BBC: Poate „Vulpea Argintie” să-l păcălească pe Putin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Wendy Sherman, unul dintre cei mai pricepuţi diplomaţi din lume, este cunoscută drept „Vulpea Argintie” datorită părului gri-oţel şi stilului ei de a face afaceri. După o discuţie de opt ore luni la Geneva cu viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov pe tema crizei ucrainene, ea a participat miercuri şi la reuniunea Consiliului NATO-Rusia.

Wendy Sherman - adjuncta secretarului de stat al SUA, unul dintre posturile de vârf ale Departamentului de Stat - este prezentă în această săptămână în Europa pentru a discuta cu delegaţia lui Putin despre Ucraina. Miza este mare, transmite BBC.

Preşedintele rus Vladimir Putin a desfăşurat aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, generând temeri de o nouă incursiune şi avertismente din partea Occidentului.

Administraţia Biden speră să dezamorseze această situaţie tensionată prin negocieri cu Kremlinul, iar doamna Sherman este în elementul ei.

Cunoscută la Washington pentru stilul ei înţepător, Wendy Sherman, 72 de ani, nu se fereşte să abordeze direct subiectele dificile.

Sub preşedintele Bill Clinton, ea a încercat să încheie un acord cu nord-coreenii menit să le oprească eforturile de a construi arme nucleare.

În 2011, sub preşedintele Barack Obama, ea a preluat conducerea negocierilor asupra dosarului nuclear iranian. Aceste negocieri au dus la încheierea unui acord istoric între Iran şi P5+1 - SUA, Regatul Unit, Franţa, China, Rusia şi Germania - în 2015.


Wendy Sherman dând mâna cu Serghei Riabkov FOTO Arhivă

Wendy Sherman Serghei Riabkov

La acea vreme, Wendy Sherman a spus răspicat că faptul că este femeie nu reprezintă o barieră în sala de negocieri, chiar dacă Republica Islamică Iran are reguli stricte cu privire la interacţiunile dintre bărbaţi şi femei.

„Când m-am aşezat vizavi de iranieni, eram Statele Unite ale Americii. Probabil, ca femeie, pot spune unele lucruri care nu mi se par prea dure, dar când devin dure (...), atunci se produce o mare impresie, pentru că este ceva neaşteptat”, a declarat ea.

Iranienii au supranumit-o „Vulpea Argintie”, recunoscând astfel dificultatea de a negocia cu ea. Colegii ei din Departamentul de Stat au îmbrăţişat porecla, iar în timpul negocierilor au purtat tricouri inscripţionate „Silver Fox”.

Unii dintre colegi mărturisesc că o urmăresc cu admiraţie şi uneori cu un strop de teamă atunci când se angajează în discuţii pe dosare sensibile internaţionale.

„Este ageră şi foarte intensă”, spune James Jeffrey, fost ambasador al SUA în Turcia.

Şi-a dezvoltat abilităţile diplomatice într-un mod neobişnuit. După ce a studiat asistenţă socială la Universitatea din Maryland, a ajutat copii din Baltimore care aveau nevoie de asistenţă maternală.

Ca asistent social în anii 1980, a căpătat frustrări în eforturile de a salva copii abuzaţi, aşa că s-a angajat ca organizatoare comunitară pentru a schimba sistemul. A devenit directoarea unui birou de stat pentru protecţia copilului şi şi-a dezvoltat o reputaţie de operator politic.

Câţiva ani mai târziu, s-a alăturat administraţiei Clinton, devenind prima femeie în postul de subsecretar pentru Afaceri Politice.

După ce Putin a provocat o criză la graniţa cu Ucraina, Sherman are din nou prilejul să-şi arate abilităţile de negociere.

Discuţiile cu ruşii sunt de regulă istovitoare. Aşadar, va avea nevoie de toate trucurile diplomatice pentru a-şi atinge obiectivul - evitarea unui război major în Europa, spun analiştii.

Ea a vorbit luni la Geneva timp de aproape opt ore cu delegaţia rusă, condusă de Serghei Riabkov. A doua zi, marţi, şi-a informat partenerii din NATO despre consultările cu ruşii, iar miercuri va fi prezentă la reuniunea Consiliului NATO-Rusia şi joi la dialogul din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Ruşii au prezentat o listă de aşa-zise solicitări de securitate, printre care stoparea extinderii NATO. Sherman le-a exclus în bloc, catalogându-le drept inacceptabile.

După runda de luni de la Geneva, negocierile dintre americani şi ruşi sunt în impas. „Am fost fermi”, a dat asigurări în faţa presei numărul doi al diplomaţiei americane.

„Discuţiile au fost dificile, lungi, foarte profesioniste, profunde, concrete, fără încercări de a trece peste nişte muchii ascuţite”, a declarat la rândul său Riabkov despre consultările cu Sherman.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite