Apocalipsa californiană INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flăcările au ras pur şi simplu de pe faţa pământului oraşul Paradise Foto: AFP
Flăcările au ras pur şi simplu de pe faţa pământului oraşul Paradise Foto: AFP

Cel puţin 44 de persoane şi-au pierdut viaţa în devastatoarele incendii de vegetaţie din California izbucnite săptămâna trecută, iar peste 200 sunt date în continuare dispărute.

Peste 8.000 de pompieri se luptă din răsputeri cu flăcările, izbucnite săptămâna trecută, însă vântul puternic le îngreunează sarcina. Situaţia este atât de gravă încât, până acum, aproape 300.000 de oameni au fost evacuaţi. 

Cel mai afectat este nordul Californiei, unde incendiul numit „Camp Fire“, care face ravagii de joi în jurul capitalei statului, Sacramento, s-a soldat deja cu 42 de morţi.

Potrivit şerifului comitatului Butte, Kory Honea, „este vorba despre cel mai ucigător incendiu de vegetaţie din istoria Californiei“. Iar veştile nu sunt deloc bune. „Având în vedere cu ce ne-am confruntat până acum în privinţa victimelor provocate de incendiu, mă tem că bilanţul va creşte“, a declarat Honea pentru CNN.

Unele victime au fost găsite carbonizate în maşini, altele - printre ruinele caselor distruse, iar în anumite cazuri au fost găsite numai fragmente osoase. Ca urmare, autorităţile au adus la faţa locului câini special antrenaţi pentru a găsi cadavre şi 160 de membri ai unor echipe speciale de intervenţie.

Şi sudul statului este mistuit de flăcări. În această zonă fac ravagii două incendii - „Hill Fire“ şi „Woosley Fire“, dintre care cel de-al doilea este mult mai puternic şi a provocat deja moartea a două persoane. 

Paradisul pierdut

Totodată, incendiile au provocat pagube materiale semnificative. „Camp Fire“ a distrus până acum 6.700 de clădiri în oraşul Paradise, un bilanţ fără precedent în istoria Californiei.

Potrivit presei internaţionale, oraşul a fost pur şi simplu ras de pe faţa pământului. 

O imagine realizată de NASA arată focul de ardere din Paradise California Statele Unite ale Americii FOTO AFP  Joshua Stevens  NASA Earth Observatory

Incendiul care a devastat oraşul Paradise începând de joi s-a văzut şi din spaţiu Foto: AFP

De asemenea, focul a mistuit 45.000 de hectare de vegetaţie, însă luni seară numai 25% din incendiu era controlat, după cum au anunţat autorităţile americane. 

Pagubele care afectează bunuri asigurate sunt estimate la o valoare cuprinsă între două şi patru miliarde de dolari, potrivit Băncii Morgan Stanley.

În acest timp, „Woolsey Fire“, care a cuprins periferia de vest a oraşului Los Angeles, a distrus 37.600 de hectare de vegetaţie şi nu era controlat decât în proporţie de 30%. 

Au ars vilele vedetelor

Flăcările au ajuns până în renumita staţiune Malibu, unde numeroase vedete au locuinţe de lux. Nu puţine au fost celebrităţile care şi-au văzut casele mistuite de flăcări. 

Cântăreaţa Miley Cyrus a anunţat pe Twitter că vila sa a fost distrusă, iar actorul Gerard Butler a postat pe reţelele de socializare o imagine cu ruinele casei şi un autoturism făcut scrum.

Casa arsa Gerard Butler Foto Arhiva personala

Actorul Gerard Butler a pus pe internet o fotografie cu ruinele casei sale Foto: Arhivă personală

Şi cântăreţul Robin Thicke şi-a pierdut locuinţa din Malibu în incendiu, la fel şi legendarul interpret rock Neil Young.

La rândul său, actriţa Shannen Doherty a mărturisit că i s-a frânt inima când a aflat că proprietatea unde şi-a celebrat mariajul a fost distrusă de flăcări. Multe alte vedete, printre care Alyssa Milano, Kim Kardashian şi Lady Gaga, au fost evacuate.

Malibu incendiu Getty Images

Multe clădiri din Malibu au fost mistuite de flăcări înalte de 60 de metri Foto: Getty Images

În aceste condiţii, preşedintele Donald Trump a aprobat declararea stării de dezastru major în statul California, după ce, cu câteva zile înainte, denunţase într-un mesaj pe Twitter „gestiunea defectuoasă a pădurilor“, stârnind mânia sindicatului pompierilor californieni.

INFOGRAFIE Incendii California
SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite