SUA acuză Rusia că duce o campanie de dezinformare pe tema coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacuri cibernetice care se folosesc de coronavirus

Oficiali ai Statelor Unite au spus că mii de conturi de socializare legate de Rusia au lansat un efort coordonat pentru a răspândi panica şi dezinformarea cu privire la criza COVID-19, acronimul medical pentru coronavirus.

Oficialii Departamentului de Stat, implicaţi în combaterea dezinformării ruse, au declarat, sâmbătă, că aceste conturi false sunt utilizate pe Twitter, Facebook şi Instagram şi operează în mai multe limbi.

Oficialii au declarat că această campanie de dezinformare a răspândit afirmaţii nefondate potrivit cărora virusul care provoacă COVID-19 a fost o armă biologică dezvoltată de CIA „pentru a lansa un atac economic împotriva Chinei” sau a fost o parte a unui efort occidental „de a lansa mesaje împotriva Chinei”.

Campania de dezinformare şi de propagare de teorii conspiraţioniste a început acum o lună, când numărul de morţi în China era doar de trei şi nu fuseseră anunţate decât 200 de cazuri în Wuhan, au spus responsabilii americani, citaţi de AFP. În prezent, bilanţul a urcat pe peste 2.200 de morţi şi 75.000 de cazuri în China, alături de peste o mie de cazuri în alte 26 de ţări.

Campania aduce aminte de tentativele KGB din perioada Războiului Rece de a sugera că virusul HIV era o invenţie a cercetătorilor americani.

„Intenţia Rusiei este să semene discordia şi să submineze instituţiile şi alianţele americane din interior, inclusiv prin campanii de influenţă maligne ascunse şi coercitive”, a declarat Philip Reeker, subsecretar de stat pentru Europa şi Eurasia.

Reeker a adăugat că aceste conturi legate de Rusia „aleg din nou să ameninţe siguranţa publică, distrăgând atenţia de la răspunsul global asupra sănătăţii”.

Potrivit unui raport al Global Engagement Center al Departamentului de Stat, centrul de luptă împotriva campaniilor de dezinformare, câteva mii de conturi online - multe dintre aceasta fiind legate anterior de răspândirea de mesaje favorabile Rusiei despre războiul din Siria sau despre protestele „vestelor galbene” în Franţa - postează mesaje „aproape identice” despre criza COVID-19. Conturile postează în momente similare în engleză, spaniolă, italiană, germană şi franceză şi, se arată în raport, pot fi identificate prin legături cu Rusia.

De altfel, mesajele sunt asemănătoare unor ştiri difuzate de presa de stat rusă, Sputnik sau RT.

Oficialii americani cred că această campanie de dezinformare face ca răspunsul împotriva epidemiei să fie mai dificil, în special în ţări din Africa sau Asia, pe fondul temerilor legate de acţiunile occidentale.

Reacţia Rusiei

Ministerul rus de Externe a transmis că aceste acuzaţii sunt false. „Este o poveste falsă, în mod deliberat”, a declarat purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova pentru agenţia Tass.

Una dintre teoriile conspirative, care circulă online în mai multe limbi, susţine că virusul este o încercare de a porni „un război economic cu China”.

„Prin diseminarea de informaţii false cu privire la coronavirus, agenţii ruşi maligni aleg, încă o dată, să ameninţe siguranţa publică prin distragerea atenţiei de la intervenţia privind sănătatea la nivel mondial”, a declarat Phillip Reeker, secretarul de stat adjunct pentru Europa şi Eurasia, pentru AFP.

În mesajele publicate este acuzat de implicare şi Bill Gates, cofondatorul Microsoft.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite