Trezoreria Statelor Unite îl consideră „corupt” pe Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO AP
Vladimir Putin FOTO AP

Departamentul Trezoreriei din Statele Unite a lansat primele acuzaţii oficiale de corupţie la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, despre care a declarat că „şi-a îmbogăţit cunoştinţele şi aliaţii” şi că ar fi strâns o avere secretă mult mai mare decât cea declarată oficial, relatează BBC.

Afirmaţiile au fost făcute de Adam Szubin, responsabil cu sancţiunile internaţionale impuse de Trezoreria Statelor Unite, în cadrul unui interviu cu BBC Panorama, adăugând că aceste informaţii au fost cunoscute de guvernul american de „mulţi, mulţi ani”.

„L-am văzut (n.r. - pe Putin) cum şi-a îmbogăţit prietenii şi aliaţii apropiaţi, şi cum i-a marginalizat pe cei pe care nu-i considera prieteni prin intermediul fondurilor statului. Fie că vorbim de bogăţia energetică a Rusiei, fie de alte contracte acordate de stat, el le direcţionează către persoanele despre care crede că îl vor sluji, excluzându-i pe restul. Pentru mine, acesta este un tablou al corupţiei” a declarat Szubin.

Oficialul american susţine şi că Putin a strâns o avere secretă, explicând că salariul său estimat la 110.000 de dolari pe ani nu este consistent cu averea pe care o , precizând că preşedintele rus „are o experienţă îndelungată în mascarea averii sale adevărate”. Szubin nu a dorit să vehiculeze o sumă aproximativă a averii reale a lui Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitry Peskov, a răspuns sec acuzaţiilor susţinând că „niciunul dintre aceste subiecte nu au nevoie de răspuns, deoarece reprezintă ficţiune pură”.

Presupusa avere secretă a lui Putin, estimată de CIA la 40 de miliarde de dolari 

Zvonurile privind o avere secretă strânsă de liderul de la Kremlin circulă de ani buni, depăşind stadiul de speculaţii ale presei. Un raport confidenţial întocmit de CIA în 2007 – dezvăluit de WikiLeaks în 2010 - arată că agenţia americană estima, la acea vreme, averea reală liderului rus la 40 de miliarde de dolari. Asta în condiţiile în care o declaraţie de avere oficială făcută de Putin în acelaşi an susţinea că liderul rus avea lichidăţi în valoare de doar 150.000 de dolari(sumă aproximativă) în conturi, în afara unui apartament în Sankt Petersburg şi două maşini Volga . 

În februarie 2015, un fost administrator american de fonduri din Rusia, William „Bill” Browder, estima averea actuală a lui Vladimir Putin la 200 de miliarde de dolari, într-un interviu pentru CNN, conform „The Washington Post”. Browder a fost un susţinător al lui Putin în perioada pe care a petrecut-o în Rusia, însă a devenit un critic aprig al liderului rus după ce a primit o interdicţie de a intra în ţară din partea guvernului de la Kremlin, în 2006, fiind considerat o „ameninţare la adresa securităţii naţională”.

Statele Unite au impus, începând cu 2014, o serie de sancţiuni economice împotriva anumitor oficiali de la Kremlin şi a unor companii ruseşti de stat, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în cadrul crizei politice din Ucraina. Sancţiunile individuale au vizat, în mare, apropiaţi ai lui Vladimir Putin, însă nu au fost aplicate şi asupra preşedintelui rus, iar Szubin este primul oficial american care îl acuză direct pe liderul de la Kremlin de corupţie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite