Barack Obama promite un sistem de imigraţie „mai echitabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama FOTO Reuters
Barack Obama FOTO Reuters

Aproape cinci milioane de imigranţi ilegali din Statele Unite ar putea beneficia de o amânare a procesului de expulzare, potrivit unui proiect iniţiat de preşedintele Barack Obama. Joi, liderul de la Casa Albă a promis că noul sistem de imigraţie va fi unul „mai just şi mai echitabil”, potrivit AFP.

„O amnistie în masă ar fi incorectă. Ar fi imposibil şi contrar caracterului nostru să iniţiem expulzări în masă. Suntem şi vom fi întotdeauna o naţiune de imigranţi”, a declarat preşedintele american în cadrul unui discurs susţinut la Casa Albă. 

Conform noilor măsuri, orice imigrant ilegal, ce se află de mai mult de cinci ani pe teritoriul Statelor Unite şi are un copil, ar putea obţine în primă fază un permis de lucru pe o perioadă de trei ani.

Totodată, preşedintele SUA a anunţat că va relaxa condiţiile prin care imigranţii pot accesa programul DACA, care se referă la permisele de şedere temporară oferite minorilor ajunşi pe teritoriul american înainte împlinirii vârstei de 16 ani.

Washingtonul a dorit să precizeze că noile măsuri nu vor reprezenta o „uşa deschisă” oferita imigranţilor. „În cazul în care nu veţi fi eligibil pentru cerinţele prezentate, puteţi fi expulzat”, i-au avertizat oficialii americani pe imigranţi.

„Cei mai mulţi dintre aceşti imigranţi se află aici de mult timp. Ei muncesc din greu, ocupă locuri de muncă dificile şi prost plătite. Ei se roagă în bisericile noastre. Mulţi dintre ei au copii născuţi în Statele Unite sau care şi-au petrecut cea mai mare parte a vieţii aici. Speranţele lor, dorinţele şi patriotismul lor sunt similare cu ale noastre”, a mai spus Obama.

Câţiva republicani au criticat deja planurile preşedintelui american, avertizând că măsurile sunt ilegale şi neconstituţionale.

În urmă cu o lună, Barack Obama a anunţat că este pregătit să îşi asume reforma imigraţiei prin decret executiv, după ce Congresul a evitat în repetate rânduri să ia o măsură în acest sens.

În prezent există circa 11 milioane de imigranţi ilegali care trăiesc în Statele Unite, majoritatea lor provenind din Mexic şi America Centrală.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite