Site-urile opoziţiei din Rusia, blocate de autorităţile de la Kremlin. SUA condamnă cenzura mediatică „fără precedent”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Moscova au decis, vineri, să blocheze accesul la paginile electronice administrate de patru adversari politici ai preşedintelui Vladimir Putin, informează BBC.

Paginile web închise, potrivit procurorului general din Rusia, sunt blogul opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în arest la domiciliu, două site-uri de ştiri care prezintă pe larg evoluţia din Crimeea, precum şi o pagină web administrată de celebrul campion mondial de şah, Gari Kasparov, cunoscut de asemenea ca fiind şi un opozant al lui Putin.

Conform unui comunicat al autorităţilor rusesşti motivul pentru care site-urile web au fost închise are legătură cu „promovarea protestelor ilegale în Federaţia Rusa”.

„Aceste site-uri conţin incitare la activităţi ilegale, precum şi la participarea în cadrul unor evenimente publice care au ca scop încălcarea ordinii”, se arată în comunicat.

Liderul opoziţiei, Aleksei Navalnîi, se află în prezent în arest la domiciliu după ce a încălcat termenii unei pedepse cu suspendare de cinci ani, în urma unui caz de corupţie.

Purtătorul său de cuvânt, Anna Veduta, a declarat că hotărârea de a bloca orice acces a lui Alexei Navalny, inclusiv la internet, este o decizie politică luată pentru a înăbuşi orice fel de critică la adresa puterii din Kremlin.

În acest context, autorităţile ruse au blocat accesul şi la site-urile de ştiri Ej.ru, grani.ru, precum şi kasparov.ru.

Editorul paginii electronice Ej.ru a denunţat măsura luată de procuror şi a calificat-o drept „monstruoasă”. Totodată el a apreciat că restricţionarea accesului la site-urile web este o încălcare directă a tuturor principiilor libertăţii de exprimare.

Statele Unite condamnă cenzură mediatică din Rusia

Washingtonul şi-a exprimat de curând indignarea asupra acţiunilor autorităţilor ruse de a bloca site-urile de Internet ale opoziţiei, calificând această hotărâre drept o „cenzură fără precedent”.

„Statele Unite sunt profund tulburate de îngustarea bruscă a spaţiului alocat presei independente şi libere din Rusia”, a declarat Marie Harf, o purtătoare de cuvânt din cadrul Departamentului american de Stat

Săptămâna trecută, redactorul-şef al unuia dintre cele mai citite site-uri de ştiri ruseşti, Lenta.ru, a fost demis, din cauza difuzării unor materiale cu caracter extremist, deşi publicaţia a realizat doar un interviu cu un membru al Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta), o mişcare radicală şi naţionalistă ucraineană.

Restricţionarea website-urilor a devenit posibilă anul acesta după ce în 2013 Parlamentul rus a adoptat o lege prin care paginile electronice pot fi blocate dacă au un conţinut care pot aduce atingere securităţii naţionale sau care instigă la proteste ilegale.

Recent, Rusia s-a confruntat cu o serie de atacuri informatice asupra mai multor site-uri importante de la Kremlin, printre care şi pagina oficială a preşedintelui Vladimir Putin, precum şi site-ul Băncii Centrale a Rusiei.

Atacurile informatice vin în contextul unor tensiuni din ce în ce mai mari în Crimeea, acolo unde pe 16 martie va avea loc un referendum privind alipirea regiunii autonome cu Rusia, acţiune contestata vehement de Occident.


Citeşte şi:

Rusia e atacată informatic: hackerii au ţintit site-ul Băncii Centrale şi pe cel al preşedintelui Vladimir Putin

Site-uri importante din Rusia au fost atacate de către hackeri pe fondul prelungirii crizei din Crimeea. Atacurile le urmează pe cele orientate spre mai multe site-uri din Ucraina.

Sondaj: Vladimir Putin este mai puternic decât Barack Obama

Invazia Rusiei în Ucraina, sub privirile îngăduitoare ale comunităţii internaţionale, sau poate doar fotografiile cu liderul rus călărind cu încredere, la bustul gol, i-au determinat pe americani să-l considere pe Vladimir Putin un lider mult mai puternic decât propriul lor conducător, Barack Obama, după cum arat un sondaj recent.

Rusia a interceptat o dronă americană în Crimeea

Rusia a interceptat, vineri, în Crimeea, un avion american de recunoaştere fără pilot care survola regiunea ucraineană prorusă Crimeea, anunţă compania rusă de armament Rostehnologhi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite