Alegeri SUA 2016. Cum s-a îndrăgostit Donald Trump de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump şi Miss Universe 2012, Olivia Culpo, la Miss Universe 2013 Foto: Guliver/GettyImages
Donald Trump şi Miss Universe 2012, Olivia Culpo, la Miss Universe 2013 Foto: Guliver/GettyImages

Republicanul Donald Trump susţine că organizarea concursului Miss Universe la Moscova, în anul 2013, l-a ajutat să înţeleagă mai bine cum funcţionează ţara condusă de Vladimir Putin.

Republicanul Donald Trump, căruia nimic nu mai pare să-i stea în calea spre obţinerea nominalizării din partea partidului pentru a intra în cursa prezidenţială, a vorbit adesea despre stabilirea unor relaţii mai calde cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. O schimbare faţă de atitudinea adoptată de administraţia Obama, care a pedepsit Rusia din cauza politicilor adoptate privind Ucraina şi Siria, scrie politico.eu.

Magnatul din domeniul imobiliarelor care şi-a propus să ajungă la şefia Casei Albe spune că a început să înţeleagă Rusia în 2013, an în care a organizat la Moscova concursul Miss Universe, al cărui coproprietar a fost până de curând. 

„Cunosc bine Rusia“, a declarat Trump în cadrul unui interviu acordat recent Fox News. „Am avut un eveniment major în Rusia în urmă cu doi sau trei ani, care a fost incredibil.“  Întrebat însă dacă s-a întâlnit acolo cu Vladimir Putin, Trump a refuzat să ofere un răspuns clar. „Am întâlnit mulţi oameni“, a afirmat el. „Şi ştiţi ceva? Vor să fie prietenoşi cu Statele Unite. Nu ar fi bine dacă am reuşi să ne înţelegem cu cineva?“, a continuat Trump, care, în ziua în care a avut loc concursul de frumuseţe de la Moscova, a scris pe reţeaua de socializare Twitter „Credeţi că Putin va veni la Miss Universe? Şi dacă da, credeţi că va deveni noul meu cel mai bun prieten?“. Dar liderul de la Kremlin nu a venit.

Chiar dacă unii critici au găsit ridicolă afirmaţia lui Trump potrivit căreia evenimentul de la Moscova l-a ajutat pe miliardar să înţeleagă Rusia, episodul din 2013 poate explica atitudinea acestuia faţă de Kremlin, notează politico.eu. 

Donald Trump a fost convins să organizeze concursul la Moscova de către un magnat rus din domeniul imobiliarelor - Aras Agalarov - şi de către fiul său, Emin, un interpret de muzică pop-dance, în vârstă de 36 de ani, care a reuşit şi să-l convingă pe miliardarul american să apară într-unul dintre videoclipurile sale.

Aras Agalarov, care împărtăşeşte gustul lui Trump pentru excese materiale, nu este doar unul dintre oamenii foarte bogaţi ai Rusiei - cu o avere estimată de Forbes la 1,3 miliarde $ -, ci şi o persoană care are legături cu Vladimir Putin. Compania lui, Crocus Group, a obţinut mai multe contracte din partea statului rus, inclusiv pentru două stadioane unde ar urma să se desfăşoare meciuri de fotbal în cadrul Cupei Mondiale din 2018. În vârstă de 60 de ani, Agalarov, care s-a născut în Azerbaidjan, a fost chiar decorat de Putin, în 2013, pentru activitatea sa în domeniul comercial. 

Prietenia pe care a afişat-o Trump pentru familia Agalarov a fost justificată de miliardarul american prin faptul că urmărea să dezvolte o serie de proiecte imobiliare la Moscova, cu privire la care a şi purtat discuţii atunci când s-a aflat în capitala Rusiei. Numai că, scrie sursa anterior citată, pe măsură ce data concursului Miss Universe se apropia, Trump părea tot mai interesat de a ajunge în preajma lui Putin. 

Când s-a întors din Rusia, actualul prezidenţiabil a scris pe Twitter mesaje laudative la adresa Moscovei, adăugând că SUA trebuie să dea dovadă de inteligenţă, dar şi de o strategie adecvată. Între timp, atenţia sa s-a concentrat pe campania electorală pentru cursa prezidenţială, în care Putin este frecvent readus în discuţie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite