Cum au fost transferate codurile nucleare de la Donald Trump la Joe Biden VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Donald Trump nu a asistat la depunerea jurământului şi preluarea funcţiei succesorului său, Joe Biden, autorităţile au găsit o soluţie pentru transferul codurilor nucleare.

Lipsa lui Donald Trump de la ceremonia de învestire a lui Joe Biden a creat şi o fisură în protocolul de transmitere a codurilor nucleare. Întreaga coregrafie a transferului de putere a inclus, în premieră, două valize nucleare şi doi „biscuiţi” (carduri prezidenţiale care conţin codurile de lansare), informează New York Times, citat de Digi 24.

În dimineaţa zilei de 20 ianuarie, un militar cu unica misiune de a căra valiza nucleară s-a aflat în preajma lui Donald Trump, până în secunda când Joe Biden a depus jurământul şi a devenit, oficial, al 46-lea preşedinte al SUA.

În mod normal, dacă Trump ar fi fost şi el prezent la inaugurarea lui Biden, militarul respectiv ar fi înmânat, pur şi simplu, valiza unui alt militar care ar fi devenit aghiotantul noului preşedinte Biden, conform CNN. De această dată, în condiţiile în care cei doi preşedinţi nu s-au aflat, fizic, unul lângă celălalt, protocolul a fost complet diferit: au fost doi militari, două valize şi doi „biscuiţi”.

Astfel, o valiză s-a aflat pe 20 ianuarie, până la ora 11:59:59 în Florida, în preajma lui Trump. În acelaşi timp, o a doua valiză s-a aflat la Washington, lângă Biden. La prânz, codurile nucleare de pe „biscuitele” lui Trump au devenit inutilizabile, exact ca la o carte de credit expirată. În acelaşi moment, cardul lui Biden a devenit activ.

„Simplu spus, cardul lui Biden nu era valabil la ora 11:59, în vreme ce cardul lui Trump nu mai era valid la 12:01”, a declarat, pentru CNN, Vipin Narang, expert în domeniul nuclear.

Conform The Guardian, obiectul în sine este o valiză metalică Zero Halliburton îmbrăcată în piele, care seamănă mai degrabă cu o geantă veche medicală şi care cântăreşte în jur de 20 de kilograme.

Valiza conţine aşa-numita „Carte Neagră” (Black Book) - meniul de opţiuni nucleare aflat la dispoziţia preşedintelui SUA, un „biscuite” (un card unic aflat la dispoziţia şefului statului, care certifică faptul că ordinul vine direct de la el) şi un sistem de comunicaţii de urgenţă prin care preşedintele poate comunica ordinele (în cazul teoretic în care acesta e cumva izolat şi nu se află deja într-un buncăr sau centru de comandă).

Un jurnalist Washington Post a surprins miercuri dimineaţa momentul în care un militar a intrat în clădirea Capitoliului cărând valiza nucleară, chiar înaintea ceremoniei de învestire a lui Biden în funcţia de preşedinte al SUA.

Citeşte şi:

„Scrisoarea generoasă” lăsată în Biroul Oval de Trump pentru preşedintele Biden

Mesaj criptat pe site-ul Casei Albe. „Avem nevoie de ajutorul vostru”



 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite