Şeful spionilor ruşi face declaraţii în stilul lui Putin: America împinge lumea spre „dezastru”, Occidentul ignoră rolul Moscovei în înfrângerea lui Hitler
0Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru BBC, şeful Serviciului Rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, continuă discursul anti-occidental, defensiv, victimizator şi propagandistic al Kremlinului, acuzând, între altele, că Statele Unite duc lumea spre „un dezastru”.
BBC anunţă că o echipă a sa de jurnalişti a fost primită, în premieră, la sediul spionajului rusesc pentru un interviu în exclusivitate cu Serghei Narîşkin.
Născut în urmă cu 65 de ani la Sankt Petersburg, la fel ca actualul lider de la Kremlin Vladimir Putin, Narîşkin conduce SVR din octombrie 2016.
Scump la vorbă, acest personaj bănuit de legături atât cu extrema dreaptă, cât şi cu extrema stângă europeană face declaraţii doar când are de transmis un mesaj.
În contextul împlinirii a 75 de ani de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, un eveniment exploatat pe larg propagandistic de actuala conducere de la Moscova, Narîşkin acuză Occidentul că uită de contribuţia Rusiei la victoria Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial. El susţine, evident, că totul se întâmplă deliberat.
„Rusia, ca orice alt stat cu adevărat suveran, îşi apără interesele naţionale, că este vorba despre trecut, prezent sau viitor. Am plătit un preţ mare în al Doilea Război Mondial, am pierdut în jur de 27 de milioane de vieţi. Mulţi tineri din Occident şi din Europa de Est cred că doar Statele Unite au eliberat Europa şi au învins Germania nazistă. O astfel de ignorare nu este întâmplătoare, este ceva deliberat. Să creezi impresia că tot ceea ce a fost şi este bun se datorează unei ţări, şi anume America”, a declarat el pentru BBC, potrivit hotnews.ro.
Deloc suprinzător, este vorba de o nouă declaraţie plină de carenţe istorice doar pentru a acoperi aşteptări politice. În primul rând, pierderile de vieţi atribuite de Narîşkin ruşilor sunt de fapt ale tuturor naţionalităţilor care au luptat, cu sau fără voia lor, pentru Armata Roşie a lui Stalin. Iar multe dintre aceste pierderi au avut loc chiar din ordinul fostului dictator sovietic, apărat acum cu ardoare de puterea de la Kremlin. În ceea ce priveşte eliberarea, istoricii o văd în general o ocupaţie impusă prin manevrarea diferitor instrumente, de la presiuni, la şantaj, diversiuni şi ameninţări trecând prin manipulare, falsificare şi propagandă etc.
Narîşkin îşi continuă apoi discursul anti-american. „America încearcă să conducă lumea”, iar acest lucru ar putea duce la „un dezastru”, spune el, pliindu-se astfel pe pledoaria pentru multipolaritate dusă în prezent de diplomaţia rusă.
Întrebat despre creşterea tensiunilor dintre Rusia şi Europa, mai ales după anexarea peninsulei Crimeea în martie 2014, un rapt teritorial urmat de atacuri de tip hibrid împotiva bătrânului continent, şeful SVR îşi absolvă ţara de vină şi arată cu degetul înspre Statele Unite şi Uniunea Europeană. În ciuda tuturor evidenţelor, el neagă că Rusia duce campanii de dezinformare împotriva Occidentului, mutând răspunsul pe atribuirea unui rol pozitiv.
„Cum pot vorbi despre dezinformare? Faptul că Rusia s-a oferit, cu sinceritate, să ajute Italia să lupte cu pandemia de coronavirus... Le-am trimis prietenilor noştri echipamente, zeci dacă nu sute de medici militari. Ce fel de dezinformare este asta?”, replică Narîşkin.
Unele voci din Italia, inclusiv din guvern, au contestat ajutorul rusesc, notând că a fost inutil în proporţie de 80% şi acordat mai degrabă pentru promovarea unei agende de politică externă şi a unui discurs anti-european. Mai mult, medicii militari au trezit suspiciuni că ar fi de fapt spioni.
Pe lângă acuzaţii la adresa Occidentului şi apărarea Rusiei, Serghei Narîşkin a încercat să facă şi o glumă. „James Bond nu este un erou pentru noi”, a spus el.