De ce nu se înţeleg Germania şi Franţa asupra înfiinţării uniunii bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wolfgang Schauble refuză principiile evocate despre cum ar trebui să funcţioneze uniunea bancară
Wolfgang Schauble refuză principiile evocate despre cum ar trebui să funcţioneze uniunea bancară

Tratativele pentru crearea unei uniuni bancare în zona euro au intrat într-un punct mort. Există semne mari de îndoială că Franţa, Germania, şi celelalte ţări din Uniunea Europeană se vor pune de-acord asupra existenţei unei singure bănci care să supervizeze întregul sistem financiar-bancar.

Miniştrii de finanţe ai ţărilor din Uniunea Europeană s-au întâlnit în Cipru, sâmbătă, pentru a pune pe masă punctele de vedere privind propunerea venita de la Bruxelles. Acesta ar fi trebuit să fie primul pas pentru asumarea în comun a ajutoarelor financiare pentru băncile din zona euro care au probleme.

Germania, Suedia, Polonia şi Olanda au cerut un calendar mai realist de negociere pentru a rezolva aceste probleme. Cele patru ţări nu vor să ia o decizie până la finalul anului, sugerând că discuţiile ar trebui să se deruleze şi in 2013. Anders Borg, ministrul de finanţe suedez, a fost cel mai categoric, catalogând ca inacceptabil acest deal, care să fie parafat la finalul lui 2012.

Una dintre principalele teme este aceea dacă Banca Centrală Europeană ar trebui să supervizeze doar băncile mari, sau ar trebui ca acţiunile sale să se răsfrângă şi asupra băncilor mici. În plus, intervin aici şi ţările care sunt în afara zonei euro, care ar trebui să accepte, la rândul lor, această uniune bancară.

Michel Barnier, comisarul european responsabil pentru întocmirea planului de a avea o uniune bancară, a insistat ca dedline-ul să fie in ianuarie. Totuşi, opinia generală este aceea că discuţiile vor dura cel puţin un an.

Cheia negocierilor stă în rezolvarea disputei dintre Franţa şi Germania privind capacitatea şi posibilitatea fondurilor de salvare europene pentru a pompa bani direct în băncile cu probleme, ajutor de care ar beneficia în mod direct băncile din Spania şi Irlanda.

Germania susţine ideea ca Banca Centrală Europeană să îşi exercite o responsabilitate în a monitoriza instituţiile financiare, dar se opune vehement centralizării propusă de Comisia Europeană. În plus, Germania nu îşi doreşte ca BCE să supravegheze toate băncile, şi aceasta începând cu 2014.

La finalul întâlnirii, Wolfgang Schauble, ministrul de finanţe al Germaniei, a cerut un test de stres pentru toate băncile din zona euro înainte ca Banca Centrală Europeană să îşi înceapă acţiunea de supervizare a sistemului bancar.

Acest lucru este împotriva voinţei francezilor, care presează zona euro să se mişte rapid către un sistem centralizat de supervizare a tuturor celor 6000 de insituţii bancare din rândul ţărilor care folosesc moneda euro.

Liderii din zona euro au cerut în iulie ca sistemul să fie aprobat până în ianuarie 2013, pentru ca Fondul European de Stabilitate să recapitalizeze băncile în mod direct. Nemţii nu au fost de-acord, întrucât plătitorii de taxe din Germania ar fi supuşi unei presiuni şi mai mari.

Pierre Moscovici, ministrul de finanţe francez, a subliniat, în schimb, că "nu este niciun motiv pentru ca noi să tragem de timp. Criza este aici şi ne afectează pe toţi, chiar si pe germani. Direcţia trasată de Consiliul European este clar. Trebuie să terminăm discuţiile în 2012 şi asta cât mai rapid."

Wolfgang Schauble spune că supravegherea sistemului bancar nu este îndeajuns pentru ca fondurile de salvare să acorde ajutoare în mod direct, băncilor. "Grija mea este că se vor crea aştepări printre participanţii la pieţele financiare şi care s-ar putea să nu poată fi onorate."
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite