Cum a reușit gurul finanțelor din administrația Trump să pună capăt haosului și să salveze lumea de prăbușire economică
0Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a intervenit salvator pentru evita o potențială catastrofă economică, în condițiile în care Donald Trump nu părea să dea înapoi în mijlocul susținerii aproape unanime din partea loialiștilor MAGA radicali, relatează Daily Mail.

Când Bessent a luat cuvântul miercuri dimineață în fața Asociației Bancherilor Americani, el fost oricum dar nu „îngrozit”, termenul președintelui pentru a descrie tremurul de frică al republicanilor și al finanțatorilor care dădeau un semnal de alarmă în privința tarifelor sale.
De la început, Trump i-a etichetat drept „panicarzi”, inventând un nou cuvânt pentru „un partid de oameni slabi și stupizi”. În schimb, Bessent a atins o notă fină de echilibru în mesajele sale, care i-a liniștit atât pe liderii de pe piața acțiunilor, cât și pe șeful său.
Bessent a asigurat bancherii că, mulțumită amenințărilor tarifare ale președintelui american, 75 de țări ar fi dispuse să negocieze cu el, iar 15 dintre acele națiuni au propus deja un acord.
„Președintele a avut deja convorbiri bune cu prim-ministrul japonez și cu liderii Coreei de Sud și Vietnamului”, a dezvăluit Bessent, adăugând că lucrează pentru a încheia acorduri comerciale monumentale.
„Nu plănuiesc să plec nicăieri de Paște ”, a rânjit el, dezvăluind astfel că va avea un „rol principal în negociere” în cadrul acestui efort care se anunță a fi unul colosal.
Tonul lui Bessent a fost relaxat, dar nu a lăsat nicio îndoială asupra faptului că susține agenda președintelui.
El s-a adresat unei game largi de audiențe pentru a transmite mesajul - Fox Business, CNBC, dar a acordat un interviu și fostului jurnalist Tucker Carlson, repetând multe dintre temele de discuție populiste pe care le-a exprimat și președintele în timpul campaniei.
„Wall Street s-a descurcat grozav. Ar putea să meargă bine în continuare. Dar e rândul Main Street”, a spus el.
În mesajul său public, el a îndemnat țările să vină la masă cu o ofertă, dând de înțeles că America e pregătită să le asculte.
„Dacă nu ripostați, acesta este un plafon”, a spus el, îndemnându-i să nu înceapă „să-și facă rău singuri” prin alinierea economică cu China.
Alți consilieri Trump s-au găsit într-o poziție mult mai volatilă, în timp ce încercau să influențeze dezbaterea.
Howard Lutnick, secretarul pentru comerț, i-a înfuriat pe investitorii de pe Wall Street, fiind agresiv în interviuri și afișând bravadă, răsplătită de obicei de președinte. El a călătorit cu președintele la Mar-a-Lago la bordul Air Force One, joi.
Elon Musk s-a trezit exclus de președinte și lăsat să-și verse nervii pe X, direcționându-și furia împotriva consilierului pentru comerț Peter Navarro, șoimul privind tarifele al președintelui, care arunca săgeți asupra practicilor de producție ale Tesla.
Navarro a ripostat atacând compania de automobile Tesla, ceea ce l-a iritat și mai mult pe consilierul miliardar al președintelui. Musk l-a făcut pe Navarro „idiot” și „prost ca un bolovan”.
Casa Albă a ridicat din umeri la această ceartă în public a celor doi consilieri.
„Băieții sunt băieți”, a spus secretara de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, în timpul conferinței de presă la Casa Albă.
În timp ce alți consilieri se certau, secretarul Trezoreriei s-a pus pe treabă
În timp ce urmărea bursa scăzând abrupt, joi și vineri, Bessent a zburat la Mar-a-Lago duminică pentru a-l consilia pe președinte cu privire la următorii pași.
Au ticluit o strategie. Izolați China și oferiți tuturor celorlalți dispuși să negocieze o relaxare. Nu va fi o retragere imediată, a spus președintele, dar asta i-ar permite lui Bessent să liniștească piețele că vor veni acordurile.
Bessent a fost cel care a zburat înapoi la Mar-a-Lago duminică seara, fiind văzut în spate în timp ce Trump vorbea cu presa la bordul Air Force One.
Secretarul Trezoreriei și-a concentrat atenția asupra Chinei.
Pentru a ilustra dependența Chinei de producția ieftină, Bessent a dat exemplul filmului Disney Fantasia, în care Mickey Mouse îl joacă pe ucenicul Vrăjitorului, care se străduiește în zadar să oprească o cohortă de mături fermecate să inunde camera.
„China, pentru toți cei care vă amintiți de acel film Disney, în care măturile poartă gălețile cu apă, acesta este modelul de afaceri chinez. Nu se oprește niciodată, ei continuă să producă și să producă și să facă dumping”, a spus el.
Trump, a indicat el, este acel vrăjitor care ar putea rupe vraja.
„Cred că modelul lor de afaceri este defect. Cred că președintele Trump a demolat modelul lor de afaceri cu aceste tarife”, i-a spus el lui Carlson.
Luni, observatorii au urmărit în timp real modul în care mesajele calme, dar directe ale lui Bessent influențează piețele.
„Bessent împiedică de unul singur piața de valori să nu se prăbușească”, a scris pe X gazda Daily Wire, Ben Shapiro.
Totodată, Bessent se bucură de încredere și pe Wall Street.
Președintele și CEO-ul JP Morgan, Jamie Dimon, l-a rugat pe Trump la Fox Business să facă o pauză și să-i acorde lui Bessent mai mult spațiu pentru negociere.
„Dacă doriți să calmați piețele, arătați progrese în aceste lucruri și lăsați-i lui Scott timp – tranzacțiile comerciale sunt mari și foarte complexe”, a spus Dimon.
Într-o lume în care personalitățile MAGA se ciocnesc public și în privat, Bessent se remarcă prin discursul său monoton și măsurat, făcând pauze pentru a-și aduna gândurile. În timp ce ascultă, își pune mâna sau degetele pe bărbie sau își îndreaptă solemn ochelarii.
Uneori, el va chicoti în timp ce compară vechiul său job de investitor cu cel nou de a reface economia după imaginea lui Trump.
Planul
Mesajul lui Bessent a atras o gamă largă de sprijin din partea activiștilor MAGA, care l-au salutat pentru faptul că a articulat cu succes agenda președintelui.
„Uite, nu sunt mulțumit de ceea ce se întâmplă astăzi pe piață, dar distribuția acțiunilor în rândul gospodăriilor este că cei mai bogați 10 la sută dintre americani dețin 88 la sută din acțiuni, 88 la sută din bursă”, i-a explicat el lui Carlson, adăugând că „următorii 40 la sută dețin 12 la sută din bursă”.
Bessent a remarcat că cei 50% dintre americani din capătul inferior au datorii, rate la carduri de credit, chirie lunară și împrumuturi auto.
„Trebuie să le oferim o uşurare”, a spus el.
„Asta e mesajul. La fel ca un spectator, sunt de genul, wow, bine”, spune Carlson.
A fost o abordare foarte diferită față de foștii consilieri Trump, precum Gary Cohn și fostul secretar al Trezoreriei Stephen Mnuchin, care l-au convins cu succes pe președinte să nu meargă pe calea unor tarife dramatice în timpul primului său mandat, amenințând că va demisiona în caz contrar.
Bessent a câștigat mult respect în cadrul administrației pe tot parcursul luptei tarifare.
„Secretarul Bessent este una dintre cele mai respectate minți din domeniul finanțelor și un atu vital pentru cabinetul președintelui și pentru echipa comercială. Experiența sa strălucește zilnic, fie că execută agenda istorică de dereglementare a președintelui, apără lucrătorii Americii în negocierile comerciale sau asigură reduceri de impozite de durată”, a declarat Harrison Fields, secretar de presă adjunct principal pentru DailyMail.com.
Surse familiare cu dinamica de la Casa Albă au declarat pentru DailyMail.com că Bessent a fost „adultul din cameră” în timpul negocierilor și „a ținut mereu cârma”.
„Întotdeauna am știut că el este persoana mai serioasă din cameră”, a spus sursa.
Nu același lucru se poate spune despre unii dintre ceilalți consilieri ai lui Trump, deși sursele sunt de acord că fiecare dintre ei a avut rolul său în negocieri.
Lutnick a fost agresiv și nesăbuit, a declarat o sursă pentru DailyMail.com, iar Peter Navarro s-a remarcat ca un purist tarifar.
Preferința clară a lui Musk pentru comerțul liber, a remarcat o sursă, a fost însă ignorată de președinte.
După ce Trump a declarat o pauză în implementarea tarifelor, Bessent a fost cel care a însoțit-o pe secretara de presă Karoline Leavitt pentru a declara public victoria în afara Casei Albe.
Rezultatul celor șapte zile de haos, a explicat el, făcea parte din planul pe care l-a discutat cu președintele duminică.
„Așa cum am spus și altădată, nimeni nu își creează o pârghie mai bine ca președintele Donald Trump”, a concluzionat el după conferința de presă.