Armata cibernetică a Statelor Unite prinde putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul recrutează mii de experţi cibernetici din Garda Naţională, din Armata de Rezervă a SUA precum şi din sectorul privat pentru a înfiinţa o forţă de reacţie rapidă care să contracareze imediat un atac de amploare. Angajările vin în contextul în care Casa Albă a confirmat că a fost victima hackerilor ruşi, iar tot mai multe state europene denunţă o creştere alarmată a atacurilor cibernetice pe care le atribuie Moscovei.

Departamentul pentru Apărare al Statelor Unite ale Americii va angaja până la 2.000 de experţi în cibernetică pentru unitatea Cyber Mission Force, una dintre cele trei componte ale centrului Cyber Command, creat la sfârşitul anului trecut în cadrul Pentagonului. Angajările fac parte din nouă strategie cibernetică a Washingtonului, iar noii recruţi vor contribui la asigurarea securităţii în domenii vitale, vizate cu precădere de hackeri, precum energie, telecomunicaţii şi infrastructură, a explicat Eric Rosenbach, principalul consilier în domeniul securităţii cibernetice al Secretarului Apărării, în faţa unei subcomisii din Senatul American. 

În toamna anului trecut, pe măsură ce devenea tot mai clar cum componenta cibernetică devine un pilon de bază în războiul hibrid dus de Vladimir Putin, Departamentul pentru Apărare al Statelor Unite ale Americii a anunţat înfiinţarea forţelor Cyber Command, cu rol defensiv în faţa atacurilor hackerilor. 

„Până la 2.000 de membri ai Gărzii Naţionale vor sprijini Cyber Mission Forcce” şi vor fi instruiţi de Departamentul pentru Apărare, a declarat Rosenbach, citat de NextGov.com, adăugând că Pentagonul va prezenta în câteva zile o nouă strategie cibernetică amplă, care are ca prim scop protejarea cetăţenilor americani şi respingerea sau contracararea acelor atacuri care afectează vieţile americane prin vizarea „infrastructurii critice”. 

Fiecare serviciu militar „şi-a dezvoltat o strategie de intregrare a unei componente de rezervă” care implică operaţiuni active de „cyber know-how” şi care „oferă Gărzii Naţionale şi Armatei de Rezervă putere din sectorul privat”, a subliniat consilierul pe teme de securitate cibernetică. 

În prezent, structurile militare americane se luptă cu angajatorii privaţi pentru a recruta cei mai buni specialişti în cibernetică, o resursă tot mai căutată în ultimul timp, notează NextGov.com. Membrii Congresului şi consilierii Departamentului pentru Apărare recomandă deja de ceva vreme înfiinţarea unei structuri civile, de rezervă, eventual într-o formă auxialiară unei structuri armate, la care să se apeleze în cazul atacurilor serioase. 

Cea mai recentă iniţiativă în acest sens propune crearea corpului de instruire Cyber Reserve Training Corps, pe modelul structurii cibernetice existentă deja în cadrul forţelor armate. 

Mai bine de 100 de agenţii străine de informaţii „încearcă în mod continuu” să se infiltreze în reţelele cibernetice ale armatei americane, iar „unele incursiuni - atât din partea agenţiilor de stat, cât şi a celor nonguvernamentale - au avut succes”, a explicat Rosenbach. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/r-zboiul-informa-ional-la-cote-f-r-precedent" target="_blank">View the story "Războiul informaţional, la cote fără precedent" on Storify</a>]

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite