Administrația Trump plănuiește o campanie de deportări în masă: 1 milion de migranți pe an
0Statele Unite ar putea asista la cea mai amplă operațiune de deportare din istoria recentă, dacă planurile conturate de administrația Donald Trump vor fi implementate. Potrivit unei anchete publicate de The Washington Post, oficiali ai Casei Albe lucrează, în colaborare cu Departamentul pentru Securitate Internă, la un plan ambițios de expulzare a unui milion de imigranți pe an – o cifră ce depășește semnificativ recordurile anterioare.

În perioada președinției Barack Obama, cel mai ridicat număr de deportări într-un singur an s-a apropiat de 400.000. Obiectivul actual – aproape triplu – ridică semne de întrebare în rândul analiștilor, care subliniază dificultăți logistice, juridice și instituționale în implementarea unui astfel de plan. În prezent, majoritatea imigranților fără statut legal beneficiază de dreptul la un proces în instanță, ceea ce prelungește termenele și limitează eficiența expulzărilor.
Potrivit surselor The Washington Post, consilierul de la Casa Albă, Stephen Miller, este principalul arhitect al acestui plan, pe care îl discută aproape zilnic cu funcționari federali. Una dintre strategiile propuse vizează deportarea cetățenilor care dețin deja ordine finale de expulzare – estimativ 1,4 milioane de persoane – dar care nu pot fi returnați în țările de origine din cauza refuzului autorităților respective.
În acest context, administrația americană poartă discuții cu peste 30 de state pentru a accepta migranți care nu sunt neapărat cetățenii lor, dar care ar putea fi relocați ca parte a unei politici extinse de deportare către „țări terțe”. Primele transferuri s-au făcut deja: persoane au fost trimise în Mexic, Costa Rica, Panama, iar cel puțin un caz a fost înregistrat în Rwanda, în urma unei înțelegeri obținute cu dificultate între avocați și administrația precedentă.
Obstacole semnificative
Oficialii Casei Albe evită să confirme în mod deschis cifra de un milion, însă într-un răspuns trimis presei, adjunctul purtătorului de cuvânt, Kush Desai, a invocat „mandatul clar” primit de la alegători pentru „restabilirea controlului asupra frontierelor și repararea politicilor eșuate ale administrației Biden”.
„Întreaga administrație Trump este concentrată pe îndeplinirea acestui mandat. Este vorba despre o strategie națională, care vizează deportarea eficientă a elementelor periculoase – teroriști și infractori ilegali – nu despre obiective arbitrare”, a declarat Desai.
Totuși, datele interne ale guvernului american arată că obstacolele rămân semnificative. Sistemul de justiție pentru imigrație este suprasolicitat, cu întârzieri ce pot dura luni sau chiar ani. În plus, capacitatea logistică – de la transport și detenție, până la personalul necesar pentru procesele administrative – este limitată.
Fostul personal din cadrul serviciilor de imigrație descrie inițiativa drept „nerealistă” și „retorică electorală”. Un fost oficial a afirmat sub anonimat că „se glumește deja în birouri: ‘Avem misiunea de a atinge milionul’. Dar nu există infrastructura pentru a susține un astfel de plan”.
Între timp, Trump a semnalat în mai multe rânduri, inclusiv în campania sa electorală, intenția de a „deporta milioane” de persoane aflate ilegal pe teritoriul american. În paralel, administrația a revocat statutul legal temporar pentru peste 530.000 de cetățeni din Cuba, Haiti, Nicaragua și Venezuela – decizie ce îi expune, de asemenea, riscului de expulzare.