Cum ar putea Trump să submineze ordinea mondială prin recunoașterea anexării Crimeei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O posibilă recunoaștere de către SUA, sub conducerea lui Donald Trump, a anexării Crimeei de către Rusia ar putea submina grav justiția internațională, ar crea un precedent periculos și ar încuraja alte agresiuni teritoriale, avertizează experți citați de Politico.

Donald Trump a reluat ideea recunoașterii Crimeei ca teritoriu rusesc FOTO: Shutterstock
Donald Trump a reluat ideea recunoașterii Crimeei ca teritoriu rusesc FOTO: Shutterstock

În aprilie, administrația Trump a reluat ideea recunoașterii Crimeei ca teritoriu rusesc, văzută ca o posibilă concesie în cadrul unor viitoare negocieri de pace cu Rusia.

Este un precedent periculos dacă astfel de lucruri sunt incluse pe agenda negocierilor de pace. Așa ceva nu ar trebui să fie nici măcar pe masă”, a declarat Irina Marciuk, profesoară de legislație penală internațională la Universitatea din Copenhaga, potrivit Politico.

O asemenea mișcare ar sfida principiul de bază al ordinii internaționale postbelice: granițele nu pot fi schimbate prin forță. Ar transmite semnalul că puterea militară poate dicta realitățile geopolitice, nu doar în Europa, ci și în conflicte precum cel dintre China și Taiwan.

Un precedent periculos pentru întreaga lume

Dacă Statele Unite ar recunoaște oficial anexarea Crimeei, alte state cu ambiții teritoriale ar putea fi încurajate. „Devine greu să mai critici o putere medie pentru că încearcă să facă același lucru... Ei pot să zică: «Uite ce s-a întâmplat acolo, de ce să nu fac și eu același lucru?»”, avertizează experții.

China, de exemplu, ar putea interpreta acest gest drept o undă verde pentru agresiuni împotriva Taiwanului. Iar Trump, cunoscut pentru declarațiile sale provocatoare, a amenințat în trecut cu anexări teritoriale vizând Groenlanda, Canada și Panama.

Eforturile Ucrainei în instanțele internaționale

Ucraina luptă din 2014 în instanțele internaționale pentru a demonstra ilegalitatea anexării. În 2021, CEDO a stabilit că Rusia a preluat Crimeea prin forță, încălcând drepturile omului. Alte procese se bazează pe acest precedent pentru a acuza Rusia de deportări și impunerea ilegală a cetățeniei ruse.

„Dacă Rusia ar fi suverană în acest teritoriu, Curtea nu ar mai putea să discute aceste încălcări ale legii. Ne-ar lipsi markerii juridici care ne arată că acest teritoriu nu aparține Rusiei”, a explicat Daria Sviridova, avocată ucraineană originară din Crimeea.

Aceasta avertizează că, în practică, recunoașterea ar însemna că măsuri precum deportarea ucrainenilor sau impunerea cetățeniei ruse nu ar mai putea fi contestate juridic.

Poziția intransigentă a Ucrainei

Ucraina a respins categoric orice concesie privind Crimeea. „Nu există nimic de discutat în acest caz. Asta ar fi împotriva constituției noastre”, a declarat președintele Volodimir Zelenski. La rândul său, ambasadorul Anton Korinevici a subliniat: „Aceasta este linia noastră roșie – nu va exista recunoaștere”.

Ucraina susține că agresiunea rusă a început încă din 2014, nu doar odată cu invazia la scară largă din 2022. Această poziție este importantă pentru noul tribunal internațional anunțat recent în Europa, care ar putea ancheta crimele comise de Rusia în Crimeea.

SUA se îndepărtează de sprijinul pentru Ucraina

Sub influența lui Trump, Statele Unite și-au retras sprijinul pentru acest tribunal, diminuându-și implicarea în eforturile internaționale. În două rezoluții recente la ONU, SUA chiar s-au aliniat poziției ruse.

Din punct de vedere legal, Crimeea rămâne un teritoriu ocupat, dar schimbarea perspectivei politice a unui actor cheie, precum SUA, va pune presiune pe consensul internațional”, spune Sviridova.

Consecințe

Nariman Jelial, fost deținut politic în Crimeea și actual ambasador al Ucrainei în Turcia, avertizează că populația aflată sub ocupație va suferi cel mai mult. „Este o insultă uriașă pentru cei din Crimeea. Dacă Trump face ce a sugerat că va face, asta e groaznic nu doar din punct de vedere politic, ci și pentru indivizi concreți”, a spus el.

El consideră că o astfel de recunoaștere nu l-ar opri pe Putin: „Obiectivul său nu este Crimeea. Obiectivul său este mult mai mare”.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite