Coreea de Nord ameninţă cu un atac asupra bazei americane din Guam, după ce Trump a spus că Phenianul se va confrunta cu „foc şi furie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Coreea de Nord a anunţat miercuri că „examinează cu atenţie” planurile în ce priveşte un atac cu rachete asupra Insulei americane Guam din Oceanul Pacific, unde Statele Unite dispun de baze militare. Vestea vine la doar câteva ore după ce Donald Trump a precizat că Phenianul se va confrunta cu „foc şi furie” dacă nu renunţă la ameninţări, relatează Reuters.

Planul de atac ar putea fi pus în aplicare în orice clipă dacă primeşte acordul lui Kim Jong-un, potrivit unui purtător de cuvânt al Armatei Populare din Coreea (KPA), citat de KCNA, agenţia de ştiri a Phenianului.

„Departamentul Strategic al KPA-ului examinează cu atenţie planul operaţional pentru un atac asupra Guam-ului, cu rachete cu rază medie şi lungă de tip Hwasong-12, în vederea neutralizării bazelor militare majore ale Statelor Unite, printre care şi Baza Forţelor Aeriene Anderson”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Acesta din urmă a mai precizat că planul va ajunge la Comandamentul Suprem în curând, fără menţioneze o dată concretă.

Luni, două bombardiere B-1 au zburat din Guam până deasupra Peninsulei Coreene, Coreea de Nord acuzând Statele Unite că încearcă să născocească „un război preventiv” şi că orice pas în plus va declanşa un război.

Acum câteva zile, Naţiunile Unite au aprobat o hătărâre în urma căreia Coreea de Nord va suferi cele mai aspre sancţiuni economice de până acum, motivul fiind testele cu rachete din ultima vreme.

Marţi, Trump spunea în faţa reporterilor că „Phenianul ar face bine să nu mai vină cu ameninţări la adresa Statelor Unite. Alminteri se vor confrunta cu foc şi furie aşa cum nu s-a mai văzut vreodată”.

Declaraţiile lui Trump vin în urma unui raport de la Washington Post, care citează mai mulţi oficiali de securitate, în care anunţă că Phenianul a reuşit să producă un focos nuclear îndeajuns de mic cât să încapă într-o rachetă.

Guvernatorul de Guam dă asigurări că avertismentul Phenianului nu reprezintă o ameninţare

Guvernatorul Guam, Eddie Calvo, a declarat miercuri că avertismentul Coreei de Nord nu reprezintă o ameninţare, iar insula este pregătită pentru “orice eventualitate”, măsuri de protecţie fiind amplasate strategic pentru a apăra populaţia, relatează Reuters.

„Guam este teritoriu american. Nu suntem numai o instalaţie militară”, a subliniat guvernatorul.

Calvo a precizat, într-un mesaj video online, că a contactat Casa Albă şi a fost anunţat de Departamentul Apărării şi de cel pentru Securitate Internă că nu există o schimbare în nivelul ameninţării.

Baza Forţelor Aeriene Anderson din Guam

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite