Zelenski: I-am spus lui Trump - fie Ucraina va avea arme nucleare, fie va fi în NATO
0Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, într-o conversație cu candidatul la președinția SUA, Donald Trump, a spus că Ucraina are nevoie de statutul de membru NATO pentru apărarea sa, menționând garanțiile nefuncționale ale memorandumului de la Budapesta. El a declarat acest lucru la o conferință de presă după reuniunea Consiliului European.
Potrivit lui Zelenski, el a discutat cu Trump problema aderării Ucrainei la NATO, menționând că, în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta, Ucrainei i s-a promis protecția integrității teritoriale și a suveranității în schimbul renunțării la armele nucleare. Dar acest document și alte acorduri cu Rusia nu funcționează, a notat Zelenski.
„Care dintre aceste țări mari, dintre aceste puteri nucleare au avut de suferit? Toate? Nu, o singură Ucraina. Cine a renunțat la armele nucleare? Toate? Nu, una singură Ucraina. Cine este în război astăzi? Ucraina. Într-o conversație cu Donald Trump, i-am spus: „Care este soluția? Ori Ucraina va avea arme nucleare - și atunci este o apărare pentru noi - ori trebuie să avem un fel de alianță. În afară de NATO, astăzi nu cunoaștem alianțe eficiente”, a spus Zelenski.
Potrivit președintelui ucrainean, Ucraina alege NATO în detrimentul armelor nucleare.
„Prin urmare, noi alegem NATO, nu armele nucleare. Cred că am fost auzit în acest caz de Donald Trump. El a spus: „Aveți argumente corecte„,” - a mai declarat Zelenski.
La sfârșitul lunii septembrie, Zelenski și Trump s-au întâlnit la Trump Tower din New York. Aceasta a fost prima lor întâlnire față în față în cinci ani. Adresându-se reporterilor la începutul întâlnirii, Zelenski a spus că „avem o părere comună că războiul din Ucraina trebuie oprit, iar Putin nu poate câștiga”. Trump a spus că, dacă va câștiga alegerile, va „rezolva rapid problema” cu războiul din Ucraina. „Avem relații foarte bune [cu Zelensky] și am relații foarte bune, după cum știți, cu Putin. Și cred că dacă vom câștiga [alegerile], vom rezolva acest lucru foarte repede”, a spus candidatul la președinția SUA.
Șeful statului ucrainean a mai spus că, dacă partenerii nu susțin „planul său de victorie”, va fi un privilegiu pentru Rusia și o mare greșeală a Vestului.
Potrivit președintelui, la summitul UE, 18 lideri au comentat „planul său de victorie” și majoritatea au vorbit în sprijinul acestuia.
Unul dintre punctele „planului de victorie” al lui Zelenski prevede „descurajarea non-nucleară” a Rusiei
Ucraina propune găzduirea unui „pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară” care ar fi suficient pentru a proteja țara de orice amenințare militară rusă și „care ar reduce variabilitatea acțiunilor rusești” la aceste perspective: fie să se alăture unui proces diplomatic echitabil pentru a pune capăt războiului în mod corect, fie să i se garanteze pierderea capacității de a continua un război de agresiune ca urmare a utilizării de către Ucraina a pachetului de descurajare furnizat. Acest paragraf conține, de asemenea, o anexă secretă, care a fost deja primită de liderii din SUA, Regatul Unit, Franța, Italia și Germania.
Analiștii și sursele militare intervievate de The Times sugerează că un „pachet cuprinzător de descurajare” ar putea include o varietate de eforturi și arme, inclusiv dezvoltarea de rachete balistice, consolidarea infrastructurii NATO și creșterea numărului de militari ucraineni antrenați în război. Potrivit unei surse militare ucrainene, este probabil ca Zelenski să se fi referit la lovituri cu arme cu rază lungă de acțiune, care ar necesita rachete balistice și drone care ar putea atinge ținte la o distanță mult mai mare decât este posibil în prezent.
Interlocutorul ziarului a precizat că, probabil, Ucraina ar dori, de asemenea, să primească sprijin din partea aliaților săi în producerea de arme cu rază lungă de acțiune pe teritoriul său. În acest caz, Kievul consideră că astfel de arme nu ar fi supuse restricțiilor occidentale care sunt în vigoare în prezent
- Trupe occidentale pe teritoriul Ucrainei
Fostul ofițer al armatei britanice și analistul militar Justin Crump consideră că pachetul de descurajare non-nucleară implică „plasarea pe termen lung a trupelor occidentale pe teritoriul Ucrainei”. Desfășurarea militarilor occidentali va servi ca un „factor de descurajare”, deoarece Rusia va încerca să evite pierderile de trupe NATO, consideră expertul. Potrivit evaluării lui Crump, acest lucru seamănă cu „o nouă versiune a Germaniei de Vest din era Războiului Rece”.
The Times notează că este puțin probabil ca NATO să dorească să trimită trupe pe un teritoriu unde conflictul este în desfășurare. Dacă soldații occidentali sunt uciși, țări precum Marea Britanie ar putea fi rapid atrase în conflict, ceea ce ar apropia cel de-al Treilea Război Mondial.
Potrivit altor interlocutori ai publicației, Zelenski se va concentra pe consolidarea armatei ucrainene, astfel încât aceasta să poată descuraja Rusia în viitor. Ben Barry, analist la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, consideră că clauza de descurajare din „planul de victorie” înseamnă că „odată ce războiul se va încheia, ar trebui să existe suficiente trupe ucrainene în Ucraina pentru a descuraja orice atac rusesc”. Acest lucru este valabil nu numai pentru forțele terestre, ci și pentru forțele navale și aeriene.