Controversatul consilier al lui Trump Sebastian Gorka nu mai lucrează pentru administraţie, anunţă Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversatul consilier pe probleme de securitate al lui Donald Trump Sebastian Gorka, un personaj de dreapta cu referinţe discutabile în politica externă şi securitate, care a scris la Bretibart, nu mai lucrează pentru administraţie, a anunţat un reprezentant al Casei Albe, relatează The Guardian.

Gorka nu a demisionat, a declarat vineri acest oficial, care nu a oferit alte precizări cu privire la circumstanţele plecării fostului consilier.

The New York Times (NYT) scrie că noul secretar general al Casei Albe John Kelly a spus clar că nu-l mai vrea pe Gorka la Casa Albă şi l-a dat afară.

Gorka, adjunctul asistentului preşedintelui, l-a consiliat pe Trump pe probleme de securitate naţională, însă responsabilităţile sale erau vagi. El a apărut frecvent ca purtător de cuvânt al lui Trump la televiziuni prin cablu, unde a părut să-i facă plăcere să alimenteze controverse în mandatul său de câteva luni.

The Guardian a scris că Gorka, născut la Londra din părinţi ungari şi naturalizat american, a avut în trecut legături cu grupuri de extremă dreapta din Ungaria. El a dezminţit că a fost membru al unor asemenea grupări.

Gorka a fost criticat dur din cauza vederilor sale faţă de islam. El a fost un susţinător vocal al încercărilor lui Trump de a interzice temporar intrarea în Statele Unite a cetăţenilor a şase ţări majoritar musulmane.

După ce o bombă a explodat la moscheea din Minneapolis, Gorka a apărat tăcerea lui Trump cu privire la acest atac, sugerând că ar fi putut să fie o ”falsă crimă legată de ură”.

Liberali şi progresişti au denunţat îndelung prezenţa acestuia la Casa Albă.

În urma violenţelor sângeroase de la Charlottesville, asociaţii pentru drepturi civile l-au îndemnat pe Trump să-i demită pe Gorka şi pe Steve Bannon, fostul strateg al lui Trump, îndepărtat din funcţie săptămâna trecută.

Asociaţia Leadership Conference on Civil and Human Rights (LCCHR) a salutat vineri plecarea ”tardivă” a”lui Gorka.

”Nimeni care susţine idei ale supremaţiei albilor şi neonaziste nu ar trebui să facă parte din această administraţie sau din vreo administraţie”, a subliniat preşedinta şi CEO a asociaţiei Vanita Gupta.

Ea a denunţat alte două acţiuni de vineri ale preşedinteluii republican - interzicerea recrutării de persoane transgen în armată şi graţierea controversatului şerif Joe Arpaio.

Gorka a fost nevoit să retracteze recent declaraţii prin care a sugerat că secretarul de Stat Rex Tillerson le-a dat americanilor false asigurări respingând ”ameninţarea iminentă” a unui război nuclear cu Coreea de Nord.

El a scris despre securitatea naţională la Breitbart News, unde a lucrat pentru Bannon, care a revenit la acest site după ce a plecat de la Casa Albă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite