Franţa mizează pe eliminarea sancţiunilor şi intensificarea relaţiilor economice cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa doreşte să-şi intensifice relaţiile sale diplomatice şi economice cu Rusia în pofida sancţiunilor occidentale impuse Moscovei în contextul crizei ucrainene, a declarat luni la Moscova ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron. După doi ani de pauză, Consiliul economic, financiar, industrial şi economic (CEFIC) franco-rus îşi reia activitatea.

„Este foarte important pentru economiile noastre ca noi să putem (...) să ne intensificăm relaţiile şi să avansăm într-un mod pragmatic“, a declarat Macron, în prezenţa ministrului rus al Dezvoltării Economice Aleksei Uliukaev, relatează agenţia AFP, citată de Agerpres.

„Fără îndoială, relaţiile (diplomatice) s-au intensificat“ în pofida sancţiunilor, a subliniat ministrul francez. „Vizita mea este o dovadă că trebuie să menţinem forţa relaţiilor noastre economice“, a mai declarat Emmanuel Macron.

Macron pledează pentru ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei

„Am constatat cu satisfacţie că, în ultimul timp, reprezentanţii Franţei s-au exprimat de mai multe ori într-un mod pozitiv“ pe subiectul sancţiunilor, a declarat la rândul său ministrul rus Aleksei Uliukaev, potrivit aceleiaşi agenţii. „Noi avem mijloace bune pentru a întoarce rapid această pagină negativă din istoria noastră“, a adăugat el.

Cei doi miniştri au făcut aceste declaraţii după o întâlnire ce a fost urmată de semnarea mai multor contracte în sectorul energiei şi în domeniul aeronautic.

Potrivit unui acord, constructorul Ural va asambla motoare pentru Airbus B2BPlus H135.

Sosit duminică în capitala rusă pentru o vizită de două zile consacrată relansării dialogului economic dintre Paris şi Moscova, ministrul francez a pledat deja în aceeaşi zi în favoarea ridicării, „în vara acestui an“, a sancţiunilor impuse Rusiei, cu condiţia ca acordurile de pace de la Minsk pentru estul Ucrainei să fie respectate.

SUA şi Uniunea Europeană au introdus sancţiuni dure împotriva Rusiei, mai întâi pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, apoi pentru presupusul său rol în conflictul din estul separatist  al Ucrainei. Ultimele măsuri, ce vizează sectoare importante ale Rusiei precum cel bancar, petrolier sau cel al apărării, au fost prelungite la sfârşitul lunii decembrie pentru şase luni, notează AFP, potrivit Agerpres.

Kerry vrea cooperare din partea Moscovei

Secretarul de Stat american, John Kerry a sugerat la rândul său că sancţiunile internaţionale impuse Rusiei pe fondul crizei ucrainene ar putea fi anulate în câteva luni dacă Administraţia de la Moscova dă dovadă de cooperare, informează postul CNN, citat de Mediafax.

„Cred că prin eforturi şi prin dovezi de bunăvoinţă, prin demonstrarea intenţiilor legitime de soluţionare a problemelor, este posibil ca în următoarele luni să găsite modalităţi de anulare a sancţiunilor“, a declarat Kerry într-un discurs rostit la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„În mod evident, sancţiunile vor putea fi anulate doar dacă Rusia şi Ucraina îşi vor îndeplini angajamentele de instaurare a păcii şi stabilităţii în regiune. Aceste lucruri implică armistiţiu total în estul Ucrainei şi retragerea armamentului greu din regiune“, a insistat şeful diplomaţiei americane.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, între armata ucraineană şi insurgenţi proruşi, a izbucnit în martie 2014 şi s-a soldat, potrivit estimărilor ONU, cu peste 9.000 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite