SUA semnalează că se retrage din rolul de mediator: Ține de Rusia și Ucraina să negocieze mai departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite își mențin angajamentul de a sprijini eforturile de pace din Ucraina, dar vor face un pas în spate în privința medierii directe a negocierilor, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, citată de Kyiv Independent.

image

Bruce a fost întrebată în briefingul de presă despre posibilitatea introducerii de sancţiuni suplimentare împotriva celor care ajută Rusia, o măsură la care preşedintele Donald Trump făcuse aluzie zilele trecute.

Răspunsul acesteia a fost că Trump doreşte să acţioneze în primul rând pe cale diplomatică şi că „ştie că există mai multe părţi ale lumii şi că trebuie să se acorde un anumit nivel de atenţie întregii lumi”. Ea a reamintit cuvintele secretarului de stat Marco Rubio, potrivit cărora SUA intenţionează să-şi „schimbe abordarea” în încercarea de a obţine încheierea războiului ruso-ucrainean.

„Nu ne vom urca în avion și vom zbura prin lume de fiecare dată pentru a media întâlniri; aceasta este acum între cele două părți și acum este momentul în care să prezinte și să dezvolte idei concrete cu privire la modul de încheiere a acestui conflict”, a subliniat ea.

Remarcile reflectă o schimbare semnificativă în abordarea Washingtonului după luni de diplomație în care s-a ajuns la un impas în ceea ce privește implementarea unui armistițiu în războiul de amploare al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Secretarul a precizat, de asemenea, foarte clar că, de vreme ce stilul nostru se schimbă, metodologia modului în care contribuim la acest lucru va fi alta, în sensul că nu vom mai fi mediatori”, a adăugat Bruce.

Secretarul de stat Marco Rubio, dar și președintele american Donald Trump avertizaseră anterior că SUA se vor retrage din eforturile de mediere dacă nu se vor înregistra progrese semnificative cel puțin în privința unui acord de încetare a focului.

Pe 18 aprilie, Trump a declarat: „Dacă una dintre cele două părți îngreunează foarte mult situația, vom spune pur și simplu: «Sunteți nesăbuiți, niște proști și niște oameni oribili», și vom trece pur și simplu la altceva»”.

Vicepreședintele SUA, JD Vance, a făcut de asemenea aluzie la schimbarea de strategie, declarând joi pentru Fox News că este puțin probabil ca războiul din Ucraina să se încheie „prea curând”.

„Depinde de ruși și ucraineni - acum că fiecare parte știe care sunt termenii celeilalte pentru pace. Va depinde de ei să ajungă la un acord și să oprească acest conflict brutal”, a declarat Vance pentru Bret Baier de la Fox News.

SUA și Ucraina au semnat acordul privind accesul la mineralele rare ale Ucrainei

Declarațiile departamentului de stat și al oficialilor din administrația Trump vin în contextul în care SUA și Ucraina au semnat pe 30 aprilie un acord economic vizând exploatarea resurselor minerale strategice și finanțarea reconstrucției postbelice. Kievul urmează să păstreze controlul integral asupra activelor sale. Acordul include o clauză semnificativă privind posibilitatea ca SUA să contribuie prin ajutor militar, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană.

Parlamentul Ucrainei va organiza pe 8 mai un vot pentru a ratifica acordul privind mineralele, a declarat vineri un deputat ucrainean.

De asemenea, Trump a notificat Congresul privind aprobarea unei prime vânzări directe de armament către Ucraina, în valoare de 50 de milioane de dolari. 

Noua abordare anunțată de Casa Albă mizează mai mult pe presiunea diplomatică decât pe sprijin militar susținut, într-o încercare de a forța negocierea unui armistițiu durabil.

„Toate vânzările prin canalul vânzărilor comerciale directe sunt discrete, nu sunt anunțate public, așa cum se întâmplă în cazul programului Foreign Military Sales”, a explicat Colby Badhwar, analist în domeniul asistenței de securitate, pentru Kyiv Post.

SUA și-au intensificat eforturile diplomatice la începutul acestui an, inclusiv negocierea unor propuneri pentru un armistițiu de 30 de zile, precum și armistiții parțiale vizând oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice civile.

Moscova a respins toate aceste inițiative, deși în bună parte îi erau favorabile, iar forțele rusești au intensificat între timp bombardamentele în Ucraina. 

Valul de atacuri asupra Kievului din 24 aprilie, soldate cu cel puțin 12 morți, a determinat o reacție de condamnare rară din partea președintelui american.

„Nu sunt mulțumit de atacurile rusești asupra Kievului. Nu sunt necesare și au venit într-un moment foarte prost. Vladimir, oprește-te! Mor 5.000 de soldați pe săptămână”, a scris Trump într-o postare pe rețeaua proprie de socializare.

„Hai să încheiem acordul de pace”, a transmis Trump.

Un termen de 100 de zile pentru a încheia un acord de pace

Administrația Trump și-a propus să încheie un acord de pace în primele 100 de zile de mandat și a făcut presiuni asupra ambelor părți, în timp ce a menținut un ton optimist că o înțelegere între beligerante este aproape. În același timp, a avertizat că SUA nu consideră acceptabilă o amânare perpetuă, iar recent a indicat că într-o săptămână administrația va putea să aprecieze care dintre părți dorește realmente să negocieze.

Cele mai recente informații furnizate de serviciile secrete americane au arătat că Putin se află acum într-o poziție slăbită și-a schimbat obiectivele de război pentru a acorda prioritate consolidării câștigurilor pe câmpul de luptă.

Senatorul republican Lindsey Graham a declarat pe 1 mai că cel puțin 72 de senatori sunt de acord să voteze în favoarea a noi sancțiuni și tarife vamale contra Rusiei, în cazul în care Putin va continua să evite negocierile serioase de pace.

Proiectul de lege prevede impunerea unei taxe vamale de 500% asupra importurilor de petrol, produse petroliere, gaze naturale sau uraniu din Rusia.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite