Cuba denunţă prezenţa „provocatoare" a unui submarin nuclear american la Guantanamo

0
Publicat:

Cuba a denunţat în mod energic marţi prezenţa „provocatoare" a unui submarin american cu propulsie nucleară, de pe 5 până pe 8 iulie, în Golful Guantanamo, unde se află o bază militară a SUA, informează AFP, citată de Agerpres.

 Guantanamo. FOTO EPA EFE
Guantanamo. FOTO EPA EFE

Ministerul Afacerilor Externe cubanez  „respinge categoric intrarea în Golful Guantanamo, pe 5 iulie 2023, a unui submarin cu propulsie nucleară care a rămas până pe 8 iulie în baza militară americană", potrivit unui comunicat.

Intrarea submarinului în Golful Guantanamo este „o escaladare provocatoare a SUA, ale cărei motive politice şi strategice nu sunt cunoscute", adaugă ministerul cubanez, care subliniază „pericolul pe care îl reprezintă prezenţa şi circulaţia submarinelor nucleare" în Caraibe.

Proiecte comune Havana - Moscova

Denunţarea intervine în condiţiile în care Havana şi Moscova şi-au înmulţit semnele de apropiere în ultimele luni, cu anunţarea de viitoare proiecte comune în diverse domenii, în special „tehnico-militare".

SUA acuză de asemenea China că încearcă de ani de zile să dezvolte operaţiuni de spionaj din Cuba, care se află la circa 160 de km de Florida.

Sovieticii dispuneau, în timpul Războiului Rece, de instalaţii de spionaj în Cuba. În 1962, detectarea de către SUA a unor rampe pentru lansarea de rachete, în apropierea imediată a coastelor americane, a exacerbat tensiunile.

Pe parcursul câtorva zile, ameninţarea unui conflict deschis - şi nuclear - între cele două superputeri a atins paroxismul. De atunci, Washingtonul impune Cubei un embargo economic, încă în vigoare.

Cuba cere în mod regulat să-i fie restituiţi cei 117 de kilometri pătraţi unde se află baza americană, proprietate a SUA din 1898.

„Crud, inuman şi degradant"

Din 2002, SUA au folosit această bază ca închisoare militară, în cadrul războiului său împotriva terorismului, după atentatele din 11 septembrie 2001.

În repetate rânduri au fost formulate acuzaţii în legătură cu presupuse încălcări ale drepturilor omului, detenţii ilegale şi acte de tortură.

Un recent raport al unei experte a ONU arată că tratamentul la care sunt supuşi ultimii 30 de deţinuţi de acolo, din totalul celor 800 câţi au fost, este „crud, inuman şi degradant"

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite