Autorităţile americane fac lumină asupra ultimului mister al atentatelor din 11 septembrie 2001

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăbuşirea celui de-al treilea turn de la World Trade Center la şapte ore după ce turnurile gemene au fost făcute una cu pământul va fi pusă de autorităţile americane pe seama izbucnirii unor incendii simultane la mai multe etaje ale clădirii.

Clădirea, care avea 47 de etaje, nu a fost lovită de niciun avion, iar adepţii teoriei conspiraţiei consideră că a fost o demolare controlată.

Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie va finaliza în această lună raportul pein care va decide că prăbuşirea turnului şapte a fost provocată de nişte banale incendii. O astfel de concluzie va transforma fostul turn în singura clădire din oţel din lume care s-a prăbuşit ca urmare a unor banale incendii.

"Ipoteza noastră de lucru porneşte de la ideea că prăbuşirea clădirii a fost determinată de o serie de incendii care s-au răspândit şi au afectat structura de rezistenţă a clădirii", a declarat pentru BBC, unul dintre principalii anchetatori de la INST, dr. Shyam Sunder.

Totuşi, o serie de arhitecţi, ingineri şi oameni de ştiinţă sunt de părere că explicaţia oferită de autorităţi nu stă în picioare. Ei consideră că turnul nu se putea prăbuşi decât dacă a avut loc o demolare controlată cu ajutorul explozibililor. 

"Şi un copil îşi poate da seama că prăbuşirea simetrică şi lină a clădirii nu este un proces natural", a declarat Richard Gage, unul dintre adepţii teoriei conspiraţiei.

Faptele care încurajează răspândirea teoriei conspiraţiei

- cu toate că prăbuşirea turnului 7 ar fi putut intra în istoria arhitecturii, tonele de fier din structura de rezistenţă a clădirii au fost luate imediat pentru a fi topite.
- turnul adăpostea birourile serviciilor secrete, ale CIA, ale Departamentului de Apărare şi ale Departamentului de management al situaţiilor de urgenţă, instutuţii care ar fi coordonat o situaţie creată de un atac terorist sau de un dezastru natural
- prăbuşirea celui de-al treilea turn nu a fost menţionată în raportul comisiei care a investigat atacurile teroriste din 11 septembrie 2001
- în mai 2002, FEMA (Federal Emergency Management Agency , n.r) a precizat că turnul s-a prăbuşit din cauza unor incendii majore care au fost hrănite de miile de galoane de combustibil depozitate în clădire.

Adevărul asupra a ceea ce s-a întâmplat cu turnul 7, cum era denumit, va fi făcut public în zilele următoare. Ancheta INST a durat mai bine de doi ani. Potrivit anchetatorilor, incendiile izbucnite în turnul 7 au fost suficient de puternice ca să slăbească structura de oţel a clădirii, asta şi datorită designului turnului. Şi prăbuşirea celui de-al doilea turn geamăn a slăbit rezistenţa clădirii, conchid anchetatorii.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite