Serviciile secrete ucrainene dezvăluie noi informații despre incidentul în care un avion militar ar fi fost doborât cu prizonieri ucraineni la bord
0Ucraina are informații ce sugerează că doar cinci cadavre au fost aduse de la locul prăbușirii unui avion militar rusesc de transport la o morgă din apropiere, a declarat pentru CNN un oficial al serviciilor de informații militare ucrainene. Totuși, același oficial a comentat pentru BBC că Ucraina nu poate exclude posibilitatea ca în acel avion să se fi aflat prizonieri ucraineni, dar că până acum Rusia nu a oferit dovezi concrete în acest sens.
Moscova și Kievul au oferit relatări contradictorii cu privire la circumstanțele în care avionul de transport Iliușin Il-76 a fost doborât miercuri în regiunea rusă de graniță Belgorod. Moscova susține că avionul transporta prizonieri de război ucraineni, în timp ce Kievul spune că ar fi avut la bord rachete rusești cu ajutorul cărora urmau să fie lansate noi atacuri asupra Ucrainei.
Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații al Apărării (DI) din Ucraina, a declarat pentru CNN că numărul cadavrelor aduse la morgă corespunde cu numărul membrilor echipajului. „Nu au fost detectate alte cadavre”, a spus el.
Moscova susține că toate cele 74 de persoane aflate la bord - și anume șase membri ai echipajului, trei însoțitori militari și 65 de prizonieri ucraineni - au fost ucise în urma prăbușirii avionului. Un guvernator regional rus a publicat o listă cu numele persoanelor care, potrivit acestuia, ar fi alcătuit echipajul.
La insistențele CNN de a explica această discrepanță cu privire la numărul membrilor echipajului despre care autoritățile ruse spun că se aflau la bord și numărul de cadavre despre care serviciile secrete ucrainene sugerează că au fost transportate la morgă miercuri, Iusov a spus că își menține declarațiile.
După incident, Rusia nu a putut să prezinte dovezi vizuale prin care să-și susțină afirmațiile precum că în avion se aflau soldați ucraineni ce urmau să facă parte dintr-un schimb de prizonieri prevăzut pentru acea zi. Prima înregistrare video de la locul prăbușirii - din care mass media de stat din Rusia a difuzat fragmente - părea să arate mai multe cadavre la sol. Totuși, aceste imagini nu au furnizat vreo dovadă că ar fi existat zeci de victime.
Comitetul rus de anchetă a publicat joi o a doua înregistrare video, despre care susține că provine de la locul prăbușirii și care pare să arate rămășițe umane în zăpadă.
Anchetatorii sunt filmați măsurând ceea ce pare a fi o mână umană însângerată și un braț dezmembrat. Separat, același clip prezintă imagini aeriene ale locului prăbușirii și rămășițe ale avionului.
Moscova și Kievul au confirmat deopotrivă că un schimb de prizonieri era prevăzut pentru miercuri, urmând să aibă loc la aproximativ 60 de kilometri vest de orașul Belgorod. Avocatul Poporului din Ucraina, Dmitro Lubineț, a declarat joi, într-un interviu televizat, că „reprezentanții instituției noastre au fost prezenți” pentru schimbul care urma să aibă loc.
Pe de altă parte, Iusov a afirmat că Ucraina nu a primit nicio notificare că prizonierii urmează să fie transportați avionul, și nu pe pe cale rutieră sau feroviară. În ultimul schimb de prizonieri de război, care a avut loc la începutul acestei luni, Rusia a trimis o alertă pentru securiza spațiul aerian al Belgorodului pe care Ucraina a respectat-o, a spus Iusov.
Iusov a mai afirmat că Rusia folosea de regulă avioanele IL-76 pentru a transporta rachete S-300 către poziții înaintate și că începuse să-și refacă stocul de rachete în regiunea Belgorod după ce lansase mai multe atacuri asupra orașului ucrainean vecin Harkov.
Ucraina: Rusia nu a furnizat dovezi că la bordul avionului se aflau prizonieri de război
Iusov a declarat joi pentru BBC că „nu exclude” posibilitatea ca la bordul avionului militar rusesc care s-a prăbușit la Belgorod să se afle prizonieri ucraineni, dar a subliniat că Rusia nu a furnizat dovezi concrete prin care să-și susțină afirmațiile.
„Nu există informații clare despre prizonierii de război. Există doar declarații ale Rusiei, de natură politică și propagandistică”, a spus el. „Cine sau ce se afla la bord trebuie clarificat”.
Iusov a acuzat Moscova că „ascunde” informații, furnizând doar imagini limitate de la locul prăbușirii - inclusiv a eventualilor morți.
Comitetul rus de anchetă a publicat joi seară seară o scurtă înregistrare video, în care pot fi văzute pete de sânge pe zăpadă, rămășițe ale avionului și o suprafață mare înnegrită de resturi.
Apar și părți ale unui trup de corp, însă filmarea e scurtă și dezvăluie foarte puțin.
Întrebat dacă este posibil ca Ucraina să fi doborât avionul militar, Iusov a declarat: „Nu confirmăm astfel de informații".
El a spus că ambele beligerante au folosit drone în acea zi deasupra Belgorodului: „Erau drone de recunoaștere ucrainene, iar Rusia lansa drone de atac”
„Apărarea aeriană rusă era activă. Belgorod se află, totodată, potențial în raza de acțiune a sistemelor de apărare aeriană ucrainene”.
Reprezentatul serviciilor ucrainene de informații a sugerat că ceea ce a numit un incident de „foc prietenesc” este „unul dintre scenariile posibile”.
Iusov a precizat că Ucraina a lansat un caz penal privind incidentul aviatic și vor fi examinate toate posibilitățile.
El a subliniat necesitatea unei anchete internaționale, cu acces deplin la locul prăbușirii și la orice fel de fragmente ale avionului sau ale vreunei rachete „pentru a exclude toate posibilitățile".
Înalți oficiali ruși ar fi trebuit să se afle în zborul Il-76
Oficiali ruși de rang înalt ar fi trebuit să se afle la bordul aeronavei Il-76 care s-a prăbușit în regiunea Belogorod pe 24 ianuarie, dar Serviciul Federal de Securitate (FSB) nu le-a mai permis să se îmbarce „în ultimul moment”, declara Andri Iusov pentru RFE/RL pe 25 ianuarie.
Iusov a declarat că aceste detalii au devenit cunoscute serviciilor secrete ucrainene după prăbușirea avionului.
După prăbușire, FSB și armata rusă nu au permis salvatorilor din echipele de urgență să inspecteze locul accidentului, conform protocolului, a spus Iusov.
Iusov a declarat că numele înalților oficiali care ar fi trebuit să se afle la bord „sunt cunoscute și vor fi dezvăluite” întrucât Ucraina intenționează să furnizeze concluziile sale anchetatorilor internaționali.