Video „Acest război este un eșec”. Pe cine dă Donald Trump vina pentru invazia Rusiei în Ucraina
0Donald Trump a învinovățit conducerea SUA și pe președintele ucrainean Zelenski pentru invazia Rusiei în Ucraina, afirmând că Biden „a instigat războiul”. Trump a declarat că, dacă ar fi fost președinte, invazia nu ar fi avut loc, sugerând că Zelenski ar fi trebuit să prevină conflictul.
Comentariile vin cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, o cursă care ar putea determina viitorul sprijinului militar al Washingtonului pentru Ucraina, scrie The Kyiv Independent.
Președintele SUA, Joe Biden, „a instigat războiul”, a declarat Trump gazdei podcastului, Patrick Bet-David, adăugând că „în mare parte îl învinovățește” pe Biden pentru invazie.
Trump s-a plâns, de asemenea, de președintele Volodimir Zelenski și de suma de ajutoare militare pe care Washingtonul le-a oferit Kievului.
„Și asta nu înseamnă că nu vreau să-i ajut, pentru că îmi pare foarte rău pentru acei oameni. Dar (Zelenski) nu ar fi trebuit să lase niciodată acel război să înceapă”, a spus el.
„Acest război este un eșec.”
Trump a afirmat că Rusia nu ar fi lansat invazia pe scară largă în februarie 2022 dacă ar fi fost președinte în acel moment.
„Aceasta ar fi trebuit să se rezolve înainte să înceapă”, a spus el.
„Ar fi fost atât de ușor. Dacă am fi avut un președinte cu jumătate de creier, ar fi fost ușor de rezolvat.”
Trump a făcut comentarii similare în mod repetat în timpul campaniei sale, insistând că un război in Ucraina nu ar fi avut loc în timpul mandatului său, deși a evitat să ofere detalii concrete despre un plan pentru a obține pacea acum.
În timp ce Trump s-a grăbit să-i învinovățească pe Zelenski și pe Biden pentru război, nu a menționat nimic despre Putin în timpul interviului video.
Această omisiune este cu atât mai evidentă în lumina afirmațiilor recente că Trump a purtat mai multe conversații telefonice secrete cu Putin după ce a părăsit funcția în 2021. Trump a negat acuzațiile, formulate de jurnalistul Bob Woodward în noua sa carte „Război”, numindu-le „absolut greșite”.
În ciuda acestor negări, Trump a refuzat pe 15 octombrie să confirme dacă a vorbit sau nu cu Putin după ce a părăsit Casa Albă.
„Dacă am făcut-o, este un lucru inteligent... Dacă sunt prietenos cu oamenii, dacă am o relație cu oamenii, este un lucru bun, nu un lucru rău, în termeni de țară”, a spus el.
SUA a lansat în septembrie o acțiune amplă împotriva interferenței electorale ruse, afirmând că Kremlinul a condus o campanie de propagandă pentru a reduce sprijinul pentru Ucraina și a influența votul din noiembrie în favoarea lui Trump.