California: violator apărat de o lege din 1872

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul judecătorilor a crescut de la Revoluţie şi până în prezent

Parlamentarii din California au promis să modifice o portiţă legală care permite ca un bărbat  să fie achitat de acuzaţia de viol prin înşelăciune, pentru simplul fapt că victima sa nu era căsătorită. „A permite acestei legi să existe în secolul 21 este ca şi cum am aplica reguli pentru circulaţia trăsurilor pe autostrăzile actuale”, a declarat Bonnie Lowenthal, parlamentar din California.

O lege obscură din California, ce datează din 1872, prevede că un bărbat care primeşte consimţământul unei femei pentru un act sexual după ce s-a dat drept altcineva este vinovat de viol numai dacă s-a dat drept soţul victimei.  

Julio Morales a fost condamnat iniţial de viol, de un tribunal din California, deoarece a pretins că este prietenul victimei, care era nemăritată. O lege similară a fost corectată deja în statul Idaho.

În acest caz din California, petrecut cu patru ani în urmă, Morales a întreţinut relaţii sexuale cu o femeie după ce prietenul ei, lângă care aceasta adormise, a ieşit din cameră. .

Ea şi-a dat seama că omul din pat nu era prietenul ei abia atunci când i-a văzut faţa, în semiîntuneric. Avocaţii apărării au susţinut că Morales a crezut că actul sexual era de comun acord. El a fost condamnat iniţial la trei ani de închisoare. Dar miercuri, curtea de Apel din California a decis, că  Morales nu este vinovat de viol, deoarece el a pretins că este prietenul femeii, şi nu soţul ei.  

 „Anomalii istorice”

Legea care datează din 1872 stipulează că este o infracţiune atunci când un bărbat întreţine relaţii sexuale cu o femeie dându-se drept soţul acesteia, dar nu şi atunci când se pretinde doar prietenul acesteia.  Judecătorul Thomas Willhite a scris în decizia Curţii: "A comis acest bărbat viol? Din cauza anomaliilor istorice din lege şi a definiţiei violului dată de lege,  răspunsul este ”nu” , dar dacă femeia ar fi fost măritată şi bărbatul s-ar fi dat drept soţul ei, răspunsul ar fi fost ”da””.

O lege similară în statul Idaho a făcut imposibill pentru o femeie nemăritată să-şi dea în judecată violatorul, acum trei ani, după ce a fost păcălită de fostul ei prieten, care îi înscenase un act sexual cu acuzatul.  Legea din Idaho a fost modificată pentru a apăra toate femeile, în 2011.

Procurorul general al Californiei, Kamala Harris, a promis să colaboreze cu politicienii pentru a amenda această lege. Parlamentarul de California Katcho Achadjian  a declarat vineri că va introduce un proiect de lege pe această temă. „Locuitorii Californiei sunt indignaţi de această decizie judecătorească şi e important ca toate organele statului să-şi de amâna şi să închidă toate portiţele legale care ar putea exista şi să facă dreptate victimelor violului”, a spus el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite