Siberia, o regiune asociată cu vremea rece, este cuprinsă de sute de incendii devastatoare. Apeluri disperate către aautorităţi: „Ne sufocăm” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendii în Siberia FOTO Profimedia
Incendii în Siberia FOTO Profimedia

Siberia, o vastă regiune din Asia de Nord asociată cu vremea rece, este cuprinsă de sute de incendii care ameninţă populaţia.

Aproape 300 de incendii au izbucnit separat în Siberia pe o suprafaţă de puţin peste 12.000 de kilometri pătraţi, însă doar jumătate dintre acestea sunt gestionate de autorităţi, deoarece pun în pericol vieţi, relatează Siberian Times.

Incendiile au cuprins mai ales Republica Saha, cea mai rece zonă a Siberiei.

Incendii majore devastează păduri şi terenuri din jurul Drumului Oaselor, o şosea construită de victimele represiunii staliniste între Iakuţk, capitala regiunii şi oraşul cu cele mai scăzute temperaturi din lume, şi portul Magadan.

Incendiile afectează şi Parcul Natural Stâlpii Lenei, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Autorităţile au provocat ploi artificiale în încercarea de a combate incendiile. Ploaia artificială este declanşată de nori care sunt trataţi cu un amestec chimic de schimbare a vremii, ce include iodură de argint, nitrogen lichid şi gheaţă carbonică. Rusia foloseşte această tehnologie încă de pe vremea Uniunii Sovietice.

În Republica Saha, locuitorii au formulat două petiţii online pentru intervenţia autorităţilor.

„Ne sufocăm, plămânii noştri sunt otrăviţi de fumul usturător”, se arată într-una dintre petiţii.

Semnatarii petiţiilor sunt revoltaţi de faptul că, săptămâna trecută, un avion rusesc amfibiu BE-200 a fost trimis în Turcia, în loc de Republica Saha, pentru stingerea flăcărilor.

Potrivit directorului Parcului Natural Stâlpii Lenei, Arkadi Semionov, acest sezon de incendii din Siberia este mai rău decât cel din 2020.

„În acest an, a fost căldură şi secetă nemaiîntâlnite, aproape toate incendiile fiind cauzate de furtuni cu descărcări electrice”, a declarat el.

Temperaturile au ajuns în această vară până la 39 de grade Celsius în Siberia. Canicula din Siberia grăbeşte topirea permafrostului, ceea ce duce la degajări semnificative de gaze cu efect de seră.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite