Camera Reprezentanţilor din SUA sancționează decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare asupra lui Netanyahu
0Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a votat joi, 10 ianuarie, pentru sancționarea Curţii Penale Internaţionale (CPI), ca protest la adresa mandatelor de arestare emise pe numele premierului Israelului, Benjamin Netanyahu și fostului ministru al apărării Yoav Gallant, scrie Agerpres.
CPI a emis mandatele de arestare la 21 noiembrie pe numele celor doi, pentru cimele de război comise în Gaza, de când a început conflictul, la 7 octombrie 2023.
„Camera preliminară I a CPI respinge contestațiile statului Israel privind competența și emite mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant”, se arată în mesaj, scrie jpost.com.
SUA, deși este stat semnatar al CPI, a considerat decizia Curții una „revoltătoare”. Joe Biden declarase la acea vreme faptul că va ajuta Israelul de fiecare dată când securitatea îi este amenințată.
Pe lângă SUA, țări precum Austria, Ungaria și Cehia au declarat că nu vor lua act de decizia CPI. Premierul maghiar, Viktor Orban, anunțase că nu numai că va sfida curtea, dar îi va întinde un covor roșu lui Netanyahu, pe care îl invită la Budapesta.
„Acest lucru este greșit în sine”, a spus Orbán într-un interviu pentru radioul de stat maghiar
Camera Reprezentanţilor a adoptat „Legea de contracarare a Curţii ilegitime”
În consecință, cu 243 de voturi pentru şi 140 împotrivă, Camera Reprezentanţilor a adoptat „Legea de contracarare a Curţii ilegitime”, care va sancţiona orice cetăţean străin care investighează, arestează, reţine sau inculpă cetăţeni ai SUA sau ai unui stat aliat, inclusiv Israelul, care nu sunt membre ale CPI.
„America adoptă această lege pentru că un tribunal fantomă încearcă să îl aresteze pe prim-ministrul marelui nostru aliat, Israel”, Brian Mast, preşedintele republican al Comisiei pentru Relaţii Externe a Camerei