Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după prăbușirea unui avion de transport militar rusesc

0
Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgență, la cererea Rusiei, care a acuzat Ucraina că a doborât un avion de transport militar rusesc, a anunțat miercuri președinția franceză a Consiliului, notează AFP, scrie Agerpres.

Steag ONU FOTO: Shutterstock
Steag ONU FOTO: Shutterstock

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care se află în New York, a solicitat întâlnirea pentru ziua de miercuri, dar ea va avea loc „mâine după-amiază, 25 ianuarie, la ora 17:00” (22:00 GMT), a declarat preşedinţia franceză a Consiliului.

Federația Rusă a lansat acuzația că Ucraina a doborât miercuri un avion de transport militar rusesc, un Iliuşin Il-76, deasupra regiunii de frontieră Belgorod, ucigându-i pe toţi cei aflaţi la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni.

Potrivit Moscovei, armata ucraineană ştia că prizonierii urmează să fie transportaţi cu avionul la Belgorod şi apoi la un punct de întâlnire la graniţă. Armata rusă susţine că forţele ucrainene au lansat două rachete dintr-un sistem de apărare antiaeriană pentru a doborî avionul de transport, urmând apoi să dea vina pe Rusia.

Avionul rusesc s-a prăbuşit în apropiere de satul Iablonovo, la 45 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Cei 65 de prizonieri ucraineni, şase membri ai echipajului şi trei militari ruşi, și-au pierdut viața, a adăugat armata rusă.

Serviciul de informații militare ucrainean a precizat miercuri că nu are suficiente „informații de încredere” despre pasagerii de la bordul avionului rusesc doborât, confirmând că un schimb de prizonieri era programat în cursul zilei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite