui Merkel de a salva Europa
0
Preşedintele american Barack Obama a avut multe pe mână săptămâna trecută, după atacurile asupra ambasadelor SUA din Orientul Mijlociu, dar în Europa s-a întâmplat ceva care i-a uşurat cu siguranţă somnul. De fapt, ar trebui să-i trimită chiar şi un bilet de mulţumire Curţii Constituţionale Federale a Germaniei, care miercurea trecută a admis planul îndrăzneţ al cancelarului Angela Merkel de a salva zona euro, comentează „Foreign Policy”.
În timp ce atenţia presei internaţionale a fost captată de revoltele din lumea arabă îndreptate împotriva ambasadelor SUA din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii, declanşate de filmul „Inocenţa Musulmanilor” considerat ofensator la adresa Islamului şi a Profetului Mohamed, în Europa s-a întâmplat ceva remarcabil: Curtea Constituţională Federală (CCF) a Germaniei a admis pe 12 septembrie planul de salvare a zonei euro susţinut de cancelarul Angela Merkel.
CCF, echivalentul Curţii Supreme din SUA, a găsit constituţionale Pactul Fiscal şi Mecanisul European de Stabilitate (MES) prin care statele din zona euro aflate în adâncă criză economică pot solicita ajutor financiar.
Dacă judecătorii CCF din liniştitul oraş german Karlsruhe ar fi declarat neconstituţional MES, pieţele europene şi, cel mai probabil, şi cea americană ar fi suferit o lovitură puternică, scrie Benjamin Weinthal din cadrul Fundaţiei de Apărare a Democraţiei şi corespondent pe afaceri europene pentru publicaţia „The Jerusalem Post”.
Economistul şef al multinaţionalei financiare Berenberg Bank, Holger Schmieding, a descris decizia CCF ca fiind „un nou pas înainte pentru dezamorsarea crizei euro”, informează Bloomberg Businessweek.
Prin susţinerea MES, Merkel angajează Germania la o contribuţie de 190 de miliarde de euro la un fond de 500 de miliarde pentru a ajuta economia Italiei, a Spaniei şi a Greciei. Chiar dacă se află peste ocean de Bătrânul Continent, şi Obama poate beneficia de pe urma determinării cancelarului.
Eforturile lui Merkel, declarată lună trecută „cea mai puternică femeie din lume” de către „Forbes”, ar trebui să fie motiv de bucurie pentru preşedintele american Barack Obama, căruia îi cresc şansele de reuşită în pragul alegerilor prezidenţiale din noiembrie, comentează „Foreign Policy”.
Piaţa bursei de valori a crescut la auzul deciziei Curţii germane, media indicelui bursier Dow Jones ridicându-se cu 44 de puncte, informează „The Wall Street Journal”. Principalii indici de pe bursa americană, Dow Jones, S&P 500, and Nasdaq, au finalizat săptămâna trecută cu creşteri masive, potrivit CNN Money.
Veştile sunt bune pentru Obama şi arată că Germania a ţinut cont de semnalele de alarmă trase anterior de preşedintele Băncii Federale a SUA, Ben Bernanke, şi de secretarul Trezoreriei americane, Tim Geithner. Administraţia Obama a avertizat, în repetate rânduri, Germania cu privire la costurile survenite în urma impunerii măsurilor de austeritate în celelalte ţări UE.
„Dacă lăsaţi Europa pe marginea prăpastiei, aceasta fiind pârghia voastră de influenţă, strategia nu va funcţiona, pentru că veţi creşte costul suprem al crizei. Costul uman pe care nu îl vedem doar în Grecia, ci şi în restul Europei este foarte mare, mai cu seamă în contextul viziunilor politice extremiste care prind tot mai mult teren”, i-a atras atenţia Geithner lui Merkel, la finele lui iulie.
Secretarul Trezoreriei americane, Tim Geithner, ar fi putut adăuga că politica pro-austeritate ar putea afecta şi economia SUA şi, implicit, şansele de realegere ale lui Obama, comentează „Foreign Policy”.
Dar economia americană şi candidatul democraţilor la Casa Albă, Barack Obama, au primit o gură de aer proaspăt prin planul îndrăznet de salvare a zonei euro, care include recapitalizarea băncilor spaniole şi căi artificiale de supravieţuire pentru economia elenă. Deşi publicul german a fost confuz, Obama a obţinut ce şi-a dorit.
În ciuda faptului că principala publicaţie de business din Germania, „Handelsblatt”, a descris planul lui Merkel drept „un eşec domestic”, stabilitatea temporară a zonei euro obţinută prin aprobarea MES şi a planului de salvare economică propus şi de Banca Centrală Europeană asigură supravieţuirea principalului atu al lui Obama: programul de îngrijire a sănătăţii „Affordable Care Act”, cunoscut mai degrabă drept „Obamacare” de care se bucură aproximativ 50 de milioane de americani în vârstă.
Dacă judecătorii de la Curtea Constituţională Federală nu ar fi trecut planul lui Merkel, care a obţinut susţinerea clasei politice din Germania, criza din zona euro s-ar fi adâncit şi s-ar fi răsfrânt rapid asupra economiei SUA şi, împlicit, asupra programului de sănătate promovat de Obama care a contribuit semnificativ la creşterea popularităţii sale.