Ce se ascunde în spatele noii ere protecționiste a lui Trump

0
0
Publicat:

Sistemul comercial global este pe cale de a fi distrus, iar efectele acestei decizii riscante sunt greu de estimat, dar mult mai clare pentru consumatorii americani decât pentru președintele Trump, care a ales să ignore consecințele, scrie The Wall Street Journal.

Donald Trump a crecut taxele pentru produsele de import/ FOTO AFP
Donald Trump a crecut taxele pentru produsele de import/ FOTO AFP

Miercuri, Trump a anunțat noile tarife „de ziua eliberării”, un alt pas semnificativ spre o eră protecționistă de care Statele Unite se îndepărtaseră odată cu consolidarea comerțului liber. Dacă politica va persista – și sperăm că nu o va face – aceasta se va traduce într-o încercare de a reconfigura economia americană și sistemul comercial global, subliniază WSJ.

Deși detaliile nu sunt încă clare, tarifele impuse de Trump par a fi „reciproce” doar în teorie. Mai întâi, el aplică tuturor țărilor din lume o taxă de 10% pentru produsele care ajung pe piața americană. Pentru acele națiuni pe care le consideră „actori răi”, președintele adună tariful țării respective la produsele americane, adaugă o estimare arbitrară a costurilor „manipulării monedei” și a barierelor non-tarifare, iar apoi aplică jumătate din această sumă pe exporturile țării respective către Statele Unite.

Astfel, China va plăti o taxă de 34%, iar Japonia aproape la fel, cu 24%. Uniunea Europeană va suporta o taxă de 20%, iar India de 24%.

Riscuri economice noi și incertitudine

Impactul economic al acestei avalanșe de tarife este imposibil de prevăzut, mai ales având în vedere că nu știm cum vor reacționa celelalte state. Dacă țările vor încerca să negocieze cu Statele Unite pentru a reduce taxele, daunele ar putea fi mai ușor de suportat. Însă, dacă răspunsul va fi o retaliere pe scară largă, vom asista la o scădere a comerțului global și o încetinire economică, poate chiar o recesiune.

Sigur, consumatorii și afacerile americane vor suporta costuri mai mari. Tarifele sunt taxe, iar atunci când taxezi ceva, obții mai puțin din acel ceva. Prețurile autoturismelor vor crește cu mii de dolari, chiar și pentru cele produse în America. Trump ia o decizie deliberată de a transfera bogăția de la consumatori la afaceri și lucrători protejați de competiție prin tarife ridicate.

În timp, acest lucru va însemna erodarea treptată a competitivității SUA. Tarifele care blochează concurența invită monopoluri și scad nevoia de inovare, așa cum s-a întâmplat cu industriile americane de oțel și automobile în anii '50 și '60, înainte ca competiția globală să le expună deficiențele.

Daune pentru exporturile americane

Unul dintre obiectivele tradiționale ale comerțului american a fost extinderea piețelor pentru produsele și serviciile americane. Administrațiile din ambele partide au căutat acorduri comerciale, bilaterale și multilaterale, pentru a sprijini acest lucru. Potrivit Apollo Global Management, 41% din veniturile companiilor din S&P 500 provin din afaceri internaționale.

Tarifele unilaterale impuse de Trump distrug aceste aranjamente și încurajează răspunsuri de retaliere. Exporturile americane vor suferi direct din cauza tarifelor de represalii. Și vor suferi indirect, pe măsură ce alte țări vor încheia acorduri comerciale care vor favoriza companiile non-americane. Gândiți-vă la „bonanza” soia braziliană după tarifele impuse de Trump asupra Chinei în primul său mandat.

Creșterea corupției în Washington

Politica economică a lui Donald Trump în timpul primului său mandat prezidențial (2017–2021) s-a concentrat pe stimularea creșterii economice, crearea de noi locuri de muncă și reducerea poverii de reglementare asupra afacerilor. Aceste măsuri au avut ca scop creșterea competitivității economiei americane, reducerea poverii administrative și îmbunătățirea condițiilor pentru antreprenori.

În timpul celui de-al doilea mandat al lui Trump, începând din 2025, accentul politicii economice se va muta pe reducerea poverii fiscale, economisirea cheltuielilor bugetare, ajustările pieței valutare și comerciale și stimularea afacerilor. Principalele eforturi vizează dezvoltarea pieței interne a muncii, producția, obținerea independenței energetice și revizuirea participării la acordurile internaționale (inclusiv acordurile privind clima și cele militare). De asemenea, se acordă atenție combaterii terorismului și soluționării conflictelor. Pragmatismul economic al lui Trump se manifestă prin faptul că statul sprijină piețele interne, corporațiile naționale și gospodăriile în primul rând prin instrumente fiscale, vamale și de infrastructură. Economia corporațiilor (micro-nivelul economiei) primește un nou impuls. Dar pentru a reduce impozitele trebuie să facă rost de bani din altă parte, și s-a gândit să crească taxele de import, cel puțin o perioadă, spun analiștii.

Tarifele generează costuri pe care medil de afaceri va dori să le evite. Astfel, acestea vor deveni o oportunitate pentru lobby-iștii din Washington, care vor căuta scutiri de taxe pentru diverse produse.

Trump spune că nu vor exista scutiri tarifare. Dar urmăriți cum această promisiune dispare pe măsură ce politicienii, inclusiv Trump, văd scutirile ca pe o modalitate de a obține contribuții de campanie de la întreprinderi.

Sfârșitul conducerii economice a SUA

Marea Britanie a jucat acest rol în timpul Primului Război Mondial, dar a fost prea slăbită de război pentru a continua. Statele Unite au preluat rolul de lider abia după depresie și cel de-al Doilea Război Mondial. Poziția de lider a SUA și decizia de a răspândi comerțul liber au produs șapte decenii de prosperitate în creștere atât pe plan intern, cât și în străinătate. Ponderea SUA în PIB-ul global a rămas stabilă la aproximativ 25 % timp de decenii, chiar dacă industriile cresc și scad.

Această eră se apropie de sfârșit, pe măsură ce Trump adoptă o viziune mercantilistă asupra comerțului și interesului propriu al SUA. Rezultatul va fi un „fiecare pentru sine”, în care națiunile vor căuta să își împartă piețele globale, nu pe baza eficienței pieței, ci în scopuri politice. În cel mai rău caz, sistemul comercial global ar putea ajunge să aplice politici de tip „sărăcește-ți vecinul”, așa cum s-a întâmplat în anii 1930.

Costul în pierderea influenței americane va fi semnificativ. Trump crede că atracția pieței americane și puterea militară a SUA sunt suficiente pentru a face țările să se supună voinței sale. Însă și soft power contează, iar aceasta include capacitatea de a avea încredere în cuvântul Americii ca partener fiabil de comerț și aliat. Trump distruge această încredere în timp ce pedepsește aliații și rupe acordurile comerciale semnate, precum USMCA.

O oportunitate majoră pentru China

Ironia cea mare a tarifelor impuse de Trump este că le justifică parțial ca o armă diplomatică împotriva Chinei. Cu toate acestea, în primul său mandat, Trump a abandonat acordul comercial Asia-Pacific care excludea China. Beijingul a încheiat, între timp, propriul său acord cu multe dintre aceleași țări.

Atacul tarifar al lui Trump deschide Chinei o altă oportunitate de a folosi piața sa vastă pentru a atrage aliați americani. Coreea de Sud și Japonia sunt primele ținte, dar Europa se află și ea pe lista Chinei. Relațiile comerciale mai strânse cu China, în condițiile în care accesul la piața americană devine incert, vor face ca aceste țări să fie mai puțin dispuse să colaboreze cu SUA pentru a impune control asupra tehnologiei exportate către China sau pentru a interzice Huawei.

Acestea sunt doar câteva dintre posibilele efecte ale unei lumi comerciale remodelate de Trump. Reconfigurarea economiei globale va avea consecințe mari, iar acestea nu se vor aduna, cu siguranță, la ce ne promite Trump ca fiind o „nouă eră de aur”, conchide WSJ.

Miliardarul Ray Dalio: Tarifele au un efect important. Pot pregăti SUA pentru un mare conflict sau război

Tarifele nu sunt doar o metodă de a aduna venituri fiscale, ci și un instrument prin care statele își pot pregăti economiile pentru perioadele de conflict și război, susține miliardarul Ray Dalio,legendarul investitor din spatele Bridgewater, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume. Într-o postare pe LinkedIn, Dalio a subliniat că aceste taxe sunt „necesare” în vremuri de confruntare globală între marile puteri.

În contextul în care administrația Trump a anunțat tarife reciproce asupra Chinei, Uniunii Europene și altor regiuni, Dalio a explicat că taxele pe importuri pot reduce dependența de lanțurile de aprovizionare externe. „Aceste măsuri pot reduce dezechilibrele economice din contul curent și din contul de capital. În termeni simpli, asta înseamnă scăderea dependenței de producția și capitalul străin, esențial în perioadele de conflicte geopolitice globale și războaie”, a explicat Dalio.

Miliardarul a adăugat că, deși tarifele pot face companiile locale mai puțin eficiente, ele devin mai rezistente pe termen lung, atâta timp cât consumatorii interni pot cumpăra suficient din produsele lor. Totuși, a menționat Dalio, aceste măsuri aduc cu ele inflație în țările care le impun și stagflație la nivel global.

Postarea lui Dalio nu a fost o analiză detaliată a tarifelor impuse de administrația Trump, ci mai degrabă o reflecție asupra rolului general al tarifelor și motivațiilor guvernelor de a adopta astfel de măsuri. Miliardarul nu a sugerat că Casa Albă a introdus aceste taxe cu intenția de a pregăti SUA pentru un război, dar a subliniat că, în general, tarifele sunt o metodă prin care guvernele se protejează în fața riscurilor geopolitice, notează Business Isider.

Dalio a mai avertizat că SUA trebuie să rezolve problema datoriei publice, care a ajuns la un raport de aproximativ 120% din PIB. „Dezechilibrele în producție, comerț și capital (în special datoriile) trebuie reduse într-un fel sau altul, pentru că sunt periculos de nesustenabile din punct de vedere monetar, economic și geopolitic”, a spus el.

În februarie, Dalio a afirmat că acumularea datoriilor ar putea provoca un „atac de cord” sistemului financiar al SUA, dacă nu sunt luate măsuri. „Riscul unui astfel de atac este foarte mare, iar acum întrebarea este: ce veți face în legătură cu asta?”, a adăugat el.

Cu o viziune asupra unui viitor marcat de conflicte majore, Dalio continuă să avertizeze asupra pericolelor economice și geopolitice care se ascund în spatele dezechilibrelor globale.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite