Alegeri SUA 2020. Trump vrea să-şi reia mitingurile de campanie. Biden s-a întâlnit cu familia lui George Floyd

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj cu Donald Trump (stânga) şi Joe Biden FOTO AFP
Colaj cu Donald Trump (stânga) şi Joe Biden FOTO AFP

Preşedintele american Donald Trump vrea să-şi reia - în două săptămâni - mitingurile de campanie întrerupte din cauza epidemiei covid-19, relatează AFP. Pe de altă parte, contracandidatul său, democratul Joe Biden, s-a întâlnit şi a discutat timp de peste o oră cu membri ai familiei lui George Floyd, a cărui moarte, survenită în timpul unei arestări brutale, a stârnit proteste violente în Statele Unite.

Principiul reluării mitingurilor lui Trump este stabilit, însă locul şi condiţiile - mai ales sanitare - ale organizării acestor adunări nu au fost stabilite deocamdată, a declarat luni  pentru AFP echipa sa de campanie, confirmând o dezvăluire a site-ului Politico.

Potrivit Politico, Trump şi echipa sunt convinşi că imensele manifestaţii împotriva rasismului care au avut loc în ultimele zile în Statele Unite vor face mai puţin auzite criticile adversărilor săi cu privire la o reluare a mitingurilor, pe care unii o consideră prematură.

Donald Trump nu a ascuns niciodată faptul că abia aşteaptă să revină în campanie. El subliniază de mai multe zile că economia Statelor Unite va reporni şi va fi şi mai puternică, notează AFP, potrivit news.ro.

El aprecia vineri, comentând o scădere-surpriză a ratei şomajului în mai, că Statele Unite au „depăşit cu mult” pandemia covid-19, care continuă să se soldeze în ţară cu aproximativ 1.000 de morţi pe zi.

„Americanii sunt pregătiţi să treacă din nou la acţiune, iar preşedintele Trump de asemenea”, a anunţat directorul său de campanie Brad Parscale, citat de Politico.

„Marea reîntoarcere a Americii este o realitate, iar mitingurile vor fi fantastice”, a adăugat el.

„Veţi vedea din nou mulţimi şi un entuziasm la care Sleepy Joe nu poate decât să viseze”, a declarat Parscale, referindu-se ironic la Joe Biden, adversarul democrat al republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Joe Biden, la rândul său, s-a întâlnit şi a discutat timp de peste o oră, la Houston, cu membri ai familiei lui George Floyd.

Cuvintele sale pline de compasiune „înseamnă mult” pentru familia Floyd, a anunţat un avocat.

„El i-a ascultat, le-a auzit suferinţele şi le-a împărtăşit durerea”, a declarat avocatul Benjamin Crump, citat de Reuters.

„Această compasiune înseamnă mult pentru această familie îndoliată”, a continuat avocatul, care a postat pe Twitter o imagine de la întâlnire, la Houston, în Texas, între Joe Biden, Roger Floyd, unchiul victimei, reverendul Al Sharpton, un lider al drepturlor civice şi Cedric Richmond, un ales din Louisiana în Camera Reprezentanţilor.

George Floyd a murit la 25 mai, la Minneapolis, după ce a fost ţinut la pământ opt minute şi 46 de secunde de către un poliţist alb.

Imaginile acestei arestări, filmate de o trecătoare şi care au devenit virale pe Internet, au provocat un val de furie împotriva poliţiei americane, acuzată de rasism şi brutalitate împotriva comunităţii de culoare.

Joe Biden, care a discutat la telefon, în urmă cu o săptămână, cu familia lui Floyd, a cerut un răspuns politic împotriva „rasismului sistemic” din cadrul forţelor de ordine.

El l-a acuzat pe Trump de faptul că a alimentat tensiunile la începutul manifestaţiilor provocate de moartea lui George Floyd.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite