Curtea Constituţională a Germaniei a decis: UE va arunca un nou colac de salvare statelor cu datorii, însă impune o limită pentru contribuţia Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei opt judecători ai Curţii Constituţionale din Germania şi-au dat avizul pentru adoptarea Pactului Fiscal. FOTO Mediafax/AFP
Cei opt judecători ai Curţii Constituţionale din Germania şi-au dat avizul pentru adoptarea Pactului Fiscal. FOTO Mediafax/AFP

Instanţa cu sediul la Karlsruhe a decis că guvernul german are autoritatea de a implementa un nou mecanism financar comunitar fără a încălca suveranitatea parlamentului, însă doar cu condiţia ca fondurile alocate de Germania să nu depăşeasă 190 de miliarde de euro. Totodată, Curtea şi-a dat avizul şi pentru adoptarea de către statul german a Pactului Fiscal.

Curtea Constituţională germană s-a aflat sub presiune internaţională pentru a-şi da avizul în ceea ce priveşte implementarea Mecanismului European de Stabilitate (ESM, fondul de urgenţă al UE) şi asupra Pactului Fiscal.

În contextul consecinţelor grave ale unei decizii negative, majoritatea analiştilor se aşteaptau ca instanţa să-şi dea miercuri avizul pentru implementarea celor două măsuri. Mecanismul European de Stabilitate (ESM) este fondul permanent de urgenţă al Uniunii Europene, care îl urmează pe cel temporar – Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF).

Refuzul Curţii de a valida cele două propuneri avea potenţialul de a adânci Europa în criza datoriilor de stat, sunt de părere economiştii. Implementarea ESM reprezintă principalul pilon al noii strategii de salvare a zonei euro. De cealaltă parte, o decizie negativă în ceea ce priveşte adoptarea Pactului Fiscal, la care Germania a fost iniţiator, ar fi creat o imagine foarte proastă Uniunii Europene. 

Principiul conform căruia Parlamentul are autoritatea supremă este unul dintre fundamentele constituţiei elaborată după perioada nazistă şi asigură faptul că germanilor nu le vor mai fi niciodată încălcate drepturile democratice.

Exact ca în cazul EFSF, Germania este cel mai mare contributor şi în cazul ESM. Practic, înfiinţarea fondului nu presupune alocarea de sume speciale de la bugetele naţionale sau din bugetul UE, ci este constituit din garanţiile pe care statele le oferă pentru obligaţiunile pe care fondul le emite. În baza acestor garanţii, fondul se împrumută din pieţe şi foloseşte acei bani pentru a împrumuta statele cu probleme din UE.

Cu toate că nu trebuie să scoată fizic bani din vistieria statului pentru aceste mecanisme, nemţii plătesc deja scump pentru „păcatele“ celorlalte state europene.

Toate agenţiile de rating au avertizat că, din cauza acestor garanţii şi a expunerii uriaşe pe care Germania o preia astfel în ceea ce priveşte datoriile statelor vulnerabile, statul german riscă să-şi piardă ratingul „AAA“ (cel mai bun posibil), care îi permite să se împrumute la costuri extrem de scăzute.

Ştire în curs de actualizare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite